TURCIA – O PIATA CU POTENTIAL PENTRU MARCILE PROPRII

Consumatorii turci au inceput sa prefere din ce in ce mai mult retailul modern, pe masura ce cresterea veniturilor i-a facut sa se orienteze catre alimentele ambalate, congelate sau prelucrate, se arata intr-un raport al companiei de consultanta Deloitte, dat publicitatii de guvernul turc.

Potrivit raportului din luna iulie ac. elaborat de Deloitte, Turcia are inca cel mai mic consum pe cap de locuitor din Europa in ceea ce priveste alimentele ambalate, ceea ce inseamna un potential imens pentru investitiile straine in acest sector. Incurajator este si faptul ca Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD) a previzionat ca PIB-ul tarii va creste cu aproximativ 6,8% in acest an.
mp4
„Desi consumatorii turci cumpara, in primul rand, din pietele mici si din magazine alimentare, cota de piata a retailerilor traditionali se erodeaza in mod constant. Odata cu aparitia retailului modern, la inceputul anilor ’90, si concomitent cu cresterea veniturilor, consumul s-a orientat catre produsele alimentare ambalate si prelucrate”, se precizeaza in raportul mentionat. Potrivit datelor Institutului de Statistica din Turcia, vanzarile din retailul modern totalizau circa 5,94 miliarde de euro in 2005, iar estimarile arata ca in acest an vor ajunge la 11,24 miliarde euro (in jur de 40% din totalul vanzarilor de alimente si bauturi) si la 17,44 miliarde euro in 2014.

Particularitatile pietei

Cei mai mari jucatori ce activeaza pe piata de retail din Turcia sunt: Migros – cu o cota de piata de 9%, urmat de Carrefour cu 8% si de BïM cu 7%, conform datelor din raport. Alti retaileri internationali prezenti sunt Metro si Tesco Kipa. Sarra Kassem, Euromonitor Senior Research Analyst, a declarat pentru foodnavigator. com ca au fost identificate anumite schimbari in obiceiul de consum al turcilor. „In mod particular, in 2010, s-au vandut bine produsele ready meal, aceasta categorie avand parte de multe lansari. Pe durata crizei economice, oamenii au preferat sa manance mai mult acasa, iar trendul continua”, a explicat analistul.
Kassem a adaugat ca dezvoltarea retelelor moderne de retail, asociata cu recesiunea, a dus la o crestere a vanzarilor de produse alimentare marca proprie. „Acest sector nu este inca la fel de dezvoltat precum in Marea Britanie, de exemplu, iar calitatea articolelor este mai slaba, dar produsele scumpe, cum ar fi uleiul de masline, se bucura de mare succes”, a precizat reprezentanta Euromonitor.
Ca particularitate a pietei analizate, produsele de panificatie si patiserie reprezinta mai mult de jumatate (circa 65%) din totalul industriei food and beverage, ocupand o parte importanta in dieta localnicilor. Astfel, in raport, se mentioneaza ca a crescut cererea pentru painea traditionala ambalata si pentru cea bogata in fibre, precum si potentialul pentru export al produselor organice si tip „halal”. De asemenea, Sarra Kassem, considera ca lactatele reprezinta un sector cu potential de crestere semnificativa, in ce timp bauturile alcoolice constituie o nisa cu crestere rapida. In categorie, vanzarile de bere, vin sau whisky sunt in plina expansiune, desi consumul se limiteaza la orasele mari, cum ar fi Istanbul, Ankara si orasele de pe coaste, si este destul de mic in zonele rurale.

Piata marcilor private

In Turcia, cota de piata a marcilor private, in totalul pietei, a castigat 3,7 puncte procentuale in 2009, comparativ cu 2008, cifra ce reprezinta cea mai mare crestere din Europa, potrivit raportului „2010 International Private Label Yearbook”, elaborat de Nielsen si Private Label Manufacturers Association (PLMA).
mp2Desi ponderea marcilor private in totalul vanzarilor a crescut anul trecut atat in volum, cat si in valoare, cota de piata a acestora ramane inca destul de scazuta, comparativ cu alte tari europenDe exemplu, marcile proprii ale retailerilor au o pondere de 52,5% in totalul vanzarilor din Elvetia, 46,9% in Marea Britanie, 35,4% in Franta si 26% in Olanda, in timp ce cota de piata a acestor produse in Turcia este cea mai mica din Europa, la fel ca in Italia (17,4%).

Categorii performante

Potrivit studiului „International Private Label Yearbook“, intr-un top 20 al categoriilor care au depasit anul trecut cota de piata de 30%, in volum, pe primele cinci locuri se afla:

– specialitati alimentare (63,1%);
– alimente congelate (58,5%);
– zahar pudra (38,5%);
– servetele de hartie (35,3%)
– lapte pasteurizat (33,8%).

In valoare, pozitiile fruntase sunt ocupate de aproape aceleasi categorii: alimente congelate (37,9%); specialitati alimentare (33,2%); gem (27,3%); servetele de hartie (27,1%) si lapte pasteurizat (26,0%). Din top 10 al categoriilor care au performat ca volum anul trecut, se observa ca trei produse si-au adaugat peste 10 puncte procentuale la cota de piata, cel mai mare procent fiind adjudecat de alimentele congelate, 32,1%, urmate de aditivii pentru patiserie, cu 13,7% si detergentii pentru masina de spalat vase, cu 10,8%. In valoare, doar doua categorii au inre gistrat o crestere de doua cifre a cotei de piata anul trecut, acestea regasindu-se si in primele trei locuri ale topului pe volum: alimentele congelate, cu 20,2%, si detergentii pentru masina de spalat vase, cu 16,6%.

In loc de concluzii

Avand in vedere faptul ca Business Monitor International (BMI) a pozitionat Turcia pe locul cinci in topul celor mai atractive piete emergente din Europa pentru investitiile straine in 2010, precum si intentia Turciei de a adera la UE, exista numeroase speculatii asupra modului in care acest lucru ar afecta industria alimentara. Astfel, obiectivele jucatorilor din acest sector, precum „obtinerea unui calitati superioare si standardele de igiena vor fi prioritare in procesul de reforma, cu cote de productie clar stabilite pentru produsele alimentare, pentru a raspunde cerintelor UE”, a declarat pentru FoodNavigator.com un purtator de cuvant al unei agentii locale, ce ofera consultanta in domeniul investitiilor.

Primii cinci retaileri din Turcia acopera doar 17% din piata locala
bm2
Jean-Jacques Vandenheede, European Director la Retail Insights, este de parere ca, in ceea ce priveste Turcia, nivelul scazut al vanzarilor de produse marca proprie se datoreaza dezvoltarii reduse a retailului modern in aceasta tara.

„Acest lucru poate fi explicat printr-o foarte mica concentrare a pietei, care se situeaza la aproximativ 17%, pentru primii cinci retaileri. De exemplu, lantul de discount BïM poate fi considerat unul dintre principalele motoare ale pietei turce, cu o expansiune foarte rapida. Avand ca model discounterul Aldi, BïM a reusit sa isi creasca cota de piata a marcilor proprii, in totalul vanzarilor, pana la 58,4% in 2009, fata de 44,6% cu trei ani inainte. Este evident ca succesul BïM a declansat reactii in lant din partea competitorilor sai”, a afirmat Vandenheede, citat de site-ul todayszaman.com.
bm