Georgiana Radu, Director Național de Achiziții și Marketing Lidl România: Ne propunem să identificăm noi producători locali, pentru un lanț cât mai scurt de aprovizionare

Georgiana Radu, Director Național de Achiziții și Marketing Lidl România.
Georgiana Radu, Director Național de Achiziții și Marketing Lidl România.

Obiectivele de achiziții de legume și fructe proaspete cu origine din România ale companiei Lidl reflectă promisiunea de a oferi consumatorilor o varietate de articole, cu cel mai bun raport calitate-preț. Georgiana Radu, Directorul Național de Achiziții și Marketing, evidențiază parteneriatele cu producătorii locali, promovarea agriculturii sustenabile și transparența în ceea ce privește originea produselor.

Ce măsuri luați pentru a crește prezența legumelor și fructelor românești în magazinele Lidl?

Pentru a extinde sortimentul de produse românești, încă din anul 2017, de când am dezvoltat proiectul „Cultivat în România, specific românesc”, testăm alături de producători diverse culturi de câmp. Spre exemplu, cu producătorul nostru de la ferma Nu Oricum, din comuna Băleni, am testat anul trecut un soi de roșii țărănești, care anul acesta se găsește deja în toate magazinele noastre din țară, fiind foarte apreciat de clienții noștri. În prezent, suntem deja în faza de testare a altor soiuri de roșii, la același producător. Dacă aceste culturi funcționează, în condițiile de sol și climă specifice regiunii, avem în plan să extindem proiectele de acest gen și cu alți colaboratori, astfel încât să aprovizionăm întreaga rețea de magazine.

Permanent suntem în discuții cu furnizorii, pentru a găsi modalități prin care să obținem o cantitate mai mare de legume și fructe românești: fie prin mărirea suprafețelor agricole cultivate, fie prin cultivarea unor produse noi. Iar aici avem exemple concrete, din ultimul an: ridichi roșii, disponibile la cantitatea de 200 g, praz, ceapă roșie proaspătă la legătură, porumb fiert vidat etc.

Totodată, ne propunem să identificăm producători noi, în zonele în care avem o acoperire mai mică a furnizorilor cu care colaborăm, pentru a asigura un lanț cât mai scurt de aprovizionare.

Cum a decurs colaborarea cu producătorii locali în 2023 și ce rezultate aveți cu aceștia?

Investim permanent în relația cu partenerii noștri de business, oferindu-le resursele necesare pentru a asigura creșterea sustenabilă a producției locale: know-how, mai ales pe partea de certificări și standarde agricole, oportunități de promovare, asigurarea unei piețe de desfacere și crearea indirectă de locuri de muncă pentru toți producătorii locali de fructe și legume, parteneri. Toate aceste demersuri au rezultate pentru noi: ne ajută să creștem constant numărul de parteneriate cu producătorii locali, să ne respectăm promisiunea de a oferi produse la cel mai bun raport calitate-preț și să oferim o varietate de fructe și legume cultivate în România, pe rafturile magazinelor Lidl. Așa se face că, în acest an, în luna iulie – vârf de sezon – am avut la raft doar verdețuri românești, peste 99% cartofi și ceapă românești, peste 98% roșii și leguminoase românești, peste 97% pepeni și fructe de pădure românești.

Care au fost cele mai de succes categorii de legume și fructe în 2023? Ce tipuri de legume și fructe proaspete anticipați să fie în tendințe, în următorul sezon?

În anul 2023, roșiile țărănești s-au aflat în topul preferințelor consumatorilor, care au ales să se aprovizioneze din Piața Lidl. De asemenea, merele românești sunt tot mai apreciate de clienți, iar acest lucru se datorează noilor tehnologii utilizate de producători în agricultură, care îi ajută în utilizarea optimă a terenurilor, a apei, a combustibililor, dar și să obțină fructe de calitate, care să satisfacă cerințele clienților.

O altă tendință de creștere în ultimii ani a fost observată și la categoria fructelor de pădure, popularitatea acestora fiind ridicată, datorită propietăților antioxidante pe care acestea le oferă. Cu siguranță, aceste tendințe vor continua și în următorul sezon, la care se va adăuga și categoria legumelor și fructelor Bio, întrucât consumatorii români își doresc să adopte din ce în ce mai mult o dietă sănătoasă, bogată în nutrienți și un stil de viață sustenabil.

Ce măsuri luați pentru a promova agricultura sustenabilă și respectarea standardelor GlobalG.A.P. în rândul producătorilor locali de legume și fructe?

Toate legumele și fructele comercializate în magazinele noastre provin de la producǎtori certificați Global G.A.P. În completarea acestei certificări, din anul 2022, alături de specialiștii Global G.A.P. și specialiști din domeniul alimentar și din agricultură, grupul Lidl lucrează la elaborarea primului standard agricol pentru protejarea și conservarea biodiversității, în producția convențională de fructe și legume.

De asemenea, în prezent, alături de USAMVB am dezvoltat o metodă pilot de evaluare și de îmbunătățire a practicilor agricole, sub forma unei liste de verificare. Prin această metodă, ne uităm la diverse aspecte, precum: apă, sol, climă, biodiversitate. În funcție de rezultate, oferim îndrumare de specialitate în vederea îmbunătățirii ariilor ce pot avea efecte negative asupra mediului. În 2022, alături de specialiștii de la USAMVB am aplicat modulul la trei dintre furnizorii noștri pentru a face eventuale modificări și urmează să fie lansat la scară mai mare, în perioada imediat următoare.

Până la finalul anului 2023, ne propunem să aplicăm această metodă la 50 de furnizori, urmând ca în 2024 să extindăm demersul la alți 50 de furnizori.

