Concursul de vinuri rose de la Novotel va stabili “vedeta anului” 2018

507

Ediția din acest an a „Concursului de vinuri rose” va avea loc pe 14 mai, la Hotel Novotel – Sala Teatro, începând cu orele 19:00. Competiția reunește 16 probe selectate de organizatori, în perioada ianuarie-mai, pe baza următoarelor criterii: vinuri seci, liniștite, din recolta anului precedent (2017) și având prețul la raft cuprins între 20 și 60 RON.

La acest eveniment, vinurile aflate în competiție vor fi analizate in blind de un juriu compus din specialiști și cunoscători în domeniul vinului. Competiția face parte dintr-un program de încurajare și promovare a consumului de vin de calitate, semnalând evoluția pieței și descoperind vinurile cele mai noi din recolta precedentă, ce vor fi consumate, proaspete fiind, în vara și toamna anului în curs.

Cele trei comisii care jurizează sunt alcătuite din membri A.D.A.R. (Asociația Degustătorilor Autorizați din România), absolvenți W.S.E.T. (Wine and Spirits Education Trust, Londra), oenologi, comercianți și consultanți din industria vini-viticolă, reprezentanți ai magazinelor specializate, magazine online, manageri de restaurante, dar și somelieri și pasionați de vin.

Concursul constă în analiză, notarea și ierarhizarea pe fișe tip OIV (Organizația Internațională a Viei și Vinului) a probelor selectate, în trei etape:
– etapă 1 – analiză a 16 probe (toate probele din concurs)
– etapă 2 – analiză a 8 probe (primele 8 ierarhizate din totalul celor 16)
– etapă 3 – finală – analiză a 3 probe (primele 3 ierarhizate din cele 8 rămase din etapă 2) și declararea câștigătorului concursului.

“Încercăm să ierarhizăm nivelul calității vinurilor rose românești. Consumatorii, managerii din HoReCa, dar și producătorii vor avea noi repere în ceea ce privește vinurile rose care merită a fi băute în sezonul cald care a început”, precizează Răzvan Stoenescu, organizator, vin2.ro.

Primele trei vinuri calificate în finală vor primi premii din partea sponsorilor și ai organizatorilor. Producătorii celor 16 vinuri selectate au fost invitați să își trimită observatori care să fie prezenți la desfășurarea concursului.

Concursul de vinuri rose este organizat de trei pasionați de vin: Iulian Grigorescu – absolvent W.S.E.T., membru A.D.A.R., organizator al Concursului de Vinuri din Brăila, blogger “pistoanebaricate.ro; Laurențiu Horodnic – membru A.D.A.R., participant ca jurat la concursuri internaționale de vinuri, blogger “oenolog.ro”; Răzvan Stoenescu – absolvent W.S.E.T., membru A.D.A.R., ambasador al comunității “Winelover” din România, inițiator al cursurilor despre vinuri din soiuri românești “Vin la Școală”, blogger “vin2.ro”.
În paralel cu această competiție, va avea loc și evenimentul “Pinknic pe Calea Victoriei” – un concept inițiat și organizat de revista Vinul.ro.