Nicoleta Scarlat, Managerul de Vânzări și Marketing al companiei Eisberg, explică de ce acest producător nu se limitează la a se conforma dorinței clienților, ci urmărește să fie un brand de încredere și o forță de inovare în industrie.
Cum arată portofoliul Eisberg în 2023?
Portofoliul nostru este o oglindă a evoluției pieței. Adăugăm noi elemente cu grijă, doar când suntem siguri că putem oferi acele produse la cele mai înalte standarde de calitate și când observăm o cerere palpabilă din partea consumatorilor. La Eisberg, nu adoptăm o atitudine conformistă, de a răspunde cu „da” sau „nu” la fiecare oportunitate de afacere. Cunoscători ai principiului „cine se căsătorește repede, regretă pe îndelete,” preferăm să fim un furnizor care nu întotdeauna se conformează dorințelor achizitorilor, dar care, în schimb, aduce în mod constant inovație și contribuie la creșterea durabilă a pieței.
În ultimele luni, am adăugat la portofoliul nostru câteva salate ready to eat ceva mai complexe decât gama noastră obișnuită.
Am testat piața cu ceva hibrizi de salate, nu am înregistrat rezultate spectaculoase, cu toate acestea, suntem încrezători că vom reveni în forță, continuând să explorăm noi oportunități.
Cum au evoluat gamele, comparativ cu anul anterior?
Evaluăm evoluția gamelor noastre de produse în contextul celor două canale majore de vânzare, și anume sistemele și retailul. Sistemele, care sunt supuse unor reguli stricte de achiziție, demonstrează, an de an, o evoluție – mult sau puțin, este o creștere. Un aspect notabil este că niciun lanț de restaurante corect aprovizionat și gestionat nu a înregistrat scăderi semnificative în volum. Cu excepția primelor luni ale pandemiei, când modelul de business a trebuit regândit și profitabilitatea a fost afectată.
Retailul, pe de altă parte, are propriile sale standarde, însă unitatea de măsură nu este întotdeauna comparabilă. Nu ”atac” ceva, spun doar că frig pentru mine nu e la fel de frig ca pentru un locuitor al Alaskăi și ar fi bine, de dragul acurateței comparației, să pornim de la aceeași unitate de măsură.
Există produse-campion, dacă da, ce performanțe au avut în 2023?
De-a lungul timpului, am aflat că nu există neapărat produse campion, ci mai degrabă rețele-campion. Acest lucru înseamnă că, depunând eforturi minime, orice produs poate avea succes pe piață, dacă este poziționat corect și beneficiază de o gestionare adecvată.
Care au fost cele mai importante proiecte pe care le-ați derulat în 2023?
Unul dintre proiectele notabile din 2023 a fost colaborarea cu departamentul de Fresh de la Kaufland pentru dezvoltarea salatelor gata de consum. Kaufland este un partener vechi și de încredere, și acest proiect a fost o experiență plăcută.
Am pornit proiectul cu hibrizi de frunze sensibile și, deși ne-am adresat către unități HoReCa premium și către bucătării de restaurante scumpe, volumele sunt la un nivel derizoriu. Am luat decizia înțeleaptă de a amâna proiectul pentru peste doi ani, pentru a analiza și ajusta strategia.
Cu ce rezultate financiare estimați că veți încheia 2023?
Cred că vom înregistra o creștere de două cifre față de anul precedent. Totuși, pentru a evita o apreciere vagă, prefer să revin cu cifre precise și detalii ulterioare.
Ce ați remarcat la principalele târguri de profil la care ați participat în 2023?
Am observat o tendință interesantă în cadrul târgurilor de profil din Europa – un resentiment față de Private Labels. Acest lucru ridică întrebări cu privire la motivul pentru care inovarea ar trebui să continue, dacă producătorii sunt presați să dezvolte produse sub branduri private. La Eisberg, nu suntem împotriva brandurilor private, dar credem că există loc și pentru branduri naționale și pentru Private Labels la raft, păstrând astfel varietatea de opțiuni adresate consumatorilor.
Am remarcat și că apar din ce în ce mai multe soluții convenience pentru a face viața consumatorilor mai ușoară și mai plăcută. Ambalaje mai ușor de desfăcut, mai ușor de înțeles, produse la o cantitate convenabilă – am văzut mini jamon Seranno, montat pe un suport mic, cu toate accesoriile aferente.
Am văzut crenvurști deja fierți, cartofi cruzi, necurățați cu atât de multe indicații pe un ambalaj mai comod de cărat, mai colorat.
Am gustat insecte prăjite, nu sunt atât de rele și cred că atunci când le va veni momentul pentru piața din România ar putea avea succes.
Ce obiective v-ați propus pentru 2024?
Principalul nostru obiectiv pentru 2024 – 2030 este să continuăm creșterea notorietății salatei în România, o componentă sustenabilă a pieței și a companiei, nu doar în ceea ce privește cifrele, ci și în ceea ce privește notorietatea noastră ca brand de încredere în industria produselor alimentare.
Nu ne ajută instabilitatea economică, nici numărul consumatorilor estimat de noi undeva pe la 300.000 în total.Totuși, cu pași mici și siguri, credem că ne vom alinia Europei, la un moment dat.