Auchan România și Academia de Sustenabilitate au încheiat un parteneriat pentru dezvoltarea unor cursuri de sustenabilitate destinate specialiștilor din lanțul de aprovizionare din industria de retail.
Academia își propune să abordeze probleme critice precum reducerea risipei alimentare, diminuarea amprentei de carbon și promovarea economiei circulare.
În 2022, România a generat peste 2,5 milioane de tone de deșeuri alimentare anual, de unde rezultă necesitatea urgentă de a eficientiza procesele din industria de retail.
Cursurile dezvoltate în cadrul acestui parteneriat vor ajuta antreprenorii și profesioniștii din retail să adopte practici sustenabile care reduc risipa alimentară și amprenta de carbon pe întreg lanțul de producție, distribuție și comercializare. De asemenea, parteneriatul vizează dezvoltarea rețelei de producători și parteneri locali, promovând economia circulară.
15 experți din industrie vor colabora la dezvoltarea de materiale educaționale și studii de caz, facilitând transferul de cunoștințe în cadrul ecosistemului de retail. Parteneriatul va include și un program de granturi destinat IMM-urilor, stimulând schimbările pozitive cu impact asupra mediului. Până în prezent, peste 13.000 de IMM-uri s-au înregistrat gratuit pe platforma Academia de Sustenabilitate, având acces la cursuri introductive și specializate pentru industria HoReCa.
Ciprian Stănescu, Președintele Social Innovation Solutions, a declarat: „Ne propunem să investim maximum de know-how în cursul dedicat industriei de retail pentru a avea împreună o contribuție semnificativă la impactul pozitiv pe care vrem să îl creăm în societate.”
Corina Dospinoiu-Imre, Director Sustenabilitate Auchan România, a adăugat: „Ne-am alăturat proiectului Academia de Sustenabilitate pentru că prin experiența, expertiza și resursele noastre putem să susținem partenerii și industria de retail în tranziția către îmbunătățirea obiectivelor climatice și a parametrilor de impact asupra mediului.”
Acest parteneriat este integrat în strategia amplă de sustenabilitate a Auchan, inclusiv în Planul pentru Climat 2030 și Programul „Parteneri pentru Decarbonizare”. Auchan a organizat prima ediție a Climate Supplier Event sub egida Climate Change Summit, crescând nivelul de conștientizare privind urgența climatică și obiectivele de decarbonizare.
Academia de Sustenabilitate este un proiect al Sustainable Futures, activ în România, Bulgaria, Croația și Serbia, inițiat de Social Innovation Solutions împreună cu Fundația Coca-Cola.
În România, proiectul este susținut de BCR, având ca parteneri organizaționali Ambasada Sustenabilității în România, Confederația Patronală Concordia, Romanian Business Leaders, Viitor Plus, Global Shapers Bucharest Hub, WWF România, CCIFER și SNRB. Proiectul beneficiază de sprijinul organizațiilor internaționale SME Climate Hub, Exponential Roadmap Initiative, The Rock Group și Envisia.