In ultimii cinci ani, numarul produselor alimentare traditionale atestate a crescut substantial. Avem, in prezent, peste 4.000 de produse alimentare atestate la nivel national, iar numarul lor creste de la an la an. La nivelul oficialitatilor, se pune chiar problema reevaluarea celor 4.000 de produse traditionale. Apetitul romanilor pentru astfel de produse a fost sesizat si de marii retaileri. Dupa modelul colegilor din alte tari, dar sub imperiul unor restrictii majore, acestia au lansat linii dedicate de produse, sub marci sugestive. Cu siguranta insa, nu a fost usor. Buyerii din Romania s-au lovit de o serioe de provocari atunci cand au inceput sa gandeasca o dezvoltare a acestor linii. Nu de putin ori, managerul de calitate din partea retailerului a avut un rol cheie in selectia furnizorilor. L-am invitat pe Iulian Albu, Manager de Calitate al Cora Romania Hypermarche, la un dialog pe marginea principalelor criterii de evaluare a furnizorilor.
Care sunt criteriile generale de evaluare a furnizorilor de marci private?
In privinta acestora, lucram foarte strans cu colegii mei din achizitii. In sortimentatia Cora avem mai multe categorii de marci private, iar pentru fiecare categorie se intocmeste un caiet de sarcini in care sunt stabilite criterii de eligibilitate ale furnizorilor si criterii de acceptare pentru fiecare produs. De pilda, un criteriu foarte important in evaluarea acestora este certificarea sistemelor de calitate si siguranta alimentara din seria ISO si IFS. Rezultatele auditurilor de terta parte, recomandarile altor clienti, istoricul furnizorului, notorietatea si portofoliul de produse sunt de asemenea alte criterii avute in vedere in aceasta evaluare.
Cele mai facile colaborari sunt cele dezvoltate cu furnizorii de marci nationale dar nu ne limitam la acestia. Sunt si furnizori care produc numai marci private sau furnizori cu o capacitate mai mica de productie care pot dezvolta capacitati de productie numai cu unul sau cativa retailer.
Ce recomandari puteti face micilor producatori sau celor de produse traditionale?
Incurajam producatorii sa obtina atestate de produse traditionale pentru toate categoriile de produse autentic romanesti si mai ales reprezentative pentru cultura gastronomica romaneasca. Insist foarte mult asupra mentiunii de a “respecta traditia” deoarece reteta si metoda de preparare trebuie sa regaseasca aspectul si gustul romanesc. Sortimentatia Cora tine cont de anticiparea tendintelor si de evolutiile pietei. In categoria marcilor private intra si “Cora Traditia gustului”, un concept care se apropie cel mai mult de gama produselor naturale specifice marelor regiuni istorice sau reprezentative la nivel national. Atunci cand trebuie tinut pasul cu evolutia tehnologica si cercetarea, produsul finit traditional ar trebui sa regaseasca acel echilibru care l-ar diferentia de produsele industriale conventionale.
Ce ne puteti spune despre cerintele minime ale Cora in evaluarea furnizorilor de produse traditionale?
Pentru produsele traditionale romanesti, este suficient ca furnizorul sa detina pentru fiecare produs un atestat emis de Ministerul Agriculturii. Pentru a fi atestat ca tradiţional, produsul trebuie să fie conform unui caiet de sarcini. Conform legii, produsul traditional trebuie sa fie obtinut din materii prime traditionale, sa prezinte o compozitie specifica sau un mod de productie si/sau de prelucrare care reflecta un procedeu tehnologic de productie si/sau de prelucrare traditional si care se distinge in mod clar de alte produse similare apartinand aceleiasi categorii.
Traditionalitatea in intelesul art 2 lit b din Normele privind conditiile si criteriile pentru atestarea produselor traditionale aprobate prin Ordinul Ministrului Agriculturii Nr. 690/2004 reprezinta „elementul sau ansamblul de elemente prin care un produs se distinge in mod clar de alte produse similare apartinand aceleiasi categorii; traditionalitatea nu poate sa se limiteze la o compozitie calitativa sau cantitativa ori la un mod de productie stabilit printr-o reglementare comunitara sau natională ori prin standarde voluntare; totusi aceasta regula nu se aplica daca reglementarea sau standardul respectiv a fost stabilit in vederea definirii traditionalitatii unui produs”.Procesul de evaluare, daca sunt respectate toate cerintele, se finalizeaza cu atestarea produselor tradiţionale: recunoasterea traditionalitatii unui produs prin intermediul inregistrarii sale.
Ce parghii utilizati in urmarirea respectarii unei continuitati a calitatii marcilor proprii?
Seriozitatea trebuie sa fie principalul angajament. Odata ce au fost definite criteriile de acceptare pentru produsele marca proprie, acestea sunt evaluate periodic prin mai multe instrumente: degustari, analize laborator, audituri planificate sau inopinate, reuniuni cu furnizorii. Rezultatele sunt comparate cu datele din dosarul tehnic, normativele si legislatia in materie. Intoatdeuna se gasesc solutii de implementare a proiectelor de marci private. Cele mai multe aspecte tin de negocierea dintre parti.
Cum evaluati impactul cresterii retailului modern asupra micilor producatori prezenti in lanturile comerciale?
Pentru micii producatori exista o mare oportunitate in dezvoltarea proiectelor de marca proprie sau in colaborari locale ( doar cu unele magazine Cora din teritoriu ) daca au o capacitate de productie limitata. Sprijinim la orice nivel initiativele si proiectele producatorilor mici daca acestea sunt fezabile si pot fi implementate.