Din partea furnizorilor de servicii si solutii pentru cele doua parti implicate, respectiv retaileri si producatori de legume si fructe, Cosmin Minescu, Business Development Leader, Chep Pooling Services Romania, a prezentat audientei prezente la conferinta Legume – Fructe: Filiera dialogului intre producatori si retaileri” oportunitatile legate de activitatea de baza a companiei pe care o reprezinta, si anume inchirierea paletilor de lemn sau plastic.
“Sistemul functioneaza in felul urmator: producatorul de fructe si legume sau importatorul de fructe si legume aduce marfa marfa vrac, o centralizeaza intr-un depozit, apoi o ambaleaza si o paletizeaza. In acel depozit, producatorului/importatorului i se aduce un camion cu paleti, iar acesta isi incarca marfa pe paleti pentru a o distribui in piata, pe toate canalele – comert modern, comert traditional, poate si la export. Paletul ajunge la comerciant, iar atunci cand marfa se termina, noi ne ducem si colectam toti paletii, din toata tara, de la platformele logistice, de la magazine, de la comercianti, si ii readucem la depozitele noastre, unde ii verificam si ii reparam, daca este cazul, si apoi ii reintroducem in circuit”, a detaliat Cosmin Minescu activitatea companiei Chep.
Compania ofera spre inchiriere paleti de dimensiune Euro, (1200 x 800mm), ce reprezinta standardul liniilor de productie existente in Romania si solicitat de catre lanturile internationale de retail si de comertul traditional, paletul industrial (1200 x 1000mm) folosit cu precadere la export si in industria bauturilor, si doua tipuri de paleti de tip display, respectiv jumatatea de palet (800x600mm) si sfertul de palet (600 x 400mm). Paletii CHEP sunt produsi folosind lemn de la furnizori autorizati de PEFC (Programul pentru Promovarea Certificarii Padurilor) si FSC (Asociatia pentru Certificare Forestiera) ceea ce inseamna ca toate resursele din lemn provin din paduri gestionate durabil si indeplinesc criteriile de taiere si utilizare certificate prin standardele interne CHEP.
“In prezent, livrarile de fructe si legume catre retaileri se realizeaza cu ajutorul paletilor de diferite dimensiuni si diferite calitati. Insa, din cauza calitatii necorespunzatoare a paletului folosit, marfa poate ajunge la comerciant deteriorata si poate sa fie refuzata. Gradul de acceptare a paletilor Chep in retelele de retail international este de 100%. Colaboram cu toti retailerii din Romania, iat totii partenerii nostri care cunosc si folosesc serviciul Chep il recomada si altor companii. Avem o responsabilitate fata de noi, avem o responsabilitate fata de clientii nostri, astfel ca prin utilizarea paletilor nostri marfa ajunge in siguranta la retailer, gradul de deteriorare a fructelor si legumelor ambalate pe paletul Chep fiind zero. De asemenea, gradul de disponibilitate in ceea ce priveste furnizarea paletilor este foarte mare, livram zilnic aproximativ 10.000 de paleti in intreaga tara, pentru companii din diverse industrii. Concluzia este ca disponibilitatea nu a fost, nu este, si nu va fi niciodata o problema pentru partenerii nostri. In ceea ce priveste reciclarea, toti clientii Chep sunt scutiti de declaratiile lunare catre Fondul de mediu, referitor la volumul de ambalaje puse pe piata si, cel mai important, sunt scutiti de plata taxei de mediu pentru lemn, de care ne ocupam tot noi”, a precizat reprezentantul Chep.
Compania Chep a intrat pe piata romaneasca acum aproximativ 5 ani, iar in prezent livreaza peste 2,7 miloane de paleti clientilor comercianti. Acestia pleaca din cele doua depozite (service centre) ale companiei, aflate la Ploiesti si Timisoara, iar marfa livrata ajunge in peste 1.000 de puncte de distributie din toata tara.