Polonia: Proteste impotriva introducerii noii taxe pentru retaileri

Saptamana trecut, circa 5.000 de comercianti au iesit in strada in Varsovia pentru a protesta impotriva introducerii taxei de retail planificata de catre noul guvern PiS, relateaza Planet Retail citand presa poloneza. Retailerii continua sa faca lobby impotriva ei, dar pare putin probabil ca PiS sa renunte.
Guvernul polonez este pe cale de a finaliza proiectul unei legi prin care se va impune un impozit progresiv pe baza veniturilor lunar inregistrat de retaileri. Potrivit oficialilor guvernamentali, aceasta taxa va contribui la finantarea unor noi scheme de sprijin social, cum ar fi alocatii pentru copii, o masura destinata pentru a contracara rata scazuta a natalitatii in Polonia, tara cu rata cea mai rapida de imbatranire din Europa.
Scopul initial al taxei a fost sprijinirea comerciantilor mici, astfel incat sa poata face fata marilor retaileri locali si internationali. Totusi, o problema actuala a noii propuneri este reprezentata de faptul ca francizatii nu sunt scutiti de viitoarea taxa. Este de asteptat insa ca taxa sa fie platita pe baza unei rate calculate din veniturile lunare inregistrate de companiile-mama. De la Biedronka si Eurocash pana la Carrefour si Žabka, retailerii au inceput sa-si extinda retelele prin franciza.
Potrivit presei poloneze, intrebat daca exista riscul ca „povara fiscala” sa fie transferata cumparatorilor printr-o eventuala majorare a preturilor, oficialii guvernului au dat asigurari ca acest lucru nu se va intampla, avand in vedere competitia stransa de pe piata.
Intr-o piata care se lupta cu deflatia preturilor la alimente, acest lucru poate fi chiar vazut ca un potential de ameliorare. Cu toate acestea, posibilitatea ca unele costuri sa fie transferate catre furnizori poate pune PiS la colt, in conditiile in care furnizorii polonezi de produse alimentare au pierdut piata rusa pentru export, drept urmare orice presiune asupra preturilor nu va fi binevenita.