„Creștem România Bio,” programul național de conversie la agricultura ecologică dezvoltat şi lansat de Carrefour în 2019 a crescut comunitatea fermierilor pregătiți să pună pe piaţă produse cu valoare adăugată, certificate. Până în acest an, un număr de 17 fermieri români au primit deja certificarea, o parte dintre ei au aplicat pentru a intra în conversie şi pe alte culturi, iar alţi 8 producători livrează mărfurile lor sub eticheta „produs aflat în conversie la bio,” urmând să încheie şi ei această etapă. Rezultatele programului, completate de interesul tot mai mare al retailerului pentru dezvoltarea anuală a gamei de fructe şi legume bio se văd deja şi în cifrele dezvoltate: ponderea legumelor şi fructelor bio a crescut cu 2% în totalul categoriei, în primele nouă luni ale anului.
Radu Gherman, Buying Director Ultra-Fresh Carrefour România, detaliază, într-un interviu acordat în exclusivitate, câteva rezultate şi noutăţi în segmentul bio. La invitaţia Modern Buyer, reprezentantul Carrefour oferă detalii noi cu privire la proiectele din 2022 şi 2023, care vizează constituirea de noi cooperative agricole şi parteneriatele cu fermierii din aceste cooperative.
Încep prin a vă invita să ne spuneţi cum vedeţi dinamica generală a pieţei de fructe şi legume ecologice din România, dar şi a raionului dedicat acestei categorii din Carrefour.
Categoria bio creşte uşor de la un an la altul, tendinţă pe care o vedem şi în cifrele dezvoltate. Estimez că în România, pe fondul contextului economic intern, ponderea reală a bio în totalul categoriei de fructe şi legume nu depăşeşte 6%, în acest moment. Noi ne situăm peste această medie, rezultat explicat prin interesul crescut pe care l-am acordat categoriei, încă din anul 2015. În primele nouă luni ale anului 2022, pe rafturile noastre au fost prezente aproape 300 de articole individuale, doar pe segmentul bio, provenind atât din producţia internă, cât şi din diverse pieţe externe (în special în extrasezon). O parte dintre aceste produse au fost prezente doar în anumite magazine din ţară, pentru că le oferim micilor producători facilitatea de a livra la nivel local sau regional, întrucât producţia lor nu este suficient de mare cât să acopere întreaga reţea. În intervalul ianuarie – septembrie 2022, ponderea bio în total categoriei fructe şi legume a crescut cu 2% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Vedem deja, în anul curent, semnele unei stabilizări a vânzărilor şi, în general, o consolidare a categoriei în cadrul raionului.
Programul „Creştem România Bio” a fost lansat în 2019. Cum arată rezultatele acestui program, la patru ani de la implementarea lui, pe piaţa din România?
Pentru a înţelege şi mai bine unde suntem astăzi, aş vrea să vă spun că în urmă cu șapte sau opt ani, deși categoria de fructe şi legume bio era prezentă pe rafturile Carrefour, ponderea produselor româneşti era destul de scăzută. Reuşeam să colaborăm cu unul-doi producători certificaţi, de prin sudul ţării. Prin 2015 am început să ne facem planuri să diversificăm portofoliul de articole şi să insistăm pe sursele de România. Astăzi am ajuns să colaborăm cu un număr de 36 de fermieri certificaţi bio, care reprezintă peste 80% din totalul furnizorilor noştri de fructe şi legume ecologice. Fiecare dintre cei 36 de producători livrează către noi în diferite perioade ale anului, în funcţie de cultură şi de sezonalitate. Aşadar, programul „Creştem România Bio” s-a născut din nevoia de recrutare de noi producători şi de a avea un plan mult mai concentrat pe diversificarea ofertei la raft şi pe conversia fermierilor de la agricultura convenţională către cea ecologică. Suntem în anul patru al acestui program, din care, în primii trei ani ne-am concentrat pe recrutare de parteneri strategici. Sunt bucuros să anunţ că un număr de 17 fermieri înscrişi în program au terminat perioada de conversie şi au obţinut certificarea de produs bio. Cu o parte dintre cei 17 am identificat şi alte oportunităţi, iar ei au aplicat pentru programul de conversie şi pe alte culturi. Alţi 8 furnizori se află în diverse etape ale perioadei de conversie a culturilor.
Programul continuă în 2023, an în care ne vom concentra eforturile în zona consolidării şi unei mai bune sistematizări, din punct de vedere comercial, plecând de la planificarea pe care o facem cu fiecare fermier, unde trebuie să fim cât mai precişi, până la identificarea culturilor care se pretează pentru a fi extinse. Trebuie să lucrăm sistematizat, să ştim când încheie un producător perioada de conversie, când începem să informăm consumatorul şi piaţa și să fim deja pregătiți pentru momentul în care partenerul nostru a obținut certificarea. Încercăm să extindem de la an la an gama de legume şi fructe româneşti Bio de producție locală şi este important să gestionăm cât mai bine aceste procese interne.
Cu ce tip de suport veniţi către fermierii din program, în perioada de conversie?
Din punctul meu de vedere, perioada de conversie este cea mai critică din viaţa unui fermier. Provocarea majoră constă în faptul că în primii trei ani de conversie, ei au practic acelaşi regim şi aceleaşi costuri ca ale unui producător certificat, însă nu comunică o valoare adăugată similară cu un produs bio şi nu îşi pot valorifica fructele şi legumele ca atare, către consumator. Este motivul pentru care noi ne angajăm să preluăm cantităţile pe care le oferă în această perioadă de conversie, la un preţ corect, şi le comercializăm cu eticheta „produs în conversie la bio”. Beneficiarii acestor contracte semnate cu noi au, aşadar, garanția pentru desfacerea producției, inclusiv pe perioada conversiei. Apoi, fermierii selectați în programul Carrefour și implementat de Ecocert, organism care asigură serviciile de certificare a producției agricole, primesc asistență pentru certificare, costurile fiind suportate integral de Carrefour pe toată durata procesului. Suntem primul retailer care a introdus această etichetă, prin care sprijină agricultorii în procesul de conversie și, totodată, desfășoară acțiuni de educare a consumatorilor cu privire la beneficiile produselor organice.
