Grupul Rohlik a atras o investiție de 160 de milioane de euro pentru a-și accelera expansiunea

Tomáš Čupr, fondatorul și CEO-ul Grupului Rohlik.
Tomáš Čupr, fondatorul și CEO-ul Grupului Rohlik.

Grupul Rohlik („Rohlik”) din care face parte supermarketul online Sezamo, vizează în prezent venituri de peste 1 miliard de euro și flux de numerar pozitiv pentru anul financiar 2024.

Grupul anunță că a reușit să atragă o investiție de capital în valoare de 160 de milioane de euro. Investiția a venit de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), alături de investitorii existenți Sofina, Index Ventures, Quadrille și TCF Capital și a fost completată de Banca Europeană de Investiții (BEI) prin inițiativa Scale-Up.

Investiția va fi utilizată pentru a susține planurile ambițioase de expansiune ale grupului Rohlik în regiunea DACH și Europa Centrală și de Est (CEE), unde compania își propune să-și stabilească prezența în peste 15 orașe noi până în 2030.

Compania livrează acum peste un milion de comenzi pe lună și a deservit peste 800.000 de clienți în 2023. A atins profitabilitatea în München, după ce a realizat acest lucru în Cehia și Ungaria, validând astfel modelul său economic în Germania și demonstrându-și capacitatea de a se extinde eficient și sustenabil. În octombrie 2023, Rohlik a achiziționat Bringmeister, consolidându-și astfel prezența în Germania.

În ciuda mediului macroeconomic provocator și a unei perioade de turbulențe în industrie, Rohlik a înregistrat o creștere de 40% post-COVID.

Potențialul de creștere

Potențialul de creștere al Rohlik și piața totală adresabilă (TAM) sunt semnificative: McKinsey estimează că până în 2030, până la 30% din vânzările de produse alimentare ar putea fi realizate online în țările europene de top.

Extinderea planificată în peste 15 orașe suplimentare din regiunile DACH și CEE va stimula semnificativ baza de clienți a Rohlik, în concordanță cu viziunea pe termen lung a companiei de a deveni lider în serviciile de e-groceries, nu doar în ECE, ci în întreaga Europă.

Cu o combinație între orașe mature și profitabile și orașe în creștere rapidă, aflate în stadii mai incipiente de profitabilitate, Rohlik are o direcție clară către o ofertă publică inițială (IPO) în anii următori.

„Există o cerere enormă în întreaga Europă pentru produse alimentare online livrate rapid și fiabil, fără compromisuri în ceea ce privește calitatea. Nu vedem acest lucru ca pe un fenomen pe termen scurt, ci ca pe o oportunitate pe termen lung în jurul căreia să construim o propunere de lider de piață.” a spus Tomáš Čupr, fondatorul și CEO-ul Grupului Rohlik.

„La Rohlik, am construit tehnologia pentru a respecta această promisiune într-un mod sustenabil și profitabil, folosind tehnologia AI, ML și robotică împreună cu devotamentul nostru față de serviciul pentru clienți pentru a maximiza eficiența și productivitatea. Această finanțare ne va permite să accelerăm creșterea noastră, deschizând facilități în peste 15 orașe noi și stabilind standardele în livrarea de produse alimentare online în întreaga Europă.” a mai fondatorul și CEO-ul Grupului Rohlik.

Fondat în 2014 în Cehia, Grupul Rohlik oferă una dintre cele mai largi și diferențiate game de produse disponibile în zona de e-groceries (17.000 de SKU-uri), incluzând alimente proaspete de la fermieri și artizani locali, produse de supermarket și mărci private, și asigură ferestre de livrare extrem de fiabile de 15 minute și livrări în aceeași zi disponibile în doar 1 oră după plasarea comenzii. Nouăzeci și șapte la sută dintre livrările Rohlik sunt făcute la timp.

Rohlik este activ în Cehia (Rohlik.cz), Ungaria (Kifli.hu), Austria (Gurkerl.at), Germania (Knuspr.de) și România (Sezamo.ro), și înregistrează o creștere rapidă.

Articolul precedentPall-Ex România, liderul pietei de distributie expres mărfuri paletizate anunță deschiderea noului său Hub Central de ultimă generație, la Săliște, județul Sibiu
Articolul următorPremieră în retail: 60 de magazine LaDoiPași deschise într-o singură zi
Modern Buyer
Modern Buyer este un pionierat in zona produselor editoriale specializate, fiind prima platforma de informare destinata specialistilor in achizitii – buyeri si oameni de vanzari - din Romania.