Bacardi cumpără Patron pentru 5,1 miliarde de dolari

MyBottleShop.com.au

Bacardi și-a anunțat decizia de a achiziționa producătorul de tequila Patron Spirits International pentru suma de 5,1 miliarde de dolari. Anunțul vine la câteva zile după ce Pernod Ricard a cumpărat Avion Tequila pentru 100 de milioane de dolari și la câteva luni după ce compania britanică Diageo a cumpărat producătorul de tequila Casamigos de la George Clooney, pentru un miliard de dolari. Tranzacția se va finaliza în prima jumătate a anului 2018.

Analiștii financiari au evaluat prețul plătit ca fiind de 25,5 ori mai mare decât veniturile operaționale (EBIT, venituri înainte de dobândă și taxe) și de 7,5 ori mai mare decât cifra de vânzări a companiei Patron, estimată la 675 milioane de dolari.

Vânzările de tequila din America de Nord au cele mai rapide creșteri în piața generală a băuturilor alcoolice, deoarece brandurile high-end ajută tequila să-și ridice imaginea de băutură de petrecere.

Prioritățile noului CEO al Bacardi, Mahesh Madhavan, numit în luna octombrie 2017, includ creșterea marilor branduri premium în SUA și creșterea distribuției brandului Patron la nivel mondial, o strategie care pune presiune pe companiile americane de spirtoase.

Producătorul Patron, companie fondată acum mai bine de 25 de ani, a fost un pionier de vârf, dar acum concurează cu o gamă largă de mărci, printre care Avion, Don Julio de la Diageo și Herradura lui Brown-Forman.

Vânzările globale de tequila au crescut cu 5,2% în 2016, potrivit firmei de cercetare IWSR, în timp ce piața globală a băuturilor alcoolice a scăzut cu 1,3%.

Mărcile premium au rezultate mai bune decât brandurile de masă, pe măsură ce consumatorii achiziționează din ce în ce mai mult băuturi scumpe.

Bacardi a fost înființată în Cuba în 1862 și a început cu vânzările de rom. Acum deține circa 200 de mărci, inclusiv gin Bombay Sapphire și vodka Grey Goose. În 2008, a deținut o participație minoritară la Patron.