Comerțul nespecializat, realizat de marii retaileri, cel de-al treilea sector în creștere, în Top 500 ECE al Coface

210

Kaufland România, Carrefour România, Lidl Discount se află între primele 10 companii din cele 56 din România prezente în Top 500 CEE alcătuit de Coface, ținând cont de venituri, profit net și recrutare de personal. Din cele 56 de companii din România ajunse în topul realizat de Coface mai fac parte retailerii: Auchan, Mega Image, Profi Rom Food, Metro Cash &Carry, Selgros.

Comerțul nespecializat reprezentat de marii retaileri (71 de companii de retail au intrat în TOP 500 Companii din Europa Centrală și de Est) a fost caracterizat de o competiție ridicată și de marje scăzute. Evoluția companiilor din acest sector a fost ajutată de cererea stabilă a consumului intern, determinată la rândul ei de șomajul în scădere și de salariile în creștere. Sectorul comerțului nespecializat a acumulat venituri în creștere cu 10% în 2017 vs 2016 și profituri în scădere cu -6,7%.

Motorul principal al creșterii ECE este consumul casnic, care a accelerat în 2017, ca urmare a ratei scăzute a șomajului și a salariilor în creștere. O creștere a cheltuielilor a fost înregistrată în categorii de comerț variate.

Comerțul nespecializat, reprezentat de marii retaileri este printre principalii angajatori în Europa Centrală și de Est; aproape o treime din angajații companiilor din Top 500 ECE al Coface, adică 608.000 de persoane lucrează în acest sector, ceea ce reprezintă o creștere în 2017 de 6,3% față de 2016.

“Economia din Europa Centrală și de Est este în plină expansiune, companiile s-au bucurat de un mediu macroeconomic bun în 2017, rata medie de creștere a PIB-ului ajungând la cel mai mare nivel din ultimii opt ani, de 4,5%, după ce în 2016 a fost de 3,1%, iar în 2015 de 3,7%. Drept urmare, companiile din Top 500 au încheiat anul cu o creștere a cifrei de afaceri de 11,8%, ajungând la 652 miliarde de euro și o creștere a ratei de angajare de 4,7%, ajungând la 2,4 milioane de persoane,”a explicat Declan Daly, CEO, Coface Europa Centrală și de Est.

Top 500 jucători: creștere a cifrei de afaceri, profit net și recrutare
Studiul arată o Europă Centrală și de Est (ECE) puternică și în expansiune, cu riscuri mai scăzute în 2017, fapt care s-a tradus în venituri mai mari (+11,8%), o profitabilitate cu o creștere a profitului net de 16,2% pentru cele mai puternice 500 de companii din regiune. Aceste companii au fost întotdeauna angajatori importanți ai regiunii. Chiar dacă piața muncii din Europa Centrală și de Est devine mai strânsă și chiar dacă a devenit mai dificil să angajezi personal calificat, giganții din top 500 au crescut numărul angajaților cu 4,7%.

Dezvoltarea generală pozitivă a pieței muncii în ECE a dus la salarii mai mari și la îmbunătățirea încrederii consumatorilor.

“Deși a rămas principalul factor de creștere, în România, consumul a început să încetinească în acest an, din cauza impactului scăzut al reducerii impozitelor și a revenirii inflației. Principalul motor al creșterii economiei continuă să fie cererea internă, consumul casnic, ce reprezintă 70% din PIB. Pierderea forței de muncă rămâne o preocupare pentru toate companiile și determină o creștere suplimentară a compensațiilor. Cu toate acestea, dezvoltarea economiei ar trebui să creeze impulsul necesar marilor firme românești pentru a evolua și pentru a ajunge în TOP 500 companii din Europa Centrală și de Est într-un număr cât mai mare”, a declarat Eugen Anicescu, Country Manager, Coface România.

Cele trei sectoare-cheie reprezentate de cele mai mari companii din regiune (auto & transport, petrol & gaze, comerț nespecializat) continuă să reprezinte aproape 60% din veniturile generate. Cu toate acestea, creșterea în cifra de afaceri totală a fost determinată de toate industriile în 2017.

“Perspectivele pentru 2018 și pentru viitor sunt optimiste, deși ar trebui să ne așteptăm la o dezvoltare economică mai slabă. După atingerea vârfului de 4,5% în 2017, Coface preconizează o scădere la 4,1% în 2018 și la 3,4% în 2019 în regiunea ECE. O astfel de încetinire nu se va extinde, iar afacerile vor beneficia în continuare de o cerere solidă. Gospodăriile se vor baza în continuare pe rata scăzută a șomajului și pe creșterea salariilor. O altă contribuție pozitivă la creștere va fi reprezentată de revenirea investițiilor. Totuși, scăderea forței de muncă în regiune a ajuns la nivele înalte și a devenit un obstacol important, limitând expansiunea economică și de afaceri,” adaugă Grzegorz Sielewicz, Economist Regional Coface Europa Centrală și de Est.

Compania internațională de asigurări de credite Coface a prezentat cel de-al zecelea studiu anual cu date despre cele mai mari 500 de companii din Europa Centrală și de Est – Top 500 ECE. Acesta clasifică companiile după cifra de afaceri și analizează în plus mai multe date, cum ar fi numărul de angajați, cadrul general al companiilor, sectoarele și piețele, precum și noile evaluări Coface.