Ungaria va renunta la legea care interzice functionarea marilor magazine duminica

Dupa un an de testare, autoritatile din Ungaria iau in considerare renuntarea la interdictia impusa retailerul de a inchide magazinele duminica, scrie Planet Retail. Potrivit presei maghiare, legea s-a dovedit atat de nepopulare in randul retailerilor dar si al consumatorilor incat guvernul condus de Viktor Orbán se pare ca ar prefera sa renunte la aceasta legislatie decat sa o supuna unui referendum. Legea a intrat in vigoare in luna martie 2015 si impunea ca magazinele sa fie inchise duminica, cu exceptia celor a caror suprafata nu depaseste 200 de metri patrati, cu conditia ca personalul care lucreaza duminica sa fie un proprietar de magazin care detine o participatie de minim 20% la acesta, sau un membru al familiei acestuia. Proiectul s-a dorit un sprijin in favoarea micilor retaileri, insa a iscat numeroase controverse si a fost contestat si de marii retaileri, si de consumatori. Potrivit unor sondaje recente, peste 60% dintre cetatenii maghiari inca se opun acestei legi. In mod natural, renuntarea la aceasta lege va fi o mare usurare pentru marii retaileri precum Carrefour sau Tesco, care in ultimul timp sunt din ce in ce mai afectati de politicile protectioniste aplicate de unele state, cum este de exemplul si cazul Poloniei.

In luna ianuarie a acestui an, Ministerul de Finante polonez a dezvaluit principalele detalii privind intentia de a introduce noi taxe pentru retaileri, taxe ce vor aduce bugetului de stat aproape jumatate de miliard de euro anul acesta. Potrivit presei poloneze, rata de impozitare va ajunge la maximum 1,9% din veniturile unui retailer, fiind stabilite trei rate de impozitare progresive: 0,7%, 1,3% si 1,9%, precum si un prag neimpozabil, pentru cei cu venituri sub 0,3 milioane euro/luna. Taxa ar avea ca scop „protejarea” retailerilor locali in fata concurentei formate in principal de mari retaileri internationali, cum ar fi Tesco, Carrefour, Auchan, Kaufland, Metro etc. Conform presei poloneze, multi jucatori din segmentul de retail se opun noii taxe, care ar avea un efect discriminatoriu, ar fi incompatibila cu legislatia UE si legislatia poloneza in domeniul concurentei.

Articolul precedentGama de produse depilatoare de la Farmec, extinsa si cu produse speciale, dedicate adolescentilor sau barbatilor
Articolul următorVenituri de aproape 12 miliarde euro in 2015 pentru Tetra Pak
Carmen Ionescu
Redactor - Lucreaza pentru Modern Buyer inca de la infiintarea publicatiei, in 2008. Absolventa a Universitatii Bucuresti – Facultatea de Litere, scrie despre industria bunurilor de larg consum, piata de retail, distributie, bricolaj samd.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.