Liderul pietei de retail fmcg din Romania investeste circa 300.000 de euro pentru a transforma spatiile din jurul mai multor magazine din Bucuresti, precum si acoperisul catorva dintre acestea, in gradini urbane, multifunctionale.

Echipa Kaufland a apelat la sprijinul Asociatiei Institutul de Cercetare in Permacultura din Romania pentru a transforma aceste spatii in adevarate gradini cultivate cu legume, fructe, arbusti, plante aromatice si flori, insa functionalitatea acestor gradini este multipla pentru ca initiatorii s-au gandit sa creeze aici si locuri de joaca pentru copii sau chiar un cinematograf in aer liber.

In cadrul proiectului denumit generic „Gradinescu”, compania si-a propus sa realizeze un numar de noua gradini urbane comunitare, dintre care trei amplasate pe acoperisurile magazinelor Kaufland, patru in parcarile sau in spatele magazinelor si doua in scoli din Capitala.

Astazi, 17 iulie 2017, Kaufland a prezentat prima gradina urbana realizata in exteriorul si pe acoperisul magazinului situat pe bd-ul Bucurestii Noi, anuntand si ca pana la toamna vor fi definitivate proiecte similare pentru locatiile din Barbu Vacarescu, din cartierele Tudor Vladimirescu, Aparatorii Patriei si din scoli. Aceasta prima gradina urbana are 2300 mp si este de tip „plot share”, fiind conceputa astfel incat sa se autosustina, dupa principii de permacultura.

Aceasta cuprinde: o zona de peisaj comestibil, o zona de loturi individuale de legume, un solar, o rasadnita si vermicompost, o livada ce va fi plantata in toamna, un spatiu multifunctional pentru evenimente (proiectie de film, loc de joaca, pajiste), un spatiu de lucru amenajat special pentru co-working (prevazut cu wi-fi, ceai si alte facilitati), ochiuri de apa, sistem de irigatii, hotel de insecte. Gradina de pe acoperisul acestui magazin este de tip hidroponic (metoda ce pastreaza cultura pe un substrat prin care circula permanent apa cu solutii nutritive).
Kaufland a lansat o invitatie oamenilor din vecinatatea magazinului de a veni sa isi adopte propria parcela de gradină pe care sa o ingrijeasca, sub indrumarea specialistilor de la institutul partener, devenind astfel un membru al familiei „Gradinescu”. De asemenea, gradina va deservi si ca spatiu de invatare pentru scolile si gradinitele din zona.
Gradina din parcarea magazinului Barbu Vacarescu va fi data in folosinta la finalul lunii iulie, va avea o suprafata de 1200 mp si va cuprinde peisaj comestibil, de tip food forest, cu numeroase tipuri de legume, fructe si copaci, dar si hotel de insecte, iaz si alei.

Gradina recreativa la locul de munca – destinata angajatilor Kaufland, pe terasa sediului Barbu Vacarescu – formata din terase cu paturi de legume, plante cataratoare, alee senzoriala, pomisori si arbusti, mobilier de gradina, o mini-sera, hotel pentru insecte, ochiuri de apa etc. Gradina din parcarea magazinului Kaufland din Aparatorii Patriei va fi amenajata in colaborare cu persoanele cazate in cladirile din imediata vecinatate si va contine foisor, paturi pentru legume, ochiuri de apa, sistem de irigatii, hotel de insecte etc. Nu in ultimul rand, gradina de pe acoperisul magazinului Kaufland Tudor Vladimirescu – va cuprinde plante aromatice (menta, busuioc, rozmarin, salvie etc), rosii de talie mica, dovlecei baby, iar primavara si toamna salata si spanac.

Proiectul este astazi unic in retailul modern din Romania, dar si in reteaua internationala Kaufland, ne asigura echipa de comunicare a companiei. Gradinile urbane pot deveni un element interesant de diferentiere pentru hipermarketurile Kaufland si, de ce nu, de atragere a unui consumator atent cu mediul inconjurator, orientat catre o viata echlibrata si sanatoasa s.a. Gradinitile urbane se afla, de altfel, in linie cu noua identitate Kaufland prin care retailerul si-a propus sa motiveze clientii sa abordeze un nou stil de viata, fresh, ce porneste de la prospetimea alimentelor consumate si merge pana la o noua filosofie de viata, in care oamenii sa incerce mereu tot ce este nou, proaspat.

Nu in ultimul rand, proiectul urmeaza un trend similar extrem de puternic in intreaga lume, si anume schimbarea modului in care construim si folosim spatiile publice. Pe langă rolul estetic si educativ, gradinile de pe acoperis si din exteriorul parcarilor aduc si avantaje pentru mediul inconjurator, prin purificarea aerului si reducerea poluarii, a zgomotelor si reglarea umiditatii.

Initiativa vine si in contextul in care agricultura urbana sau „gradinaritul pe balcon” este o ocupatie din ce in ce mai intalnita. Cel putin asa arata studiile comandate de Kaufland inainte de initierea acestui proiect. Balconul este locul preferat pentru agricultura urbana de aproape 50% dintre romani, in timp ce 14% cultiva in fata blocului, 8% la periferia orasului, iar restul nu gasesc un loc in oras, orientandu-se spre parcele din afara acestuia.
Magazinele ce vor fi inaugurate in continuare, in 2017, nu vor fi prevazute, pentru moment, cu astfel de gradini, insa compania analizeaza extinderea proiectului si in alte orase ale tarii.

Articolul precedentFranta – doar unul din trei produse marca proprie este made in France
Articolul următorCoca-Cola adopta noi masuri pentru reciclarea ambalajelor
Maria Hurduc
Este Business Unit Manager al Modern Buyer inca de la lansarea brandului, in 2008. Are o experienta de peste 16 ani in presa scrisa, iar in ultimii 11 ani s-a specializat pe domeniile Retail, FCMG si Horeca. Este absolvent al Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara, specializarea Tehnologia Prelucrarii Produselor Alimentare.