Pe ultima suta de metri. Ce obiective si asteptari sunt in spatele proiectului Coradrive?

Lansarea oficiala a serviciului Coradrive, primul de acest fel in randul marilor retaileri internationali din Romania, este pe ultima suta de metri. Compania are asteptari mari de la acest proiect, justificate atat prin prisma cercetarilor pe consumator realizate la inceputul anului, cat si de evolutia comertului on line in Romania. Daca rezultatele prognozate vor fi atinse, in urmatorul an se va lua in calcul extinderea serviciului Coradrive catre un al doilea magazin din Bucuresti. Claudia Mirica, directorul magazinului Cora Lujerului, detaliaza intr-un interviu acordat recent, cateva dintre obiectivele fixate, precum si detalii cu privire la functionarea acestui serviciu.

De cat timp analizati oportunitatea de a aduce si in Romania serviciul Coradrive si in ce context ati luat decizia lansarii lui?
Proiectul a debutat in luna septembrie a anului trecut, cand eu eram inca manager al magazinului Cora din Cluj. Asta inseamna ca in momentul in care am venit la conducerea hipermarketului din Lujerul, proiectul era intr-un stadiu destul de avansat. Ritmul de dezvoltare al comertului electronic in Romania ne-a determinat sa credem ca este o perioada propice pentru lansarea unui astfel de serviciu. Din datele pe care le avem de la Romcard, lider in Romania pentru furnizarea serviciilor privind tranzactiile cu carduri bancare, comertul electronic a inregistrat in 2012 o crestere de 38% fata de 2011, fiind estimat la circa 220 de milioane de euro. Cred ca este o crestere foarte interesanta in conditiile in care, cu cateva exceptii, pe piata nu au aparut inca jucatori foarte mari. Am vazut ca sunt categorii de retaileri care s-au gandit la un astfel de serviciu inaintea jucatorilor din comertul modern, iar aici ma refer la farmacii. Cred ca este nevoie de curaj si de inovatie pentru ca doar asa putem raspunde nevoilor clientilor nostri. Vorbim de un client din ce in ce mai ocupat, care are dificultati in prioritizarea activitatilor zilnice.

De ce Cora Lujerului si nu un alt magazin?
In primul rand, pentru ca amplasarea magazinului este favorabila dezvoltarii acestui tip de serviciu. Faptul ca nu suntem chiriasi intr-un mall ne ajuta sa ne organizam mai bine toata infrastructura necesara unui astfel de serviciu, iar aici ma refer la partea de ridicare a produselor, la conexiunea cu magazinul s.a. In alta ordine de idei, Cora Lujerului este un magazin usor atipic. Datorita amplasarii lui, in mijlocul unor cartiere importante ale Capitalei, consumatorul ne percepe ca un magazin de proximitate, fapt ce reiese si din comportamentul de cumparare: valoarea cosului este usor mai mica fata de alte magazine din retea, dar clientii ne viziteaza si de doua-trei ori pe saptamana pentru a se aproviziona cu produse proaspete. Asadar, a fost firesc ca atunci cand am decis implementarea serviciului cora-drive sa luam in calcul toate particularitatile specifice acestui magazin. Asadar, toate analizele necesare prestabilirii categoriilor si a grupelor de produse disponibile pe platforma coradrive.ro au fost efectuate pornind de la acest magazin.

Vom regasi acest serviciu si in alte hipermarketuri Cora?
Exista o astfel de discutie, insa, pentru moment, important este sa lansam oficial acest serviciu si sa vedem care sunt rezultatele, ce putem imbunatati, cum putem creste gama de produse s.a. Este nevoie de o perioada de test, dar da, sunt sanse mari ca serviciul Coradrive sa fie disponibil si intr-un al doilea hipermarket din Bucuresti. Daca ne vom atinge obiectivele dupa aceasta perioada de test, cu siguranta ca la urmatoarele magazine ne va fi mult mai usor, pentru ca si clientii stiu deja despre ce este vorba.

