Vremea cireșelor cu origine din România în retailul modern

Dacă, potrivit datelor INS, în 2021, în România, s-au cultivat aproximativ 3.500 de hectare cu cireşi, cu doar 300 de ha mai mult decât în 2020, iar producţia totală a fost de aproximativ 16.460 de tone, și în 2022 ne așteptăm la cantități similare.

Am importat aproape 5.000 de tone de cireșe în 2021, la o valoare de aprox. 4 milioane de euro, în special din Grecia, dar și din Bulgaria, Germania, Serbia și Macedonia de Nord. Volumul exporturilor, în schimb, a fost de numai 227 de tone, la o valoare totală de 800.000 de euro. Principalele țări unde au ajuns cireșele din România, anul trecut, au fost Italia și Belarus.

În primele luni ale acestui an, cireșele aflate pe piață au provenit în principal din Olanda și Germania, ca urmare a schimburilor comerciale intracomunitare, însă cu adevărate origini, în principal, din statele Americii de Sud (Chile). Abia spre sfârșitul primăverii, au apărut cireșele europene, cele de Spania, însă în ambele cazuri, cantitățile totale aduse în piață nu au fost semnificative – 19 tone, potrivit sursei INS. În lunile următoare, cel mai probabil, principala sursă externă rămâne Grecia, iar spre final de sezon, Turcia.

În comerțul modern, potrivit monitorizărilor iQarConsult, primele cirese au apărut în săptămâna 20 (în perioada 17-18 mai) la Metro și Cora (49,99 lei per kg.) și, spre sfârșitul săptămânii respective, la Mega Image (29,99 lei pe kg). Toate erau de origine din Grecia, dar au existat și câteva cantități – ce-i drept, mult mai mici decât în alți ani – de cirese din Turcia (de exemplu, la Kaufland).

Zece zile mai târziu, au apărut și primele cireșe „de România” însă monitorii ne semnalează că, în cele mai multe cazuri, a fost vorba de marfă clasa a II-a, provenită din Grecia: fie etichetată de furnizori ca fiind cu origine de România, fie eronat expusă cu această origine la raft.

Cu eticheta „de origine din România”, în primele momente, au ieșit la raft rețelele Carrefour, Kaufland, Cora, Freshful – cu mențiunea că aceștia din urmă livrează doar marfă ambalată.

Pentru a ne face o idee despre cum va arăta, cu adevărat, sezonul de cireșe autohtone, în acest an, am discutat cu mai mulți producători din țară despre estimările lor referitoare la: cantități, prețuri și livrări.

Cooperativa Roua este un jucător nou, aflat în primul an de producție de cireși, și unul dintre puținii producători de cireșe bio. Cooperativa deține o livadă tânără, de 10 hectare, pe care sunt cultivate 6-7 soiuri de cireșe, printre care, soiurile Bigarreau Burlat, Merchant, Sweet Aryana, Sweet Lorenz.

Cooperativa Roua comercializează fructele sub brandul Roua Organic, în pungi ziplock. Cireșele se găsesc în marile rețele comerciale: Auchan, Mega Image, Carrefour și Freshful.

Nick Vârtej, Cooperativa Roua: „Anul acesta, Roua estimează o producție totală de zece tone la ha și își propune să opereze livrări până la final de iunie.”

Bogdan Băianu, fondatorul brandului Panere, administrează 40 de hectare proprii și 85 de ha de livezi ale organizaţiei de producători de fructe, Cerasus Grup, din comuna Cotnari, Iaşi.

„Toate costurile de producție au crescut, în medie, cu 35-40% față de sezonul trecut, de la inputuri (pesticide îngrășăminte, ambalaje), chiar și servicii. Costul la energie pentru sortat și depozitat a crescut cu 200-300%. Costurile cu forța de muncă au crescut cu 10%”, spune Băianu, fondatorul brandului Panere.

“Primele prețuri se stabilesc de la 1 iunie, prin negociere cu retailerii. Încercăm să transpunem măcar o parte din aceste creșteri ale costurilor de producție și într-o creștere a prețului produselor noastre, dar vom vedea în ce măsură acest lucru este posibil”, a comentat el.

Cei de la Cerasus au contracte comerciale semnate cu mai toate marile rețele și fac și exporturi. Soiurile de cireșe comercializate de Cerasus sunt Stella, Kordia, Summit, Regina și Merchant.

Anual, grupul Cerasus produce între 500 și 1.000 de tone de cireșe și estimările pentru 2022 sunt similare. Livrările la cireșe încep din săptămâna 23.

