Döhler propune „White Diamond ™” pentru Industria de Alimente și Băuturi (P)

Culoarea unui aliment determină mult mai mult decât aspectul acestuia. Evocă asocieri, creează așteptări și astfel influențează decizia de cumpărare. Are chiar un efect asupra modului în care gustul și intensitatea acestuia sunt percepute de fapt!

Alegerea culorii potrivite este, prin urmare, esențială pentru succesul unui produs de larg consum. Pe lângă un aspect perfect și un gust impresionant, naturalețea mâncării este importantă pentru consumatori. Folosirea culorilor naturale contribuie semnificativ la poziționarea produsului alimentar și a ceea ce apare pe etichetă.

Döhler oferă un portofoliu cuprinzător de culori naturale, luminoase, pentru aplicații alimentare și băuturi. Acesta include coloranți concentrați din legume și fructe, culori naturale, diverși alți coloranți și emulsii cloud, toate de o calitate superioară standardizate, cu proprietăți senzoriale remarcabile și stabilitate optimă în produsul finit.

Culori naturale pentru experiențe unice multi-senzoriale®

Culorile naturale de la Döhler au creat scena perfectă pentru produse inovatoare. În timp ce nuanțele de culoare neagră conferă produselor o anumită eleganță, roșul este în general asociat cu atribute precum activ sau energic. În contrast, consumatorii văd albul ca pe o culoare a naturaleții, în special atunci când este utilizat în băuturile răcoritoare. Apropo, albul nu este o culoare, ci un fenomen optic care este creat prin refracția luminii – o descoperire științifică făcută de Augustin Jean Fresnel în urmă cu peste 200 de ani. Atunci când sunt utilizate în băuturi, culorile albe creează un efect opalescent (“cloudy”) care are adesea conotații de naturalețe și calitate „home-made”.

Emulsii cloud pentru băuturi naturale și de o calitate superioară

Fructat, premium și natural! Consumatorii asociază aceste proprietăți cu băuturile albe și tulburi. Opacifierea conferă băuturilor incolore un aspect opac, tulbure, și băuturilor colorate clare un aspect natural tulbure. Acest efect este produs de picături mici de ulei emulsionate care împrăștie lumina într-o soluție apoasă.

Datorită experienței de ani de zile în tehnologia emulsiei, Döhler vă poate oferi emulsii cloud stabile și standardizate. Combinarea opacifierilor cu coloranți concentrați sau culori naturale permite crearea de produse tulburi care, prin urmare, par și mai naturale – și sunt, de asemenea, în concordanță cu trendul din piață. Emulsiile cloud sunt potrivite atât pentru băuturile nealcoolice, cât și pentru cele alcoolice și pot genera efecte puternice de cloudy, chiar și în dozaje mici. De asemenea, pot contribui la o senzație extraordinară de “smooth mouth feel”, făcându-le ideale pentru beer mix-uri, precum și pentru băuturile carbogazoase sau nealcoolice.

Efectul cloudy aduce băuturilor transparente și mai puțin vizibile, un aspect nou, făcând produsul mult mai atrăgător.

O soluție nouă, inovatoare, pentru a înlocui dioxidul de titan (TiO2) din alimente

De mulți ani, coloranții albi și opacifianți insolubili, precum și pigmenții de lumină, cum ar fi dioxidul de titan (TiO2), au fost folosiți pentru a determina un efect în aspectul alimentelor. Proprietatea cheie a acestor produse de albire este capacitatea de a crește opacitatea într-o matrice transparentă, cum ar fi un sos sau un gel. Cu toate acestea, ele sunt folosite și pentru a lumina un produs care altfel ar părea “plictisitor” și întunecat, cu scopul de a crea un aspect estetic mai plăcut.

TiO2 a fost considerat de mult timp colorantul alb optim pentru alimente, deoarece albul său unic și inertitatea chimică percepută au asigurat un pigment de strălucire de neîntrecut. Ca atare, nu a fost folosit doar în industria alimentară, ci și în fabricarea vopselei și hârtiei, precum și pentru tencuială și prelucrarea materialelor plastice. Cu toate acestea, declarațiile EFSA (European Food Safety Authority) publicate recent (mai și iunie 2021), în care TiO2 a fost clasificat ca fiind nesigur pentru alimente și hrana pentru animale de companie, va avea ca rezultat eliminarea acestuia de pe lista aditivilor aprobați, mai devreme sau mai târziu. Producătorii vor fi ulterior obligați să găsească un pigment alb sigur și natural pentru a înlocui dioxidul de titan.

Care sunt cerințele pieței pentru o alternativă la TiO2?

