Circa 65 de antreprenori de top din industria Horeca au participat marti, 17 noiembrie 2015, la workshop-ul „Cum se va modifica legislatia referitoare la incendii si calamitati”. Workshop-ul, organizat de catre Modern Buyer, cu sustinerea HORA si FPTR, a adus in fata acestora reprezentanti ai IGSU, ANPC, ai Politiei locale din sectorul 3 si 4, precum si ai Ordinului Arhitectilor, scopul fiind lansarea unor discutii constructive care sa contribuie la intensificarea eforturilor de comunicare si informare a antreprenorilor din Horeca.
Lucrarile workshop-ului au fost deschise de catre Dragos Petrescu, Presedinte HORA – Organizatia Patronala a Hotelurilor si Restaurantelor din Romania, care a subliniat importanta perfectionarii normativului ISU, astfel incat el sa fie actualizat conform cerintelor si necesitatilor actuale, care sa-l faca aplicabil, in contextul in care obligativitatea obtinerii avizelor ISU pana la 1 ianuarie 2016 risca sa blocheze activitatea operatorilor HORECA.
“HORA propune ca pentru cei care au depus deja dosarele spre avizare la ISU sa se acorde un termen de 6 luni pentru obtinerea avizului respectiv, fara a le fi suspendata activitatea. Consideram ca termenul de conformare de sase luni trebuie sa fie acordat doar acelor operatori care respecta pasii legali de obtinere a avizului ISU si care depun dosarul corect intocmit in vederea avizarii de catre ISU. HORA inainteaza aceasta propunere tinand cont de durata necesara analizei dosarului, ingreunata de numarul limitat de specialisti in domeniul prevenirii aparitiei riscurilor disponibili in acest moment si de numarul mare de solicitari care vor veni in perioada urmatoare”, a punctat Dragos Petrescu.
Elementele esentiale despre avizarea si autorizarea privind securitatea la incendiu si riscurile la care se expun companiile care nu se conformeaza acestor norme au fost prezentate audientei de catre Colonel Eugen Visan, Adjunct Inspector General IGSU – Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta. Oficialul IGSU a punctat importanta diferentierii celor doi termeni, avizare si autorizare, si a prezentat principalele acte normative aplicabile cladirilor din domeniul Horeca, precum si alte aspecte legislative privind securitatea la incendiu pentru acest domeniu si exemple privind conditiile particulare constructiilor de turism.
„Avizul de securitate la incendiu: acel document emis de institutia publica, respectiv IGSU, document care, pe baza verificarii unor documentatii tehnice depuse de catre cel care doreste sa realizeze o investitie, certifica realizarea dpdv normativ in documentatiilor tehnice a masurilor de securitate la incendiu. Deci avizul e un document care se elibereaza inainte de realizarea constructiei pe baza documentatiilor tehnice. Acest aviz serveste la obtinerea autorizatiilor de construire, nu certifica functionarea din punct de vedere legal. Documentul care certifica si permite inceperea activitatii se numeste autorizatie de securitate la incendiu. Autorizatia de securitate este actul emis de IGSU si unitatilor subordonate care certifica in urma verificarii in teren si in urma receptiei la terminarea lucrarilor”, a precizat colonelul Eugen Visan.
O problema importanta a antreprenorilor din Horeca o reprezinta faptul ca este nevoie de prea mult timp pana sunt emise autorizatiile de functionare, drept urmare ar benefic scurtarea acestui interval, astfel incat locatiile care detin avizul sa functioneze pana la emiterea autorizatiei.
“IGSU nu emite autorizatii provizorii. Trebuie sa gasim o solutie care sa va permita sa functionati in continuare, acolo unde nu exista riscuri. Incercam sa rezolvam aceasta situatie, sa gasim o solutie. Nu intentionam sa blocam industria Horeca, insa nu trebuie sa punem in pericol viata oamenilor. Incercam sa gasim o solutie si o vom gasi. Vrem sa fim parteneri de dialog si parteneri de gasire a solutiilor”, a spus oficialul IGSU.
Atat reprezentantii institutiilor de stat implicate cat si antreprenorii din Horeca prezenti la workshop au cazut de acord este necesara uniformizarea legislatiei referitoare la incendii si calamitati la nivelul institutiilor de stat implicate.