Anul acesta, cei de la Cerasus aduc la raft trei tipuri de produse: cireșele vrac, cireșele în punguță ziplock – variantă introdusă de trei ani deja în piață, dar și un produs nou. Mai exact, Grupul Cerasus aduce, în premieră pe piața românească de fructe un ambalaj inovativ și unic pentru cireșele pe care le comercializează – caserola din carton, 100% biodegradabilă, tratată antimicrobial pentru a reduce riscul de contaminare indirectă prin atingere.

Caserole 100% biodegradabile, tratate antimicrobial

Ferma Pomicolă Lacu Rezii, Însurăței. Activitatea de producţie se desfăşoară în zona Lacu Rezii, la 5 km de oraşul Însurăţei, din judetul Brăila, la ferma pomicolă Lacu Rezii, unde sunt cultivate cca. 25-30 de ha de livezi de cireși.

Anual sunt prezenți în piață cu cireșe până la finele lunii iulie, în funcție de vreme. Compania deține suprafețe pomicole și în alte zone din țară.

“Unele soiuri care trebuiau recoltate peste o săptămână sau două sunt foarte avansate, trebuie recoltate deja”, spune Iulian Stanciu, General Manager, al Elem Company.

„Este un an atipic, pentru că au fost fenomene climatice mai ciudate”.

“Nu știm ce va fi de aici înainte, fiindcă deja ne înconjoară nori de grindină. E complicat. Chiar dacă avem plantații protejate, cu intemperiile și cu vremea extremă nu te poți juca”, a declarat Stanciu.

Managerul previzionează anul acesta o producție medie de 7-8 t/ha. Primele soiuri de cireșe pe care le-au adus la raft au fost Bigarreau Burlat, Early Biggie, urmate de Celeste, Giorgia, Prime Giant, ambalate la caserolă de 500 de g.

Cireșele pleacă din fermă cu prețul de 10 lei/kg. În vârf de producție, cireșele comercializate de ferma Lacu Rezii sunt disponibile în aproape toate marile lanțuri de comerț modern. Din săptămânile 24-25, pentru că vor dispune de cantițăți mai mari, livrările se vor face și vrac.

Cu unele lanțuri de magazine lucrează sub brandul retailerului (Carrefour- La Piață, Profi – Proaspete de la noi), cu altele sub brandul Lacu Rezii – Fructe din Razele Soarelui.

Casian Perțe, Kronstadt Fructe, Periam, Timiș spune că la soiurile timpurii, producția este foarte mică.

„Am avut trei valuri de îngheț, în trei săptămâni. Ne aflăm cu producția în diferite faze de dezvoltare a soiurilor de cireșe – unele cu producție mai mică, altele cu producție mai mare.”

„Avem cca 12 ha, sperăm să obținem 10 t -12 t pe ha. Începem cu Bigarreau Burlat – cireșe pe care le livrăm în zona Lugoj, în cantități mici, apoi continuăm cu Van, Katalin, Kordia, Germersdorf, Regina.”

„Avem contracte cu majoritatea lanțurilor de retail modern. Lucrăm cu Lidl cel mai mult, cu Profi, Carrefour, Auchan și Kaufland.”

„În funcție de client, livrăm și la caserolă, și la vrac. În acest moment, la Lidl, livrăm vrac, la Carrefour și Profi livrăm în caserolă.”

„Anul trecut livram cu motorină la preț de 4,8 lei/l și anul acesta livrăm cu 8,8 lei/l. Costurile au crescut de 3-5 ori și prețul de vânzare este la fel. Față de anii trecuți, prețurile la cireșe n-au crescut cu nimic. Acum vindem vrac cu 13 lei /kg. Se cere calitate și calibru, dar sunt cireșe în piață la calibru 20, care se vând cu același preț cu care vindem noi, la calibrul de 26-28. E un an cu producție medie și va fi interesant până unde vor coborî prețurile.”

Casian Perțe speră să poată asigura livrările până la finalul lunii iunie. Cireșele provenite de la Periam ar putea ajunge la București în săptămânile 24-26.

„Coacerea cireșelor a întârziat anul acesta, dar noi nu am avut frig extrem”, spune antreprenorul Andrei Pascu, cofondatorul Cooperativei Rodagria, satul Ogoru, Călărași, care previzionează o producție de 12- 15 tone la ha, în acest sezon.

Cireșele cooperativei Rodagria ajung în Mega Image, dar și în Carrefour, Kaufland și Penny.