Cand va avea loc lansarea oficiala a Coradrive?
Lansarea va avea loc in prima saptamana a lunii decembrie, undeva in intervalul 2-3 decembrie 2013.

Ce v-a determinat sa optati pentru Coradrive si nu pentru un comert on line clasic, cu livrare la domiciliul clientului?
Serviciul de livrare la domiciliu poate fi dezvoltat ulterior, iar noi luam in calcul si acest aspect, insa intr-o etapa ulterioara. Conform unor studii realizate inainte de dezvoltarea proiectului, 60% dintre clientii intervievati au declarat ca nu isi doresc livrarea produselor la domiciliu. Sunt o serie de avantaje si dezavantaje de care am tinut cont. In cazul cora-drive, vorbim de costuri zero pentru pregatirea cosului de cumparaturi si de un timp maxim de doua ore pentru pregatirea comenzii, in timp ce pentru livrarea la domiciliu se percepe o taxa. Mai apoi, valoarea minima a unei comenzi este mult mai accesibila in cazul de fata, in comparatie cu o livrare la domiciliu. Nu in ultimul rand, ne-am gandit si la disponibilitatea clientului. Este mai usor ca in momentul in care ai terminat programul de lucru sa iti ridici cumparaturile in drum spre casa, decat sa trebuiasca sa te asiguri ca un curier va gasi pe cineva acasa in intervalul selectionat pentru livrare. Daca ne raportam la colegii nostri din Franta, pot spune ca acolo, Coradrive este un serviciu de succes. In acest moment moment, acest serviciu este implementat in 53 din cele 59 de magazine proprii. Trei dintre ele au disponibil si serviciul de livrare la domiciliu.

Cate produse din hipermarket sunt disponibile pe platforma coradrive.ro si cum a fost realizata selectia lor?
La momentul lansarii plaformei, vor fi disponibile 8.000 de articole, din care circa 1.500 sunt produse proaspete. Exista chiar posibilitatea sa incepem cu 2.500 de produse proaspete, insa acest lucru nu este tocmai simplu de realizat. Cand am construit sortimentatia, am tinut cont de categoriile aflate in top vanzari si de necesitatea existentei unei game de diferentiere. Pe langa categoriile clasice, vom introduce o sectiune numita Gourmand, unde vom reuni mai multe articole sub marcile proprii Cora si Patrimoine Gourmand. Tot ca axa de diferentiere, am reunit produsele sezoniere intr-o categorie dedicata. Aici, in functie de sezon, clientii isi pot gasi profusele necesare pentru concediu, pentru perioada postului, pentru Sarbatorile de Paste sau de Craciun s.a. Totul este gandit in asa fel incat clientul sa regaseasca cu usurinta produsele de care are nevoie.

Spuneti ca 2.500 de produse proaspete pe coradrive.ro nu este cel mai simplu lucru. Ce tip de probleme ridica o astfel de decizie?
Provocarile sunt multiple. Una dintre acestea este ca in cazul unui astfel de serviciu rezonam mai bine cu ideea de portie si mai putin de gramaj. De altfel, tot ce inseamna produs cu greutate variabila este mai dificil de gestionat in on line, dar asta nu inseamna ca nu avem si produse pe care le vindem in continuare la gramaj. Am rezolvat aceasta problema in felul urmator: daca un client comanda un kilogram de banane, iar cantitatea primita este putin mai mare, el va plati doar un kilogram. In ipoteza in care, la o comanda de un kilogram, clientul va primi 950 de grame din produsul comandat, el va plati pretul pentru 950 de grame si nu pentru un kilogram.

Cred ca o provocare este si mentinerea lantului de frig. Cum reusiti sa respectati acest lucru, in cazul produselor proaspete?
In aria de drive am prevazut o zona uscata, cum o numim noi, destinata produselor care nu necesita temperatura controlata, precum si o camera frigorifica in care pastram toate produsele ultra fresh pana la momentul in care clientul isi ridica comanda.

