Piata bunurilor de folosinta indelungata − crestere de 15% in T2 2017

Piata bunurilor de folosinta indelungata a crescut in trimestrul al doilea al anului 2017 cu peste 15% fata de aceeasi perioada a anului trecut, arata rezultatele GfK TEMAX pentru Romania. Cele mai importante evolutii au fost inregistrate de sectoarele telecom (+33%), electrocasnice mici (+20%) si foto (+24%). Singura scadere majora a venit din sectorul de dispozitive de printare (aproape -23%).

Categoria televizoare a inregistrat o crestere usoara, datorata in principal cresterilor pe segmentele de peste 40 de inchi. Segmentul Smart TV a crescut, alaturi de cel al TV-urilor cu rezolutie de tip Ultra HD. Ca urmare, se observa o crestere a pretului mediu. Sistemele audio au inregistrat o crestere importanta, in special datorita cresterii segmentului de dispozitive Connected. Pe de alta parte, sistemele de tip Home Theatre au inregistrat o scadere. Boxele se afla pe un trend ascendent, remarcându-se prin evolutii pozitive in special segmentul de Soundbar.

In schimb, sistemele video de redare/inregistrare au continuat sa scada si in acest trimestru, alaturi de sistemele de navigatie care au avut si ele scaderi, comparativ cu cu aceeasi perioada a anului 2016.

Piata de electrocasnice mari a incetinit ritmul de crestere, categoriile emergente (electrocasnicele incorporabile) fiind singurele care au inregistrat cresteri de doua cifre. O serie de categorii de electrocasnice mari, precum frigiderele si congelatoarele, au incheiat T2 pe un trend negativ.

T2 2017 a continuat cu o crestere de doua cifre pentru electrocasnice mici. Cea mai mare categorie de produse, aspiratoarele, a inregistrat o crestere de doua cifre. Trendul descendent pentru categoria storcatoarelor de fructe si legume a continuat, impreuna cu apetitul scazut pentru storcatoarele prin centrifugare si pretul mediu mai mic pentru storcatoarele prin presare.
In schimb, camerele foto digitale au crescut. Aceasta tendinta a fost generata in special de segmentul celor fara zoom, al caror pret mediu a crescut.

IT
Perifericele au inregistrat cele mai mari rate de crestere, urmate de monitoare. In cadrul monitoarelor, produsele specifice de Gaming au depasit cresterea generala a categoriei. De asemenea, evolutii vizible s-au observat si pentru dispozitivele cu o diagonala de peste 25 inchi. • Piata de laptopuri a inregistrat o usoara crestere in acest trimestru, ca urmare a cresterii preferintelor consumatorilor pentru dispozitive cu specificatii superioare. Cererea pentru dispozitivele cu o diagonala de 13 inchi a crescut. Piata de desktop-uri a inregistrat o scadere minora.

Revenire pentru segmentul telecom
T2 2017 a inregistrat o revenire pentru dispozitivele mobile. Crestere de doua cifre pentru smartphone-urile cu diagonale medii si mari, inclusiv pentru phablets. Cresterile din segmentul de wearables sunt sustinute de ceasurile si bratarile inteligente. • S-au inregistrat scaderi de pret pentru smartphone-urile de 4 inchi.

Dispozitivele de printare echipate cu sistemul de cerneala CISS au inregistrat o crestere de doua cifre, multifunctionalele fiind motorul de crestere pentru dispozitivele cu CISS. Multifunctionalele echipate cu cartus de tip Multicolor au avut o tendinta pozitiva in T2 2017. Dispozitivele de printare echipate cu sistemul de cerneala CISS au inregistrat o crestere de doua cifre, multifunctionalele fiind motorul de crestere pentru dispozitivele cu CISS. Multifunctionalele echipate cu cartus de tip Multicolor au avut o tendinta pozitiva in T2 2017.

Dispozitive de printare
Dispozitivele cu tehnologie laser au continuat sa inregistreze scaderi de doua cifre, in timp ce dispozitivele cu cerneala au avut o usoara crestere. Atât dispozitivele cu pret scazut, cât si cele cu pret ridicat au inregistrat scaderi.