O alternativă naturală ar trebui să aibă următoarele proprietăți:

• Efect de strălucire în numeroase baze alimentare;

• Temperatura, pH-ul și stabilitatea la depozitare;

• Compatibilitatea cu alte ingrediente, cum ar fi vitaminele, aromele și coloranții;

• Fără efecte secundare senzoriale nedorite;

• Costuri acceptabile (cost pe unitate, CIU);

• Naturalețea produsului și procedura de fabricație.

Döhler a dezvoltat o culoare albă atât pentru colorarea în mod natural a bomboanelor, dar și cu rolul de coating în produse confectionery precum: drajeuri, jeleuri, gumă și multe altele, fără a utiliza TiO2. 

Tehnologia naturală „White Diamond ™”, deja disponibilă pe piață, se bazează pe un tip special de sulfat de calciu, oferind astfel o alternativă naturală, dar și eficientă din punct de vedere al costului.

Ce este mai exact sulfatul de calciu? Sulfatul de calciu este un mineral natural, cunoscut și sub numele de alabastru. Mineralul în sine nu este deosebit de solubil în apă, cu toate acestea se dizolvă în sistemul digestiv și acționează, de asemenea, ca o sursă de calciu pentru organism. Dimensiunea particulelor necesare pentru a crea efectul de albire este suficient de mare pentru a se asigura că sulfatul de calciu poate fi poziționat în mod clar în afara legislației pentru nanotehnologie, evitând necesitatea unei autorizații “Novel Food”. Datorită stabilității în mediu acid a sulfatului de calciu, efectele senzoriale sunt atât de scăzute încât pot fi utilizate în toate categoriile de alimente și băuturi.

Sulfatul de calciu are, de asemenea, cel mai mic cost în utilizarea tuturor alternativelor TiO2 testate anterior. Acesta este rezultatul structurii fundamentale a costurilor produsului, precum și a dozării practice mai mici necesare pentru a obține același grad de alb în comparație cu alternativele acestuia. Döhler a efectuat astfel lucrări de pionierat și a brevetat dezvoltarea sulfatului de calciu ca o alternativă reală la TiO2 în aplicațiile pentru alimente și băuturi pudră. Sulfatul de calciu este un aditiv și supliment alimentar aprobat în toate regiunile importante de omologare, cum ar fi EFSA (European Food Safety Authority), FDA (Food and Drug Administration) și al JECFA (Joint Expert Committee on Food Additives).

Soluții integrate de colorare naturală

Soluțiile de colorare Döhler se bazează exclusiv pe produse naturale și sunt derivate spre exemplu din fructe, cereale, legume, malț sau alte materii prime pe bază de plante. Legumele sunt deosebit de potrivite ca materie primă în producția de culori naturale, deoarece rămân stabile în ciuda luminii, căldurii și a altor influențe chimice și fizice.

În calitate de furnizor de sisteme complete de ingrediente și soluții integrate, Döhler se concentrează în principal pe dezvoltarea conceptelor inovatoare. În conformitate cu sloganul companiei, „We Bring Ideas to Life.”, Döhler dezvoltă soluții complete personalizate, procese și inovații pentru clienții săi – din livezi pănă pe rafturile supermarketurilor.

Despre Döhler

Döhler Group (www.doehler.com) este lider la nivel global în producţia şi furnizarea de ingrediente naturale, sisteme de ingrediente şi soluţii complete pentru industria alimentară și a băuturilor. Abordarea Grupului Döhler și portofoliul larg de materii prime sunt baza optimă pentru dezvoltarea de produse inovative pentru industria alimentară și cea a băuturilor.

Portofoliul Döhler cuprinde game de ingrediente naturale, concentrate din suc de fructe şi preparate din fructe, baze pentru băuturi, blenduri şi compound-uri, emulsii, arome și coloranţi naturali, ingrediente sănătoase și sisteme de îndulcire.

Cu sediul central în Darmstadt, Germania, firma Döhler este activă în peste 130 de țări și are peste 40 de locații de producție, precum și birouri de vânzări și centre de aplicații pe fiecare continent. Peste 7.000 de angajați dedicați asigură clienților soluții complet integrate pentru alimente și băuturi, de la concept până la realizare.

În piaţa din România este prezentă din 1996, venind în întâmpinarea partenerilor și cu aplicaţii pentru industriile: băuturi, iaurturi şi înghețată, panificaţie și cofetărie, ciocolată și nu în ultimul rând bomboane & jeleuri.

„WE BRING IDEAS TO LIFE.” descrie pe scurt abordarea holistică, strategică și antreprenorială a grupului Döhler în ceea ce privește inovația. Acest lucru include inteligența pieței, urmărirea tedințelor, dezvoltarea de produse inovatoare și aplicații ale produselor, sfaturi privind siguranța alimentară și microbiologia produselor alimentare, legislația în domeniul alimentar, precum și Sensory & Consumer Science.

Pentru informații suplimentare:

Döhler România

Str. Industriilor nr. 23

Chiajna/România

www.doehler.com

www.we-bring-ideas-to-life.com