Uber Eats se retrage de pe piața din România începând cu luna iunie 2020

Uber Eats se va retrage de pe piața locală, miercuri, 3 iunie 2020. Decizia a fost luată în urma analizei rezultatelor de business pe piața livrărilor de mâncare din România.

În același timp, grupul american Uber Technologies a anunţat că serviciul de livrări Uber Eats îşi va înceta operaţiunile și în următoarele țări: Cehia, Egipt, Honduras, Arabia Saudită, Uruguay şi Ucraina.

Această decizie va permite companiei să își redirecționeze resursele către alte piețe din Europa și din lume, unde Uber Eats înregistrează creștere rapidă.

„Am luat decizia dificilă de a sista serviciile Uber Eats în România începând cu luna iunie. Această hotărâre vine în continuarea strategiei noastre de a ne concentra energia și resursele în piețele de top în care Uber Eats este prezent la nivel global” – au spus reprezentanții Uber Eats.

Prioritatea companiei pe piața locală este să atenueze impactul asupra: angajaților, restaurantelor partenere, curierilor parteneri și clienți.
Această decizie nu se aplică serviciilor de ridesharing Uber.

“Ne pare extrem de rău că Uber Eats nu va mai fi disponibil în România, însă rămânem alături de comunitățile noastre prin serviciile de ridesharing oferite prin Uber Rides. “

De asemenea, Uber a informat că va transfera operaţiunile Uber Eats din Emiratele Arabe Unite către firma Careem.

Grupul a precizat că operaţiunile care vor fi încetate sau transferate au reprezentat 1% din comenzile brute şi 4% din pierderile înregistrate de Uber Eats în primul trimestru al acestui an. Sumele generate vor fi reinvestite pe pieţele prioritare unde compania se aştepta la un randament mai bun al investiţiilor.

Uber activează pe piaţa din România din februarie 2015, în Bucureşti, şi s-a extins în 2016 în oraşele Cluj, Braşov şi Timişoara. România este a doua piaţă ca mărime în regiunea central şi est europeană, după Polonia, şi a cincea din Uniunea Europeană.

În aceeași periodă a anului trecut, respectiv iunie 2019, compania Uber Eats avea 700 de restaurante partenere în București, de la localuri mici, afaceri de familie, până la mari lanțuri de restaurante. Durata medie de livrare a unei comenzi era de 36 de minute, iar cea mai scurtă livrare a durat doar 5,4 minute.

Articolul precedentAsociația la Băcănie își propune realizarea unui lanț scurt de aprovizionare și desfacere a produselor agricole
Articolul următorCreşterea vizibilităţii producătorilor interni, subiect abordat de BASF la webinarul „Legume-Fructe: Cum se vede sezonul actual Made în România pe lanţul de aprovizionare”
Modern Buyer
Modern Buyer este un pionierat in zona produselor editoriale specializate, fiind prima platforma de informare destinata specialistilor in achizitii – buyeri si oameni de vanzari - din Romania.