Wine of Moldova a adus o selecție rafinată de vinuri, în cadrul vernisajului de la București

Weekendul acesta, între 29 – 30 octombrie 2022, la București, a avut loc Vernisajul Vinului Moldovenesc, eveniment premium, în care peste 85% dintre sortimentele expuse erau vinuri premiate la concursuri internaționale.

Organizat de Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV) la NORD Events Center by Globalworth din București, vernisajul a îmbinat degustările de vin cu muzica live, dar și cu multe alte atracții pentru participanți.

Evenimentul s-a desfășurat în intervalul orar 12:00-20:00, iar pasionații de vin au fost întâmpinați cu o selecție de vinuri provenite din 40 de crame din Republica Moldova, atât nume cu notorietate, cât și mici producători.

Atmosfera a fost creată de Bucharest Jazz Orchestra, Cătălin Josan și Pasha Parfeni, care au asigurat muzica live, în tandem cu vinul bun.

Totodată, organizatorii au pus la dispoziția vizitatorilor și un magazin specializat, de unde participanții puteau achiziționa sortimentele preferate. Prețul vinurilor a fost de la 45 de lei până la peste 150 de lei, sticla.

România este principala țară de desfacere pentru vinurile din Republica Moldova, în 2021 înregistrându-se o creștere a exporturilor de vinuri moldovenești cu 19% față de anul anterior.

Vinurile de peste Prut sunt deseori premiate la concursurile internaționale de profil, iar, în premieră pentru Republica Moldova, Vinul Negre 2017 de la compania Fautor a fost desemnat cel mai bun vin roșu, în cadrul Concursului Mondial de la Bruxelles, ediția 2022.

Distincțiile obținute arată eforturile comune și colaborarea sporită dintre vinificatorii reuniți sub brandul de țară „Wine of Moldova”.

Organizatorul evenimentului, Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV) este o instituție publică, organizată printr-un parteneriat public-privat în domeniul implementării de politici în industria vitivinicolă.

Instituția a fost concepută după modelul unor instituții similare în domeniul vitivinicol din principalele țări producătoare de vin ale lumii.

Constituirea ONVV a reprezentat pasul decisiv făcut de sectorul public și privat în implementarea schimbărilor în cadrul legislativ și normativ al sectorului vitivinicol și promovarea brandului vinicol de țară – „Vinul Moldovei. O legendă vie” („Wine of Moldova. A legend alive”), care contribuie esențial la recunoașterea și promovarea vinului moldovenesc de calitate peste hotare.

ONVV activează pe lângă Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare și funcționează ca un parteneriat public-privat, fiind gestionat și finanțat în comun, prin Fondul Viei și Vinului, format paritar din contribuțiile sectorului privat și din bugetul de stat.