Daniel Buda, europarlamentar: “Vor exista plati directe pe suprafata si dupa 2020”

http://www.paparatzi.ro

In deschiderea conferintei “Forumul profesionistilor din industria de legume-fructe” organizata de publicatia Modern Buyer la Poiana Brasov, in luna noiembrie, europarlamentarul Daniel Buda, membru al Comisiei de Agricultura si Dezvoltare Rurala din Parlamentul European si membru al Grupului PPE din PE, a abordat trei dintre problemele care afecteaza sectorul de legume-fructe romanesc.

El a amintit ca embargoul impus de Rusia asupra acestui sector a fost prelungit pana la finele anului 2018 si in consecinta, Parlamentul European si Comisia Europeana cauta solutii alternative. Astfel, Comisarul European pentru Agricultura, Phil Hogan, a dat asigurari ca vor exista alocari financiare consistente care sa contracareze efectele negative ale acestui embargo.

Identificarea de noi piete de desfacere in afara UE ramane o provocare, cu atat mai mult cu cat valoarea importurilor este cu mult mai mare decat valoarea exporturilor din Romania. Valoarea productiei de legume&fructe in Romania este in scadere, potrivit datelor Eurostat. In anul 2016, valoarea cumulata a productiei de fructe a Romaniei a atins minimul istoric, de la momentul aderarii la piata unica europeana, respectiv la 890 milioane de Euro, ceea ce potrivit lui Daniel Buda este foarte grav. El a indemnat fermierii prezenti in sala sa preia modelul unor tari precum Spania si Olanda, care au constientizat din timp importanta asocierilor dintre producatori.

Viitorul politicii agricole comune dupa 2020 a fost un alt subiect abordat de Daniel Buda in mesajul sau. Astfel, el a atentionat ca se discuta in diferite laboratoare ale Comisiei Europene despre limitarea platilor directe la nivelul fermelor la un cuantum ce se situeaza intre 60.000 de Euro si 100.000 de Euro, dar mesajul sau este ca vor exista plati directe si dupa 2020.

“Nu este suficient sa beneficiem de plati directe pentru a fi competititivi pe piata europeana, si nu numai. In viitorul pact se prevad sume considerabile pentru cercetare si inovare in agricultura, dar si pentru cresterea nivelului de trai in spatiul rural, care sa combata fenomenul de imbatranire a populatiei. Aceste plati directe vor fi limitate insa de finalizarea planului de cadastrare (PNCCF) la nivel de UAT-uri, fara de care, platile directe vor inceta pe acele suprafete de teren care nu sunt cadastrate. Exista bani europeni special alocati pentru indeplinirea procedurilor de intabulare a terenurilor agricole si aceste fonduri trebuie accesate.” Daniel Buda i-a incurajat pe fermieri sa rezolve aceasta cerinta impreuna cu autoritatile locale si judetene.

Producatorii din Romania sunt actori intr-o piata unica unde se confrunta adesea cu o concurenta neloiala, ceea ce ingreuneaza exporturile de produse romanesti. La aceasta problema exista solutii. Una dintre ele ar fi dotarea fiecarei ferme agricole cu masini si utilaje cat mai performante, care sa permita obtinerea unor produse cu un pret de cost cat mai redus. Pentru aceasta este nevoie de fonduri europene, care in Romania nu sunt suficient accesate. „Fara o dotare consistenta si eficienta e fermelor nu ai cum sa fi competitiv pe piata.”

Fara sa va asociati in agricultura, nu veti reusi sa aborbiti fonduri europene, la un nivel care sa va asigure competitivitatea pe plan european. Asocierea iti ofera posibilitatea sa cumperi utilaje mai performante, care iti permit aplicarea unor tehnologii la timp si eficiente. Am solicitat si, partial, s-a rezolvat, crearea de facilitati pentru structuri asociative, astfel incat, in mod indirect, sa se stimuleze acest process.

Mai mult, asocierea permite infiintarea unor spatii de depozitare, si in acelasi timp, crearea unor spatii de procesare pentru acele produse care nu pot fi vandute in stare proaspata. Doar asa putem fi competitivi pe piata UE, si nu numai. Este important ca aceste structuri asociative sa-si creeze propriile retele de defacere a produselor, si acest lucru le va permite sa fie competitive si la export.”

Crearea unor capacitati de depozitare si procesare le va permite retailerilor sa se aprovizioneze in mod fluent cu produse proaspete si de calitate. “Nu poti sa ii ceri unui reprezentant de supermarket sa iti vanda kilogramul de mere, de rosii sau de ardei, daca nu reusesti sa ii asiguri aceste produse in cantitati suficiente si intr-o anumita constanta. Consumatorul se obisnuieste greu cu un produs si se dezobisnuieste foarte usor.”

„Retailerii trebuie intelesi si sprijiniti in dorinta lor de a satisface gusturile clientilor, cu produse de calitate si la preturi accesibile, din lantul scurt de aprovizionare. Fara asociere si fara crearea unor spatii de depozitare ii legam pe retaileri, practic, de maini si de picioare. Oricat si-ar dori sa vina in sprijinul clientilor, nu vor putea sa faca nimic fara d-voastra, producatorii.“

In mesajul adresat participantilor la conferinta de legume-fructe organizate de Modern Buyer in parteneriat cu TMT PR the Agribusiness&Food Communicators, Daniel Buda i-a indemnat pe retailerii prezenti in sala sa investeasca in produsele locale. „Chiar daca profitul nu este asa de mare pe termen scurt, in mod cert, pe termen mediu si lung, vor avea de castigat.”

„Stimularea consumului si promovarea produselor romanesti reprezinta o necesitate. Dezvoltarea acestei culturi a consumului de produse locale trebuie sa devina o prioritate pentru noi, asa cum se intampla si in alte state membre ale Uniunii Europene”, a declarat Daniel Buda, in incheierea mesajului sau.