Filiala locală a CHEP va sprijini și în 2018 activitatea Asociației “Banca pentru Colectarea şi Distribuţia Alimentelor”, prima bancă de alimente care funcționează după modelul organizațiilor de profil din UE şi conform principiilor Federației Europene a Băncilor de Alimente (FEBA).
În anul 2017, sprijinul CHEP a constat în donații, voluntariat, expertiză logistică, acțiuni de promovare și de facilitare de parteneriate între organizație și clienții săi, producători și retaileri. Organizația a recuperat, depozitat și redistribuit circa 50 de tone de alimente către mai mult de 50 de ONG-uri din Bucureşti şi judeţul Prahova, în beneficiul a 10.000 de persoane. În România, filiala locală a CHEP susţine Asociaţia de la sfârşitul anului 2016.
CHEP, lider global în soluții pentru lanțul logistic, și FEBA colaborează la nivel european din anul 2016, pentru combaterea risipei de alimente. În cadrul parteneriatului, CHEP contribuie cu bunuri în natură, know-how logistic, voluntari și donații pentru finanțarea operațiunilor FEBA.
Băncile de alimente folosesc paleții CHEP pentru operațiunile lor și pentru distribuirea eficientă a donațiilor de alimente. Anul trecut, băncile de alimente din Europa au primit peste 94.000 de paleți albaștri cu donații de alimente, iar, în ultimii doi ani, sute de angajați CHEP au lucrat mii de ore ca voluntari.
“Faptul că susţinem băncile de alimente cu expertiză logistică nu este de folos doar membrilor FEBA, ci îi inspiră și pe angajații noștri.” a declarat: Iñigo Canalejo, Directorul de Sustenabilitate al CHEP pentru EMEA.
În 2017, CHEP și FEBA au derulat următoarele proiecte în Europa:
• În Irlanda, CHEP a facilitat discuții între clienții săi și FEBA pentru a creşte donațiile de alimente către Cross Care, banca de alimente din Irlanda. Drept rezultat, nouă producători și un retailer au început să facă donații către băncile de alimente;
• Proiectul din Italia a beneficiat de expertiza CHEP în operațiunile specifice lanțului logistic și de management al transportului pentru a ajuta Banco Alimentare să optimizeze și să reducă costurile de transport. Această inițiativă a economisit deja peste 26.000 de euro din bugetul Banco Alimentare, echivalentul a peste 370.000 de mese;
• Echipa CHEP din Marea Britanie a introdus programul de sănătate și siguranță la locul de muncă al Brambles (Zero Harm) în FareShare, o organizație din Marea Britanie care recuperează alimente, pe care le redistribuie către organizații caritabile. CHEP a derulat audituri și evaluări care au ajutat FareShare să își desfăşoare activitatea într-un mediu sigur pentru voluntarii și angajații săi.
Înființată în 1986, Federația Europeană a Băncilor de Alimente reunește 326 de bănci alimentare în lupta zilnică împotriva foametei și a risipei de alimente. În 2016, băncile europene de alimente au distribuit 535.000 de tone de hrană, echivalentul a 2,9 milioane de mese în fiecare zi, unui număr total de 6,1 milioane de persoane. Băncile membre FEBA au colaborat cu 37.000 de organizații caritabile și servicii sociale. Voluntarii FEBA colectează alimentele aflate pe punctul de a fi aruncate și le distribuie fundaţiilor non-profit care deservesc populaţia dezavantajată social şi vulnerabilă.