Ferma Frații Barză este o afacere de familie din Băleni Sârbi, județul Dâmbovița, ajunsă la cea de-a treia generație. Producător de rădăcinoase, acesta a început în urmă cu patru ani să colaboreze cu lanțurile de retail modern din România. Constantin Țecu și frații săi, care administrează acest business, au hotărât să caute piețe de desfacere mai sigure și mai stabile, pentru a se concentra pe ceea ce știu să facă mai bine: să cultive rădăcinoase. În prezent, după ce au înțeles mai bine rigorile și standardele de colaborare cu retailul modern, Constantin Țecu spune că sunt pregătitiți să-și extindă prezența pe rafturile marilor comercianți.
Editori: Adriana Popescu, Maria Hurduc
Pe scurt, care este povestea din spatele acestui business, de când produceți rădăcinoase?
Bunicii noștri au început să cultive, în propria grădină, încă de pe vremea în care în România funcționau C.A.P.-urile. Părinții au continuat tradiția, s-au extins puțin și au început să vândă în piețele din Brașov sau în cele din București (Pucheni, Matache, Obor). În 2005, părinții mei au înființat prima întreprindere familială, iar astăzi noi, copiii, împreună cu un văr al nostru, încercăm să ducem mai departe această afacere. În 2019 am înființat societatea Frații Barză, iar în urmă cu patru ani ne-am hotărât să schimbăm puțin lucrurile și am început să livrăm în supermarketuri. Era foarte dificil cu piețele. Toată ziua eram în câmp, seara pregăteam legumele, le spălam, le aranjam, noaptea mergeam la piață. Ziua următoare, mergeam din nou la muncă. Faptul că în prezent livrăm către supermarketuri ne oferă o anumită lejeritate, o siguranță. Primim comanda cu o săptămână înainte, știm ce culturi trebuie să avem, ce cantități trebuie să pregătim, este mult mai ușor.
Câte tipuri de rădăcinoase produceți și pe ce suprafețe? În afară de rădăcinoase, mai cultivați și alte legume?
Cultivăm în special rădăcinoase: morcov, păstârnac, pătrunjel, ţelină, ceapă galbenă, ceapă roşie. Suprafața de care dispunem este de 7 hectare. Dar am început să colaborăm și cu alți producători, am căutat acei fermieri mici care s-au extins pe parcurs și care și-au dorit să fie serioși, acceptând parteneriate stabile. Suntem în parteneriat cu un producător din Tulcea, care cultivă pentru noi rădăcioase, dar și diverse alte legume, pe o suprafață de 50 de hectare și, de asemenea, avem colaboratori în Brăila, Galaţi, precum şi în zona noastră. Noi am rămas pe rădăcinoase, pentru că pe acest segment ne-am specializat, în plus se fac puțin mai ușor și mai mecanizat, și astfel avem timp și de partea de logistică.
Ne-am căutat colaboratori pentru a putea livra 12 luni pe an și pentru a putea merge către supermarketuri cu o gamă diversificată de produse. Morcovul, de pildă, noi îl avem primăvara pe cel extratimpuriu, vara, la fel, iar toamna îl cumpărăm de la colaboratorul nostru, pentru că el este într-o zonă mai favorabilă, dispune de reţele de irigaţii mai extinse, ceea ce îi ajută să facă performanță.
În Băleni avem depozitul frigorific unde putem să depozităm rădăcinoasele din toamnă până în primăvară, adică până la apariția culturii noi.
În fiecare an, discutăm cu acești parteneri un plan de cultură și le spunem câte hectare vrem din fiecare legumă, iar ei cultivă pentru noi. Putem spune că în total, cu suprafețele cultivate de colaboratorii noștri, ajungem la 60 de hectare de teren cultivat. Aceste parteneriate ne-au permis să oferim rețelelor de retail și tomate, cartofi, varză roșie, varză albă, ardei gras, ardei capia, verdețuri de toate felurile, salate. Produsele se vând ambalate în caserole, în lădiţe de plastic, de lemn, de carton, dar și vrac.
Ce v-ați propus pentru perioada următoare?