Care sunt produsele unde există astăzi cel mai mare şi mai stabil sortiment de origine din România, vânzări bune şi în ce categorii există potenţial de creştere şi de atragere de noi parteneri?
În acest moment, oferta cea mai bogată vine din zona de legumicultură. Există însă un paradox aici, consumatorii achiziţionează cu preponderenţă fructele bio! Uitându-mă la structura totală de vânzare, pot spune că fructele revendică peste 54% din cifra de afaceri pe segmentul de fructe şi legume bio al companiei noastre. O altă tendinţă interesantă, pe care aş vrea să o semnalez, este formatul de magazin preferat pentru achiziţia de fructe şi legume bio, iar în cazul nostru, vorbim de hipermarket.
Revenind la întrebarea de mai sus, în topul fructelor bio avem banana, lămâia sau afinelele. Afine achiziţionăm în sezon din România, de la un producător mare, care a făcut o investiţie importantă în tehnologii de ultimă oră de sortare şi ambalare, în proximitatea capitalei. Pe partea de legume, în top sunt morcovul, ardeiul şi roşiile, unde s-au făcut şi aici investiţii majore, în ultimii ani. Pentru toate aceste legume, pe perioada în care există sezon de România, reuşim să acoperim vânzarea, în proporţie de 100%, cu produse româneşti. Facem în continuare eforturi pentru a extinde cât mai mult sezonul de România pe aceste categorii de produse. Alte categorii foarte căutate de clienţi şi care au confirmat şi în vânzări sunt rădăcinoasele, spanacul (78% creştere), salata şi pepenele bio (80% creştere) sau ceapa verde, unde putem să vorbim de o dublare a cifrei de afaceri. Prunele bio, de origine din România, sunt iarăşi articole unde avem o creştere de 50% a cifrei de afaceri.
Ce alte obiective aveţi pentru categoria de fructe şi legume bio, pe termen scurt şi mediu?
Obiectivele vizează extinderea portofoliul de produse de origine din România, dar şi o planificare mai intensivă şi mai structurată. Pentru a extinde sortimentul la raft, căutăm să identificăm parteneri strategici, cu care să putem construi planuri multi-anuale, iar aici mă refer în special la partea de fructe, unde lucrurile au o complexitate mai mare.
O livadă de cireşe bio, de exemplu, are nevoie de mai mulţi ani pentru a ajunge la maturitate, de aceea ai nevoie de o planificare anuală şi de un anumit nivel de încredere reciproc – acesta este o altă zonă în care construim. Un alt obiectiv important rămâne şi cel de sustenabilitate. Ne propunem reducerea cantităţii de plastic pusă pe piaţă din ambalaje şi încercăm acest lucru inclusiv pe categoria de bio unde, într-adevăr, este cea mai mare provocare, din cauza aspectelor legislative. Concret, avem în hipermaketurile noastre o serie de produse pe care am vrea să le comercializăm cu un sticker, fără alt ambalaj. În magazinele de tip hipermarket, produsele bio beneficiază de insule izolate de restul produselor convenţionale şi căutăm în continuare noi modalități pentru implementarea acestei soluţii. Dar subiectul rămâne, în continuare, provocator.
Vă propun să ne oferiţi câteva direcţii strategice şi în privinţa cooperativelor agricole partenere. Cum a fost 2022, ce alte noutăţi pregătiţi?
Noi lucrăm în momentul de faţă cu 19 cooperative agricole, dintre care patru sunt strategice pentru noi, fiind integrate într-un concept lansat în 2022. Mai exact, anul acesta Carrefour a lansat eticheta „Grădina noastră,” care reunește produsele a patru cooperative partenere: Vărăşti (jud. Giurgiu), Zărand (jud. Arad), Brezoaele (jud. Dâmbovița) și Însurăței (jud. Brăila), recunoscute pentru producția de cartofi, varză și, respectiv, pepeni. Acestea două din urmă au fost proiecte lansate în 2022.

Fructele şi legumele de sezon, care vin de la cooperativele agricole-partenere se regăsesc pe rafturile noastre sub eticheta „Grădina Noastră din Vărăşti,” Grădina „Grădina Noastră din Zarand,” ş.a. Produsele comercializate sub această marcă sunt crescute local, de familiile de agricultori cu tradiţie, din cadrul cooperativelor partenere, care beneficiază de sprijinul nostru, în termeni de planificare şi preluare recoltă.
În 2023, avem în plan să lansăm şi alte cooperative care să lucreze exclusiv cu noi sub acest concept umbrella, „Grădina Noastră”. Din cauza gradului mare de fragmentare a terenurilor agricole, specific României, formele asociative rămân în continuare un deziderat pentru creşterea eficienţei şi productivităţii fermierilor.
Carrefour va rămâne un aliat pentru fermierii români, un partener care să îi ajute să se coaguleze. Cooperativele agricole reprezintă, aşadar, o soluţie viabilă atât pentru sectorul legumicol şi pomicol, pentru care noi oferim o piaţă şi un angajament foarte clar pentru o colaborare pe termen mediu şi lung. Aceasta nu înseamnă că lucrurile sunt uşoare. Avem nevoie, la rândul nostru, de parteneri care văd beneficiile pe termen mediu şi lung.