Ce se intampla in ipoteza in care un produs comandat nu se afla pe stoc?
Daca produsul nu este pe stoc, clientului nu i se vor incasa banii pentru el. De regula, noi incercam sa-l contactam pe client si sa-i propunem un produs similar cu cel pe care l-a comandat. Daca produsul va fi inlocuit, este in regula, daca nu, clientul va plati doar produsele disponibile in magazin.

Ce planuri aveti in privinta cresterii numarului de produse disponibile pe platforma on-line?

In fiecare luna intentionam sa introducem pe site in jur de 400 de articole noi, iar asta inseamna ca peste un an vom ajunge la 13.000 – 14.000 de articole, poate si mai mult. Colegii nostri din Franta se pot lauda deja, in randul retailerilor, cu cel mai mare numar de referinte, respectiv 28.000 de produse. Pe termen mediu, obiectivul nostru este sa stabilizam sortimentatia la un numar de articole care sa acopere o gama larga de nevoi. Si pentru noi este important sa gasim numarul optim de referinte pe care sa le putem gestiona, in contextual in care nu exista un depozit dedicat acestei platforme.

Obiectivele anuntate de dumneavoastra vizau si un cos de cumparaturi cu 40% mai mare pe Coradrive fata de cel actual, dar si o pondere de circa 5% din CA a magazinului…
Asa este, credem ca este un obiectiv optimist-realist. Cum spuneam, in cazul hipermarketului Cora Lujerului, am sesizat un comportament de cumparare mai apropiat de segmentul de proximitate, adica o frecventa mai mare si un cos usor mai mic fata de alte magazine. Din analizele noastre si din ceea ce vedem ca se intampla deja, pe platforma coradrive.ro, comenzile sunt deja mai mari. Clientii care vin cu masina au un cos de cumparaturi mai consistent si in general comportamentul de cumparare este diferit fata de cel din magazin. Am calculat un cos mediu in ultimele saptamani, de cand am inceput perioada de test, si am vazut ca am depasit deja acest prag de 40% (crestere fata de cosul mediu din magazin). In ceea ce priveste ponderea de 5% din cifra de afaceri a magazinului, cred ca si acesta este un obiectiv realist. Daca vom reusi sa promovam foarte bine acest proiect, sa castigam increderea clientilor si sa livram un serviciu de calitate avem toate sansele sa ne atingem obiectivul dorit.

Cum va schimba Coradrive asteptarile pe care le aveti de la furnizorii dumneavoastra, structura de costuri in colaborarea cu acestia?
Ne asteptam ca furnizorii nostri sa primeasca bine acest proiect, sa capete mai multa incredere in comertul on line si sa inteleaga beneficiile pentru consumatori. Este clar ca, in viitor, tot ce tine de e-commerce se va dezvolta din ce in ce mai mult. Este important ca si furnizorii sa sustina acest serviciu, asa cum o fac acum in colaborarea cu Cora. Cu siguranta colegii mei de la achizitii au prezentat acest proiect furnizorilor nostri, pentru ca el nu poate sa fie decat un plus pentru ambele parti.

Articolul precedentAndrei Niculae, Ipsos Research: “Oamenii cumpara branduri romanesti pentru ca ele sunt credibile, nu pentru a sustine economia tarii”
Articolul următorNielsen: Loialitatea fata de branduri si magazine, la cote din ce in ce mai joase. Ce e de facut?
Maria Hurduc
Este Business Unit Manager al Modern Buyer inca de la lansarea brandului, in 2008. Are o experienta de peste 16 ani in presa scrisa, iar in ultimii 11 ani s-a specializat pe domeniile Retail, FCMG si Horeca. Este absolvent al Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara, specializarea Tehnologia Prelucrarii Produselor Alimentare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.