Încercăm să ne extindem mai mult în retail. Am accesat în urmă cu trei ani un proiect european pentru modernizarea depozitului (50% fonduri europene, 50% credit bancar). Am cumpărat o linie de spălare cu utilajele specifice, apoi am investit într-o linie de ambalare. Astfel, putem ambala astăzi între 1 și 20 de kg, având o capacitate de 10-15 tone pe oră. De exemplu, pentru morcovul la punga de un kilogram ambalăm vara o tonă și jumătate pe oră. Este o instalație destul de rapidă, destul de performantă. Sortarea este momentan manuală, urmează să luăm și un sortator pentru că ne ajută să optimizăm și acest proces.
Ce ne puteți spune despre depozitul actual?
Construcția depozitului a început în 2016 și s-a finalizat la sfârșitul anului 2017, iar în prezent avem o suprafață de aproape 2.000 mp, cu o celulă frigorifică de stocare pentru iarnă ce ne permite să stocăm 150 de tone de legume. Anul acesta încercăm să ne extindem și aici, pentru a ajunge la 200 de tone.
Cum a fost actualul sezon de producție? Dar 2023?
Anul 2023 a fost unul mult mai uşor decât 2024. Vara aceasta a fost o secetă foarte mare, care a generat deficiențe enorme în sol. Din cauza lipsei apei am avut și mai multe probleme cu dăunătorii, care au căutat umiditate în legume. Vijeliile din primăvară-vară au distrus multe culturi și solarii. Unul dintre colaboratori, de exemplu, a fost afectat de patru vijelii, iar reconstrucția unui solar de 2.000 mp costă până la 10.000 de lei. Așadar, 2024 a fost un an greu. Și noi, și toți producătorii au resimțit acest lucru.
La morcov, de exemplu, în 2023, am reușit să ajungem undeva la 70 de tone la hectar, dar în 2024, am obținut 60-65 de tone la hectar, cu investiţii mult mai mari. La păstârnac a fost tot cam la fel în 2024 versus 2023. La pătrunjel, anul trecut am produs 60 de tone, iar anul acesta mult mai puțin, adică 40 de tone, fiind o cultură mult afectată de dăunători. Ceapa o avem externalizată, o cumpărăm de la un producător, care spune că producția a fost bună, dar a necesitat tratamente mult mai multe. Per total, anul acesta, am avut, în medie o producție cu 20% mai mică faţă de anul trecut. Sistemul de irigații a mers continuu. Noi avem puț forat, fântână din care alimentăm și depozitul, și o parte din câmp. Când eram copil, fântâna avea undeva la 15-20 de metri adâncime și nu se plângea nimeni de lipsa apei, acum ajungem să forăm la 45-50 de metri și deja încep să fie probleme și la această adâncime. Sunt producători afectați de faptul că autoritățile nu au vrut să dea drumul canalelor de irigat pentru că rămâneau fără apă pentru orașe. Este dureros pentru că muncim mult, investim, aşteptăm trei-cinci luni să valorificăm un produs şi pe la jumătatea procesului ești nevoit să te opreşti. Agricultura este o loterie. Când ai noroc, pentru că trebuie să ai şi un pic de noroc, ești bine. Dar sunt riscuri mari. Este greu și pentru consumatori, investițiile mari pe care producătorii trebuie să le facă ajung să ducă la scumpirea produselor.
Ce impact ați văzut în costurile de producție?
Costurile au fost cu 10-20% mai mari față de 2023. Însă depinde foarte mult de la cultură la cultură.
Partenerii dumneavoastră din retail au acceptat aceste creșteri în prețul de vânzare?
Uneori da, uneori nu. Dar le-au înțeles. Cred că, per total, a existat o comunicare bună și o înțelegere reciprocă.
Care sunt clienții din retail, în momentul de față?
Avem colaborări constante și ferme cu Mega Image și Profi. Cu Mega Image am început să colaborăm în 2020, în pandemie. Am trimis o prezentare, un plan de culturi, producția estimativă pentru anul respectiv ș.a. Mega Image ne-a ajutat foarte mult, au fost transparenţi, ne-a oferit o anumită flexibilitate pe partea de livrare. Ne-a oferit timp, flexibilitate, răbdare, pentru că am făcut și noi o serie de greșeli. În prezent, Mega Image este clientul nostru principal.