Cum vedeți rolul Platformei #trecipeproaspăt în ceea ce privește trasabilitatea produselor?

Prin intermediul platformei #trecipeproaspăt, lansată încă din anul 2019, orice client Lidl poate intra pe surprize.lidl.ro/piatalidl sau poate scana cu telefonul mobil codul QR, disponibil pe lădițele de fructe și legume din Piața Lidl, pentru a accesa informații despre originea fructelor și legumelor noastre, inclusiv trasabilitatea acestora, certificările de calitate, precum și poveștile producătorilor locali de legume și fructe, cu care noi colaborăm din întreaga țară. Este un instrument care vine în sprijinul clienților și răspunde la diferitele curiozități, care ar putea să apară în procesul de cumpărare a fructelor și legumelor din Piața Lidl, precum: detalii specifice despre fiecare produs, specificațiile legumelor și fructelor, detalii despre procesul de cultivare și sezonul acestora sau proprietățile speciale ale fiecărui aliment.

Care sunt obiectivele Lidl pentru achizițiile de legume și fructe proaspete în 2024?

Ne propunem ca și în următorul sezon să avem un procent cât mai aproape de 100% fructe și legume românești la raft, pe anumite categorii de articole, așa cum am avut și anul acesta, în plin sezon. În plus, ne dorim să dezvoltăm în continuare sortimentele de fructe și legume convenționale, disponibile în Piața Lidl. Pe segmentul de legume și fructe Bio ne propunem să rămânem constanți și să ne continuăm angajamentul de a contribui la un viitor mai bun, prin sortimentul nostru sustenabil de produse.

Anul acesta, ne-am bucurat să vedem că suntem lider de piață în segmentul de produse Bio, conform unei cercetări realizate de Gfk România, și vom continua să dezvoltăm acest segment de produse, inclusiv în Piața Lidl, pentru a satisface nevoile și preferințele consumatorilor români care își doresc să adopte un stil de viață echilibrat.

Ne vom respecta, în continuare, angajamentul față de producătorii locali și vom realiza demersurile necesare pentru a crește numărul de parteneriate și de a identifica posibili colaboratori, din toate zonele țării.

Care sunt criteriile principale, pe baza cărora managerul de achiziții de legume și fructe proaspete ia decizii privind selectarea furnizorilor?

Pentru noi, un furnizor de încredere este acela care poate oferi cantitate și calitate constante și care respectă standardele de siguranță alimentară.

Toți furnizorii cu care lucrăm sunt certificați Global G.A.P., ceea ce implică, în mod automat, și o monitorizare atentă și permanentă a nivelului de pesticide folosit. Mai mult, realizăm periodic audituri la nivel de calitate pentru furnizorii cu care lucrăm și am agreat cu aceștia ca produsele pe care le livrează în rețeaua Lidl să conțină mult mai puțin din limita legală admisă de UE pentru substanțe fitosanitare remanente în produs.

Ne uităm cu atenție la modul de organizare al fermei, din punct de vedere al eficienței, dar și al respectării standardelor de curățenie aplicabile. La fel de importante sunt și flexibilitatea și adaptabilitatea producătorului, precum și dorința de dezvoltare pe termen lung, în aliniere cu principiile și valorile noastre.

Care sunt măsurile luate pentru a asigura continuitatea aprovizionării cu legume și fructe proaspete în cazul fluctuațiilor de producție sau de cerere?

În ultimii ani, am reușit să avem la raft o cantitate mare de legume și fructe de sezon, provenite de la producători români, cu o medie de aproximativ 100.000 de tone, anual. Cantitățile variază de la o lună la alta, însă ne referim la mii de tone, în fiecare lună. Am reușit să asigurăm această cantitate având o comunicare foarte bună cu producătorii locali.

Pe mulți dintre producătorii mici i-am încurajat să se asocieze în cooperative, pentru a putea fi flexibili în aprovizionare. Din punct de vedere logistic, facem eforturi constante pentru a asigura cantitatea de fructe și legume necesară pe rafturile celor peste 350 de magazine din toată țara.

Pentru aceasta, planificăm cantitățile necesare pentru sezonul următor, astfel încât fiecare producător cu care colaborăm să cultive exact legumele și fructele solicitate, în cantitățile necesare. De asemenea, organizăm comenzile spre producători cât mai eficient, astfel încât ei să știe cu destul timp înainte unde avem nevoie de marfă și în ce cantitate.

Există factori externi care influențează cantitatea de fructe și legume românești pe care o putem aduce la raft, iar aici mă refer la vreme și la schimbările climatice.

Ne dorim să avem cât mai multe fructe și legume românești la raft, cererea este mare și din partea consumatorilor, dar să nu uităm că vorbim de agricultură într-o țară care are patru anotimpuri, cu schimbări climatice din ce în ce mai frecvente.

Ce strategii aveți în vedere pentru a face produsele de legume și fructe proaspete mai accesibile pentru clienți?

Lidl este un smart discounter care le oferă clienților produse cu cel mai bun raport calitate-preț. Astfel, nu privim niciodată prețul independent, ci ne orientăm întotdeauna și spre calitatea produselor pe care le includem în portofoliul nostru. În ceea ce privește segmentul de fructe și legume proaspete, lucrăm în strânsă legătură atât cu producătorii locali, cât și cu cei din străinătate, pentru a satisface nevoile de consum ale clienților noștri la prețul Lidl. În felul acesta, obținem satisfacții atât din partea clienților care se bucură de o varietate de fructe și legume la cel mai bun raport calitate-preț, dar și din partea producătorilor care se bucură de flexibilitatea pe care le-o oferim. În plus, fructele și legumele din Piața Lidl beneficiază constant de reduceri disponibile în promoțiile săptămânale sau în aplicația Lidl Plus.