Dupa cativa ani de stagnare sau marcati de cresteri nesemnificative, se asteapta ca piata de retail alimentar din Europa Centrala sa intre intr-o perioada de crestere mai rapida in urmatorii ani, pentru 2015 fiind estimata o rata de crestere de 3%, pana la 114 miliarde euro, se arata in raportul Grocery retail in Central Europe H2 2015 realizat de PMR. Mai mult decat atat, analistii estimeaza ca piata va creste in toate pietele din aceasta regiune, desi ratele de crestere vor varia semnificativ de la o tara la alta. Cresterea pietei va fi determinata in principal de Polonia, care detine o cota de peste 50% din piata regionala. De asemenea, piata de retail alimentar din Bulgaria va avea parte de cea mai rapida crestere in valoare din regiune, desi cota sa de piata in regiunea Europei Centrale va ramane cea mai scazuta (5%). Comparativ, Romania are o cota estimata la 13% din piata de retail alimentar din CE.
Conform PMR, exista o serie de tendinte care vor influenta piata de retail alimentar din Europa Centrala, in viitorul apropiat. Prima, care este deja vizibila in regiune, se refera la scaderea popularitatii hipermarketurilor in randul consumatorilor, in favoarea magazinelor mai mici, in principal magazine de proximitate si de discount. „Acesta este rezultatul schimbarii preferintelor consumatorilor. In prezent, acestia prefera sa cumpere mai mult de la magazinele situate aproape locuinta sau de locul unde lucreaza decta sa mearga la hipermarketuri, care de multe ori sunt situate la marginea oraselor. Aceasta tendinta se observa in toate tarile din regiune, cu exceptia Bulgariei, unde hipermarketurile sunt inca intr-o faza de expansiune. Influenta acestei tendinte este mai puternica in unele tari (cum ar fi Cehia, Ungaria) si mai slaba in altele (Slovacia, Romania), dar, in general, schimbarile comportamentului de cumparare vor afecta toti jucatorii activi in segmentul hipermarket. De altfel, se remarca deja anumite schimbari in strategiile retailerilor: acestia au inceput sa dezvolte, in ultimii doi ani, magazine de format mic sau sa-si lanseze magazine online”, precizeaza analistii PMR.
Canalele de vanzare vor „atrage” cea mai mare parte a clientilor hipermarketurilor sunt cele de discount si convenience, care ofera o mai buna proximitate. Ambele segmente se dezvolta foarte repede, inregistrand de altfel cea mai rapida crestere in randul canalelor de distributie din toate tarile analizate. in timp ce segmentul de discount a castigat deja o cota de piata semnificativa, segmentul de proximitate se afla in plina dezvoltare. In toate tarile din regiune, cu exceptia Poloniei, cota de piata a canalului de proximitate este inca redusa. „Acest canal are perspective foarte mari de crestere, deoarece necesita spatii relativ mici si investiții initiale reduse, ceea ce il face perfect pentru dezvoltarea prin franciza. Mai mult decât atat, aceste magazine se poate extinde si in zonele rurale, unde deschiderea de magazine mari nu este eficienta punct de vedere economic. In tari precum Polonia si Romania, o proportie semnificativa a populatie locuieste in zine rurale, reprezentant clienti potentiali ai acestor magazine”, se precizeaza in raportul PMR.
Potential de crestere pentru online
Printre canalele de vanzare cu potential trebuie mentionat comertul online. In prezent, acest segment are o cota redusa in toate tarile analizate in raport, dar se dezvolta foarte rapid. Numarul de magazine online care ofera produse alimentare este in crestere, iar cei mai mari jucatori din retailul alimentar au inceput sa intre si in segmentul online. „Pe viitor, cresterea pietei de retail alimentar va fi sustinuta de catre marii retaileri care isi vor dezvolta businessul si pe online, si vor continua extinderea in tarile respective – multi dintre ei fiind prezenti, in cele mai multe cazuri, in capitale si in unele orase regionale. Cel mai mare jucator din regiune este Tesco, care a lansat magazine online in toate tarile CE in care este prezent.
Piata de retail, influentata de cadrul legislativ
Un factor care ar putea afecta potentialul de crestere a unor piete regionale ar putea fi influenta guvernelor din tarile respective. De exemplu, acest factor afecteaza deja operatiunile retailerilor din Ungaria, unde autoritatile locale au introdus o serie de masuri si interdictii: privind construirea de magazine de mari dimensiuni, sistarea produselor din tutun in magazinele alimentare samd. Exista semne ca noul guvern polonez ar urma sa impuna reguli similare, printre propunerile legislative numarandu-se inchiderea magazinelor duminica si un impozit pe venit pentru retailerii cu magazine de mari dimensiuni.