”Porc crescut romaneste”− sustine consumul de carne de provenienta locala

0
724

Fermierii romani au lansat programul ”Porc crescut romaneste” in cadrul targului Indagra. Programul este o initiativa a fermierilor menita sa atraga atentia consumatorilor ca porcul crescut in Romania este pe cale sa dispara de pe masa romanilor. Crescatorii de porcine isi propun sa implice romanii in sustinerea productiei locale si au solicitat sprijin din partea autoritatilor competente pentru combaterea etichetarii gresite si a dezinformarii consumatorului. Printr-una dintre initiativele programului, fermierii solicita infiintarea raftului de carne de porc romanesc, semnalizat distinct in retailul modern.

Fermierii au subliniat calitatea carnii de porc romanesc ca fiind superioara celei de import, dar si faptul ca in Romania consumul pe cap de locuitor este de 30-32 kg porc pe an, cu 30% sub consumul mediu al tarilor din UE.

„Uniunea Europeana este un exportator net de carne de porc, dar Romania este un importator net – aproximativ 50% din carnea de porc din comertul modern si traditional este importata.” a subliniat Ioan Ladosi, Presedintele Asociatiei Producatorilor de Carne de Porc din Romania.

In anul 2016, 316.960 tone de carne de porc au fost produse in unitatile autorizate de abatorizare, in timp ce importul a ajuns la 223.752 tone de carne de porc.

„Avem ferme noi, moderne, cu cinci clase peste majoritatea fermelor din UE. Avem aceasta infastructura. Cu toate acestea, efectivul de porcine al Romaniei a scazut cu peste 300.000 capete in perioada 2009 – 2016, in timp ce importurile cresc. In ritmul acesta, carnea de porc romanesc va disparea din farfuriile romanilor, afectand grav un sector important al economiei nationale.” a mai declarat Ioan Ladosi.

Adrian Balaban, medic veterinar, fermier si membru APCPR, a prezentat principalele avantaje ale carnii de porc romanesc si motivele pentru care consumatorul ar trebui sa cumpere porc romanesc. „In primul rand prospetimea. Lantul de aprovizionare este extrem de scurt si transparent, carnea de porc romanesc ajungand la raft in 24-36 de ore de la ferma. In acelasi timp, gustul si calitatea sunt net superioare carnii din import. Porcii crescuti in Romania sunt hraniti cu cereale romanesti de calitate, iar carnea are un continut optim de grasime intramusculara care ii da un gust specific porcului romanesc. Consumatorul trebuie implicat, trebuie convins – carnea de porc romanesc este mai buna si mai proaspata.”

Programul national ”Porc Crescut Romaneste” este un proiect initiat de cele mai importante asociatii de profil: Cooperativa Tara Mea, Federatia Nationala Pro Agro, Asociatia Producatorilor de Carne de Porc din Romania, Asociatia Fermierilor cu Investitii in Sectorul Suinelor, Asociatia InfoCons, Asociatia AgroInteligenta si Centrul pentru Management Agricol.