(P) Noile așteptări ale consumatorilor și cum le poate susține lanțul de distribuție

În noua ordine economică prefigurată la doi ani după pandemie și supusă, în prezent, presiunilor inflaționiste și geopolitice, afacerile caută să actualizeze profilurile consumatorilor, pentru a avea o imagine clară asupra modului în care trebuie să le îndeplinească nevoile. În acest peisaj, furnizorii de servicii logistice resimt o dublă constrângere. Pe lângă blocajele succesive de pe lanțul de distribuție, trebuie să redefinească modul cum vor deservi piețele economice în transformare.

Obiceiurile de consum, în plină reconfigurare

Studiile care profilează comportamentul de consum arată că, în acest moment, acesta trece prin schimbări extrem de rapide, de la creșterea ratei de adopție și penetrare a canalelor online, până la intensificarea achizițiilor la domiciliu și o încredere mai mare acordată brandurilor și produselor autohtone. Pentru ca oferta să se intersecteze în punctul optim cu cererea, este esențial ca businessurile să identifice momentele cheie și să le capteze potențialul. Iar partea de supply-chain, potrivit Gebrüder Weiss România, unul dintre principalii jucători din industria de transport și logistică, este esențial pentru a obține acest lucru.

Cu toate acestea, modalitatea de gestionare a provocărilor prin care industria globală a transporturilor trece de peste doi ani joacă un rol important în ecuația succesului unui business din prezent.

Adaptabilitatea lanțului de distribuție la noile realități

Sub presiunea cauzată de situația sanitară și geopolitică, businessurile au nevoie să adopte inovații accelerate împreună cu furnizorii de servicii logistice – interni sau externi. Scopul este de a se adapta unui profil al consumatorului în continuă transformare sub presiunile de diverse tipuri. Cel mai recent, aceasta s-a tradus printr-un boom al comerțului digital, de unde clientul final poate comanda produsul dorit prin câteva clickuri. În spatele acestei experiențe facile se află însă întregul lanț de distribuție, iar reziliența acestuia este ceea ce determină dacă un business își va loializa clienții și va rămâne relevant în condițiile economice volatile din prezent.

La nivel concret, orice optimizare și flexibilizare a proceselor de distribuție, online sau offline, construiește rezistența afacerilor în fața provocărilor viitoare. Un exemplu în acest sens îl reprezintă vizibilitatea dinamică de-a lungul lanțului de distribuție pe care o aduce digitalizarea. Pe piața locală, Gebrüder Weiss a ales să implementeze portalul pentru clienți myGW, o soluție integrată care asigură acces rapid și ușor la serviciile companiei în orice moment pentru toți clienții, care pot astfel gestiona online comunicarea cu furnizorul de servicii logistice. Este o modalitate transparentă prin care partenerii companiei pot reacționa rapid la provocările prezentului, identificând în timp util riscurile și având capacitatea de a le contracara cu o bună viteză de reacție.

În plus, procesele digitale sunt susținute de expertiza personalului Gebrüder Weiss în a gestiona situațiile dificile care pot apărea pe parcurs. În condițiile în care profesioniștii din domeniul logisticii sunt una dintre cele mai prețioase resurse la ora actuală, sistemele digitalizate îi degrevează pe aceștia de sarcinile de rutină și le permite să se concentreze la rezolvarea nevoilor individuale, complexe ale clienților.

„Orientarea agilă către nevoile clientului este, în condițiile actuale, principalul motor al unui business. Aici ne încadrăm și noi, ca furnizor de servicii de logistică, dar și partenerii noștri, împreună cu care trebuie să livrăm către clientul final produsul potrivit la momentul potrivit, în condiții optime. Iar digitalizarea este baza pentru a ne adapta permanent și a ajuta businessurile să răspundă, în timp util, la cerințele actuale ale pieței”, declară Viorel Leca, directorul general al filialei locale Gebrüder Weiss.

În condițiile în care volatilitatea din transporturi și producție se anunță a fi o constantă cel puțin pe termen mediu, digitalizarea și transparentizarea proceselor, alături de intervenția rapidă a specialiștilor, sunt esențiale pentru a susține așteptările clienților. Pe lângă stabilizarea lanțului de livrare prin reacții rapide la orice probleme, vizibilitatea proceselor, optimizarea rutelor de livrare și transparența în privința condițiilor de transport oferă informații care, în cascadă, trebuie să ajungă până la clientul final.

Astfel, printr-o comunicare transparentă a eforturilor depuse pentru ca produsele să fie livrate în timp optim, așteptările consumatorilor finali se pot adapta la noul context, atât timp cât au acces la informațiile necesare pentru a face planuri adecvate.

Despre Gebrüder Weiss

Prezentă în România încă din anul 1994, Gebrüder Weiss se bazează pe o infrastructură națională de hub-uri logistice situate în București, Arad, Sibiu, Cluj, Bacău, Brașov, Constanța și Craiova, ce însumează aproximativ 70.000 mp. Compania oferă soluții logistice inteligente pentru clienții săi și asigură servicii flexibile de distribuție prin transport rutier, feroviar, aerian și maritim.

Din 2018, compania a lansat în România şi un serviciu de livrări la domiciliu, axat pe comenzile de marfă tip cargo – Home Delivery, iar în 2020 a deschis un hub logistic dedicat acestui serviciu, de unde sunt gestionate operațiunile de cross-docking, terminalul deservind întreaga țară.

O data cu lansarea myGW în România, în 2021, și integrarea ETA (en. Estimated Time of Arrival) în portal, clienții companiei au acces la toate informațiile relevante dintr-un singur cont, oricând și de oriunde (status, documente relevante, stocuri, comenzi).

La un an de la lansarea portalului myGW, 12.000 de utilizatori la nivel global îl folosesc cu succes, evaluând produsul, pe o scară de la 1 la 5, cu un scor total de 4,5 stele.