FIC Business Sentiment Index: 43% dintre companii au crescut capitalul pentru investiții pentru perioada următoare

Consiliul Investitorilor Străini (FIC) a publicat rezultatele celei mai recente ediții a Business Sentiment Index (BSI) desfășurat în luna martie 2023. În ultimii ani, mediul de afaceri s-a confruntat cu diferite crize și a fost într-o permanentă stare de adaptabilitate și de identificare a soluțiilor pentru provocările legate de COVID, inflație, criza din piața energiei și prețul utilităților, contextul geopolitic, blocajele din lanțul de aprovizionare etc.

Deși o parte din rezultatele acestor crize încă produc efecte în economie (inflația mare fiind principala provocare cu care se confruntă în prezent mediul de afaceri conform 58% dintre respondenți), ediția din primăvara 2023 a BSI surprinde o percepție mai optimistă a investitorilor asupra mediului economic din România.

Angajamentul pe termen lung al membrilor FIC pentru România este captat de apetitul pentru investiții noi, 43% dintre companii au crescut capitalul pentru investiții pentru perioada următoare, iar 40% vor păstra constant nivelul de investiții comparativ cu ultimele 12 luni.

Acest trend pozitiv este reflectat și când vine vorba de planurile pentru extinderea forței de muncă (49%) și în ceea ce privește percepția legată de așteptările de creștere a afacerilor (atât pe piața internă, cât și pe cea de export), 62% dintre respondenți anticipează o evoluție pozitivă pentru anul viitor. În același timp 70% dintre respondenți preconizează creșterea veniturilor pentru următoarele 12 luni.

România continuă să obțină un scor slab la infrastructură (64%), birocrație (81%) și transparență și consecvență în aplicarea politicilor (72%), rămânând în această privință necompetitivă din perspectiva investitorilor.

Cadrul legislativ este considerat de majoritatea respondenților a fi mai puțin predictibil (53%). Cu toate acestea, atractivitatea pieței din România a crescut în percepția investitorilor, înregistrând un scor aproape dublu față de ediția precedentă (46,8% față de 29,9% în luna septembrie 2023).

Investitorii subliniază încă o dată ca elemente cheie pentru dezvoltarea economică a României: necesitatea unui cadru legislativ stabil și predictibil, strategii pe termen mediu-lung cu termene de implementare rezonabile, studii și analize de impact și consultarea cu mediul privat.

Mediul investițional face parte din pilonii pentru creșterea economică, iar țara noastră are potențialul de a deveni a zecea economie a Uniunii Europene (UE) dacă implementează un model adecvat de creștere economică pe termen lung.

FIC a propus un astfel de model sub umbrela proiectului Va Urma și este pregătit să continue să lucreze alături de autorități pentru a identifica împreună cele mai bune măsuri pentru dezvoltarea durabilă a României.

Rezultatele integrale ale indicatorului FIC Business Sentiment Index, ediția de primăvară a acestui an pot fi consultate aici.
Consiliul Investitorilor Străini (FIC) este asociația care îi aduce împreună pe cei mai importanți investitori cu capital străin din România, aproximativ 115 dintre cele mai mari companii din țară cu o cifră de afaceri cumulată care reprezintă o cincime din produsul intern brut și care au o contribuție semnificativă la bugetul de stat.

În cei peste 25 ani de la înființarea organizației, companiile membre FIC au susținut întotdeauna importanța dialogului între comunitatea de afaceri și autorități.