Și cu Profi colaborăm bine, dar am avut o istorie mai lungă. Am lucrat inițial înainte de pandemie, dar nu am reușit să facem față, nu eram pregătiți. Am reluat colaborarea cu Profi după ce ne-am făcut mai bine lecțiile: am încercat să vedem ce este pe piață, să comparăm ce avem noi cu ceea ce este la raft, să găsim furnizori, utilajelele de care aveam nevoie, o mașină de ambalat, pentru că nu aveam nici experiență de ambalat ș.a.
Toată lumea vrea în retailul modern, dar nu este așa de simplu. Cerinţele sunt mult mai mari, mult mai stricte. Calitatea trebuie să fie premium pentru că, automat, dacă duci o marfă frumoasă, până ajunge la raft şi până ajunge să fie cumpărată se poate deprecia.
Partenerii din retail au dezvoltat o serie de programe de colaborare cu fermierii români, branduri umbrelă ș.a. Ați intrat și în astfel de colaborări? Dacă da, ce ați învățat din experiențele de acest tip?
Da, am intrat în programul Gusturi Românești, iar noi livrăm morcovi, ceapă, dovlecei, mixuri de legume pentru ciorbe. La Mega Image, tot ceea ce are eticheta Gusturi Românești necesită certificare Global Gap, buletin de analize pentru fiecare lot, fiecare sol în parte.
Putem spune că Mega Image ne-a „cultivat” mult, am învățat și din acest program, ne-au ajutat și persoanele de calitate din centrele logistice, au fost alături de noi, ne-au sfătuit, iar noi am cooperat și am vrut să îi înțelegem la rândul nostru.
Vizați așadar o extindere a prezenței în retail, ca obiectiv pe termen scurt?
Ne dorim să mai căutăm încă un client – sau partener/colaborator?, asta ne va ajuta să livrăm zilnic, putem oferi un grafic de cantități unui comerciant interesat de produsele noastre. Avem și fermieri parteneri pe care ne bazăm și către care ne vom îndreptăm pentru a le solicita să crească suprafețele pe care produc pentru noi. În acest fel, sunt sigur că putem onora noile cereri care vin de la un client. Vom extinde și depozitul, ca să putem face o recepție mai mare, o ambalare mai rapidă.
Fiind o afacere de familie, suntem implicați 100%, ne înțelegem și ne completăm. Și de aceea avem și curaj. Zilnic suntem acolo, vedem neregulile și ne punem la punct. Învățăm în fiecare zi să fim mai buni.
Ați încercat să colaborați și cu retailerii din on-line?
Încă nu, dar niciodată nu e târziu. Am văzut că acest segment a luat amploare foarte mult. Acum, în toamnă, vrem să pregătim din nou o prezentare, să putem să le aratăm potențialilor parteneri produsele și cantitățile estimate pentru 2025. Vom merge cu ea și către retailerii on-line.
Ce tipuri de certificări ați implementat în fermă?
Avem certificarea Global Gap pentru rădăcinoase, iar produsele colaboratorilor sunt, de asemenea, certificate.
Ce cifră de afaceri ați avut în 2023 și la cât preconizați că o să ajungeți anul acesta?
Anul trecut, am încheiat cu o cifră de afaceri de 10 milioane de lei. Anul acesta preconizăm o creștere cu 30% care provine și din inflație (creșterea prețurilor), dar și a volumelor. Am reluat, cum spuneam, colaborarea cu Profi. De asemenea, anul acesta am venit cu produse noi, pe care nu le-am mai avut, precum ardeiul gras. Au crescut anumite volume la cartofi, la ardei iute, iar la praz am început sezonul mai devreme decât anul trecut.
Un produs tractor al afacerii dumneavoastră este caserola cu mix de rădăcinoase pentru ciorbe. Ați observat aici un trend de creștere?
Da, la noi, mixurile de legume sunt fruntașe în vânzări. Pentru consumator este mai rentabil să opteze pentru o cantitate mai mică, în loc să cumpere câte un kilogram din fiecare legumă. Am început să ambalăm aceste mixuri în 2021, iar până acum am dublat volumul lor, până la 800 -1.000 de lăzi pe zi. Cererea este din ce în ce mai mare pentru acest tip de produs.