“Avem și ambalaj prin termosudare, dar la cireșe ar fi de dorit ca retailerii să accepte un semi-vrac. Noi preferăm să vindem cireșele în lădiță de lemn (de 4 kg). Îi vom pune o folie de plastic pe deasupra, ca să poată fi cântărită. Vom avea și caserole la 500 și 750 de g.”

„Mergem pe soiurile Kordia, Regina, Van și pe alte câteva soiuri, inovatoare, din SUA, plantate acum doi ani, care sperăm să se coacă. Culesul se derulează pe o perioadă de 3-4 săptămâni.”

„Negociem cu două zile înainte cu retailerii prețul de vânzare. Dar prețul nu este atât de important, cât educația pe care supermarketurile ar trebui să o facă pentru clientul final.”

“Pentru vânzări, în proporție de 80%-90% ne bazăm pe supermarketuri, restul de 10-20% livrăm direct la client sau în magazine specializate. În două săptămâni vom inaugura magazinul fermei, liniile de înghețată, sucuri și de fructe uscate.”

„Tot ce am anunțat că vom face, am făcut: am investit într-un depozit cu atmosferă controlată (oxigen, umiditate, frig) cu o capacitate de 500 t, într-o linie de sortare cu termosudare, linie de uscare pentru fructe, linie de înghețată și de sucuri.”

“N-am găsit încă o formulă prin care, din punct de vedere logistic, să putem onora comenzi venite online. Poate ne vom face o flotă proprie, ca să facem livrări. Fiind vorba de produse ultraperisabile, avem mai puțină încredere în livratori.”

Ferma Steluța estimează o producție de 300 tone în 2022, dar recoltarea nu a început încă. Principalele soiuri de cireșe cultivate la Ferma Steluța sunt Regina și Kordia (cultivate pe 60% din suprafață). Restul de 40% sunt alte soiuri, cum ar fi: Burlat, Summit, Carmen, Karina, Lapins, Merchant.

Condițiile pedoclimatice în zona Clujului sunt favorabile cireșului. Fructele au o periodă de coacere îndelungată, iar anul acesta recoltarea va începe din 15 iunie. Ferma Steluța poate livra cireșe pentru aproape două luni și jumătate.

“Datorită zonei unde ne aflăm, o particularitate este că cireșele se coc mai târziu decât în alte părți din România. Practic, noi vindem 80% din producție începând cu 1 iulie, când celelalte ferme termină livrările”, a precizat Dan Mitre, antreprenor, Ferma Steluța.

„Colaborăm cu aproape toate rețelele: Carrefour, Auchan, Mega Image, Lidl, Profi, Kaufland, Cora.”

„Nu am început încă să recoltăm, suntem întârziați de vreme. Vom avea cireșe vrac, cireșe la pungă, la caserolă. Toate ambalajele sunt branduite, mai puțin lăzile de lemn (lăzile de carton sunt branduite).”

Printre cireșele cu origine de România cu care ne-am obișnuit la raft se numără și brandul Livada (Livada de Cireși – Familia Popescu), Livada fermecată, Agro Class (Focșani), Paradisul înflorit, (Podgoria, Ferma 2).

Împreună, producătorii cu care am discutat și au dorit să contribuie la realizarea acestui material, vor aduce în piață peste 1.000 de tone de cireșe, cu origine de România.

Ionuț Parfente, reprezentantul iQarConsult, observă că deja prețul a coborât foarte mult, în acest moment, și majoritatea promoțiilor din magazinele Carrefour, Lidl, Kaufland sunt de 9,99 lei pe kg pentru cireșe de slabă calitate.

„Prețul a fost demolat de cei de la Carrefour, cu două promoții, în aceeași săptămână – 22: 17,99 lei pe kg și 9,99 lei pe kg, pe aceeași marfă și de cei de la Lidl, care i-au urmat imediat, cu promoții la 9,99 lei pe kg.”

Analistul avertizează că, din păcate, buyerii din retailul modern vor lua acest preț ca fiind de referință și nu vor dori să plătească prețul corect pentru extra calitate sau calitatea 1 și calibre de 26+.

„Cireșe de origine din România nu vor fi în cantități suficiente pe piață, din cauza problemelor meteo majore, care au existat în primăvară, în vestul țării. Totuși, după mirajul promoțiilor de început de sezon, avantajați vor fi producătorii care fac calitate, sortează marfa și au capacități de depozitare. În acest mod, spre sfârșitul lunii iunie, prețurile vor începe din nou să crească ușor, însă pe cireșele de calibre mari, frumoase.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.