Kaufland se instaleaza detasat in fotoliul de lider. Segmentul cash&carry revine pe crestere usoara. Iata clasamentul retailerilor in 2015

Anul 2015 a fost unul bun pentru cea mai mare parte a lanturilor de retail prezente pe piata interna, scaderea TVA avand o influenta majora in revenirea consumului.
Deloc surprinzator, Kaufland ramane, in Romania, liderul detasat al comertului modern, reusind performanta de a se distanta semnificativ de ocupantul locului doi, Carrefour Romania, chiar si in conditiile cumularii rezultatelor diviziei de hipermarketuri cu cele ale diviziei de supermarketuri. Mai mult, retailerul german este si cel mai profitabil, atingand un prag de profitabilitate de 648,9 milioane de lei, cu circa 58% mai mult fata de 2014.
Constanta, Sibiu, Timisoara, Arad si Braila sunt localitatile in care retailerul german a deschis noi magazine in 2015, an in care bifeaza si o premiera: cel mai mic numar de inaugurari de la intrarea sa pe piata. In toate aceste orase, Kaufland era prezent cu unul sau chiar doua magazine. O oarecare surpriza o ridica Braila, unul din orasele cu cea mai scazuta putere de cumparare din Romania. Retailerul se intoarce aici pentru un al doilea magazin in 2015, primul fiind deschis in 2008, pe Aleea Mecanizatorilor. Si la Arad retailerul mai detinea alte doua magazine, unul dintre ele fiind inaugurat chiar in 2014. La finalul anului 2015, Kaufland opera 107 hipermarketuri in Romania.

Carrefour: diviziile de hiper si supermarket raman pe profit, Supeco inregistreaza pierderi

Cu 19 magazine deschise in 2015, in patru formate de retail diferite, Carrefour ramane pe pozitia a doua, cu o crestere de 12,8% a cifrei de afaceri pe segmentul de hipermarket, acolo unde retailerul a avut doua inaugurari in 2015, respectiv Timisoara si Bucuresti (Mega Mall).
Pe segmentul de proximitate, unde opereaza brandurile Market si Express, Carrefour a avut o crestere a CA de 15,1%.
Sub brandul Carrefour Market, compania a deschis 15 locatii noi in 2015, in localitati precum Craiova, Oradea, Comarnic, Timisoara (2), Targu Jiu (2), Bucuresti (4), Floresti Cluj, Brasov (2), Sibiu. Tot in 2015, retailerul francez a mai deschis un magazin Supeco (Giurgiu) si un magazin Carrefour Express. Supeco Investment, care opereaza reteaua de magazine Supeco a Carrefour, a terminat anul trecut cu afaceri de 49 de milioane de lei, dar cu pierderi de peste 8 milioane de lei, in conditiile in care compania a deschis o locatie noua la Giurgiu, in martie 2015. Nici in anul anterior, respectiv 2014, compania a nu a inregistrat profit, valoarea pierderilor fiind de 3,45 milioane lei. Primul magazin Supeco de pe piata romaneasca a fost deschis in septembrie 2014, la Ramnicu Valcea, intr-o fosta locatie Interex.
In decembrie 2015, Carrefour a anuntat si preluarea retelei de supermarketuri Billa, tranzactie ce asteapta inca avizul Consilului Concurentei.

Segmentul de discount ramane in crestere

Ambii operatori din segmentul de discount, respectiv Lidl si Rewe (Penny Market, XXL Mega Discount) au reusit o crestere a afacerilor in 2015. Totusi, distanta dintre cei doi a crescut semnificativ de la un an la altul, Lidl avand un avans de circa 2 miliarde de lei in fata Penny Market, compania care se situeaza pe locul 8 in top 10 retaileri.
Lidl intra in top trei retaileri, performanta atinsa ca urmare a unei cresteri de peste 21% a cifrei de afaceri in 2015 (vezi mai multe aici: Lidl intra in top trei retaileri, reconfigurand pentru al doilea an consecutiv clasamentul, in timp ce Penny Market inregistreaza o crestere de 13,7% a cifrei de afaceri.

Profi isi dubleaza profitul

Retailerul cu cea mai extinsa acoperire geografica din Romania, detinut de fondul de investitii polonez Enterprise Investors, a inregistrat o crestere de circa 38% a cifrei de afaceri in 2015, atingand pragul de 2.547,96 milioane de lei.
De asemenea, profitul retailerului s-a dublat aproape anul trecut, cresterea fiind de 92,3%. Mai exact, Profi Rom Food a raportat un profit de 52.569.277 lei in 2015, an in care a deschis 93 de locatii noi dintr-un target de 100 de magazine, dupa cum au declarant oficialii companiei in luna decembrie. Retailerul si-a continuat expansiunea agresiva in 2015, atat pe formatul Profi cat si sub brandurile City si Loco.

