(P) Elmas va finaliza în 2020 un centru de dezvoltare și inovare în domeniul instalațiilor de ridicat

Elmas, lider în industria fabricării echipamentelor de ridicat și manipulat, va finaliza în 2020 investiţia de aproximativ un 1 milion de euro într-un centru de dezvoltare și inovare.
Scopul acestuia este de a desfășura diferite activități de dezvoltare și inovare în domeniul instalațiilor de ridicat şi de a crea produse competitive cu un nivel tehnologic ridicat. În cadrul centrului funcționează și un Laborator de Încercări care realizează diferite examinări și teste pe parcursul procesului de producție a macaralelor industriale, ascensoarelor sau refabricarea stivuitoarelor, facilitând astfel furnizarea pe piață a unor produse competitive.

Laboratorul de Încercări este acreditat RENAR și autorizat ISCIR pentru efectuarea de încercări nedistructive, spectrochimice, mecanice și metalografice.

Centrul de dezvoltare și inovare

Cu 400 de angajați, o cifră de afaceri de 152,5 milioane lei înregistrată în 2019, opt filiale la nivel național, subsidiare în Moldova, Ungaria, Bulgaria, Israel şi facilități de cercetare și dezvoltare, proiectare, producție, service și divizii de vânzări, ELMAS este o companie cu o dezvoltare dinamică în peisajul economic românesc.

Bazele companiei ELMAS din Braşov au fost puse în urmă cu 30 de ani de un număr de 12 asociați, desfășurând la început activități de service ascensoare. Astăzi, compania brașoveană este lider în industria fabricării echipamentelor de ridicat și manipulat, pe piaţa românească.

Portofoliul actual de produse acoperă o mare parte din domeniul instalațiilor de ridicat: stivuitoare, macarale industriale, ascensoare, platforme pentru materiale, sisteme de parcare auto, sisteme de depozitare și utilaje forestiere.

Producție ascensoare personalizate

Elmas produce la Brașov o gamă completă de ascensoare pentru persoane, lifturi pentru materiale și ascensoare auto echipate cu componente fiabile, care asigură o durată îndelungată de funcționare.
De la comenzi în cabină sau de palier cu funcții capacitive, cabine integral panoramice, motoare electrice performante până la panouri de comandă cu funcții programabile și software Elmas sau sisteme de monitorizare de la distanță a ascensoarele (SED), s-a dezvoltat o vastă paletă de ascensoare adaptate conform aplicației clientului. În acest moment, compania brașoveană este singurul producător autohton de ascensoare, care oferă soluții 100% personalizate și exclusive.

Experiența acumulată, calitea produselor și inovația sunt recunoscute și la nivel mondial, compania Elmas fiind singura din Europa de Est care a câștigat doi ani consecutivi (2019 şi 2020), concursul mondial “Project of the Year” organizat de “Elevator World” SUA, la categoria “Lifturi cu scop special”.
Premiul din 2019 a fost câștigat cu proiectul Ascensorul STONE, livrat și montat la Castelul Bran. Liftul unicat are în componență o cabina panoramică echipată cu monitoare multimedia, un termen
de garanție de 25 de ani de funcționare zilnică și deține un record deosebit: efectuează cea mai lungă cursă avizată din România, de 31,5 metri, între cele două stații, cea de pornire și cea de sosire.
De asemenea, liftul este prevăzut cu senzori pentru detectarea seismelor, senzori de fum, temperatură, umiditate, dar și senzori de detectare a gazelor.

Proiectul desemnat câștigător în 2020, este ascensorul MEGA ELEVATOR livrat și montat în Tel Aviv, Israel. Ascensorul fabricat de Elmas este unic prin dimensiunile sale și dispozitivele speciale de siguranță integrate. Acesta poate transporta pe verticala 6.000 kg, având 3 stații, cabină cu finisaj inox, cursa de deplasare de 11 metri și o viteză de 0,38 m/s.

Investiţii pentru dezvoltarea unei linii de refabricare stivuitoare

Prin adoptarea conceputului de economie circulară, Elmas a investit și în dezvoltarea unei linii de refabricare stivuitoare. În acest mod sunt reciclate anumite componente de la stivuitoarele vechi și utilizate la producția unor echipamente refabricate. Acest proces de refabricație se aplică exclusiv stivuitoarelor aflate într-un stadiu avansat de degradare, destinate reciclării, fiind nevandabile, cu durata de viață expirată, indiferent dacă sunt preluate de la client, răscumparate sau în sistem de buy back.

Stivuitoarele refabricate se livrează cu o documentație nouă conform EC 42/2006 și cu indicatorul de bord la ”0” ore de funcționare. Produsele rezultate în urma procesului de refabricare sunt destinate vânzării sau închirierii. Linia de refabricare stivuitoare are o suprafață totală de 1080 mp, fiind inaugurată în 2016, în urma unei investiții de 700.000 euro. Acest proces de refabricare conduce la o economie de resurse și materii prime având un impact pozitiv asupra mediului înconjurător.

Tehnologii moderne în producția de structuri metalice și macarale industriale

De la începutul anului 2005 este fabricată la Brașov o gamă diversificată de macarale industriale monogrindă, bigrindă sau portal, adaptate diferitelor aplicații industriale sau comerciale care presupun creșterea productivității în cadrul fluxului de materiale.
Elmas produce și livrează poduri rulante sistem Demag pentru sarcini între 1,6 și 300 tone, cu ecartamente între 6 și 40 de metri, la înalte standarde de calitate.
Din 2014, ELMAS și-a dezvoltat capacitatea de producție, investind peste 5 milioane de euro într-o fabrică și în dotări cu tehnologii moderne din domeniul producției de structuri metalice și macarale industriale.


Specializată în industria instalațiilor de ridicat, compania ELMAS din Brașov a semnat recent un contract cu un beneficiar european pentru care va produce două macarale industriale pentru 150 și respectiv 360 tone. ELMAS va proiecta, fabrica și monta cele două macarale care vor fi utilizate în sectorul producției de energie hidroelectrică.

Investiții în producția de energie verde

Pentru asigurarea cu energie electrică necesară derulării procesului de fabricație instalații de ridicat au fost montate panouri fotovoltaice pe acoperișul halei de producție, cu o suprafata de 5000 mp, care produc 300 de kW/ora. Investiția derulată în 2018 pentru producerea de energie verde, în vederea consumului propriu, s-a ridicat la valoarea de 650.000 de euro. Mare parte din energia produsă de parcul fotovoltaic alimentează 16 turbine care filtrează aerul continuu, îl încălzesc sau răcesc pentru a asigura un climat de lucru sănătos, în interioul halei de producție. În urma acestei investiții, clădirea a fost încadrată la clasa A de performanță energetică.

Fiecare produs Elmas fabricat la Brașov este oferit clienților împreună cu un pachet complet de servicii: consultanță tehnică, proiectare specializată, documentații tehnice complete, montaj, service cu acoperire națională și în afara țării, lucrări de întreținere și revizie, piese de schimb exclusiv originale, service call center 24 h/7zile.