Auchan, primul an in care intra pe profit dupa preluarea Real

Retailerul francez Auchan a raportat pentru anul 2015 o cifra de afaceri de 4,44 miliarde lei, aproximativ 1 miliard de euro, in crestere cu aproape 18% fata de anul 2014. Potrivit datelor Ministerului de Finante, retailerul a inregistrat anul trecut un profit de 52,8 milioane lei, dupa doi ani consecutivi in care a inregistrat pierderi, in urma preluarii retelei de hipermarketuri Real. In 2014, pierderile nete s-au ridicat la 61,7 milioane de lei, in timp ce pierderile din 2013 au atins circa 90 de milioane de lei. Vezi mai multe despre rezultate aici: Auchan ajunge la aproape un miliard de euro cifra de afaceri si trece pe profit

Si segmentul de cash&carry revine pe crestere

Ambii operatori din segmentul de cash&carry au revenit pe crestere in 2015, Metro Cash&Carry ocupand pozitia a patra in clasamentul retailerilor, in timp ce Selgros Cash&Carry se situeaza pe locul sapte.
Practic, anul trecut, Selgros Cash&Carry a revenit pe crestere dupa doi ani consecutivi – 2013 si 2014 – de scadere usoara, fara a deschide noi locatii in Romania. Tot in 2015, Selgros Cash&Carry raporteaza o evolutie spectaculoasa a profitului, respectiv o crestere de 184.2% a acestuia, pana la valoarea de 43,2 milioane de lei.
Metro Cash&Carry inregistreaza pentru al doilea an consecutiv o usoara crestere a cifrei de afaceri, respectiv de la 4,48 miliarde de lei la 4,49 miliarde de lei. Compania germana a inregistrat in 2015 un profit de 35,4 milioane de lei.

Mega Image: 65 de locati noi in 2015 si o crestere de 26% a cifrei de afaceri

Anul trecut, retailerul belgian a inregistrat o crestere de 26% a cifrei de afaceri fata de anul anterior. Este un ritm usor superior fata de 2014, cand compania a raportat o crestere de 20% a afacerilor fata de 2013.
In 2015, Mega Image a avut o mai mare agresivitate in expansiune pe formatul Shop&Go, brand sub care a anuntat 45 de noi locatii, cea mai mare parte dintre ele fiind situate in Bucuresti. Compania a mai deschis alte 18 supermarketuri sub brandul Mega Image (incluzand si locatiile de tip Concept Store), dintre care 13 sunt situate in Capitala. In fine, 2015 este anul in care compania testeaza un nou format de retail, prin deschiderea a doua magazine Gusturi Romanesti, ambele situate in doua foste locatii Angst.

Cora isi majoreaza pierderile in 2015

In 2015, reteaua de hipermarketuri Cora a continuat sa inregistreze pierderi, valoarea acestora crescand la 39,8 milioane de lei in 2015 fata de 25 milioane de lei in 2014. Este al treilea an consecutiv in care retailerul franco-belgian se afla pe pierdere. In 2015, compania a inregistrat o cifra de afaceri de 1.723,4 milioane de lei, in crestere usoara fata de 2014. Cora Romania, parte a grupului Louis Delhaize, este prezenta pe piata romaneasca din 2003, si detine 11 hipermarketuri in Bucuresti si in marile orase.
In 2013, a lansat platforma cora.ro, fiind primul mare lant comercial cu livrare tip drive din Romania. Astazi, reteaua punctelor coraDrive a fost extinsa la nivelul tuturor celor patru magazine din Capitala.

Billa, crestere cu 7% a cifrei de afaceri

In 2015, Billa a avut un avans de 7% a cifrei de afaceri, comania deschizand si o locatie noua in Bucuresti.
top retaileri1

Articolul precedentSelgros Cash&Carry: Dupa doi ani consecutivi de scadere, afacerile companiei revin pe crestere
Articolul următorLidl intra in top trei retaileri, reconfigurand pentru al doilea an consecutiv clasamentul
Modern Buyer
Modern Buyer este un pionierat in zona produselor editoriale specializate, fiind prima platforma de informare destinata specialistilor in achizitii – buyeri si oameni de vanzari - din Romania.