În centrul oraşului Chişinău, pe strada pietonală Eugen Doga s-a desfăşurat ieri, 29 Mai 2022, evenimentul „DeVin&DeGust” – Festival oeno-gastronomic regional.
„DeVin & DeGust” a marcat aniversarea a 10 ani de la înregistrarea primelor Indicații Geografice Protejate – Codru, Ștefan Vodă, Valul lui Traian – o inițiativă înregistrată de sectorul privat cu susținerea autorităților obținând protecție locală, europeană și internațională.
Organizat de Oficiul Național al Viei și Vinului, UVV IGP „Codru”, „Ștefan Vodă” , „Valul lui Traian”, Festivalul „DeVin & DeGust” a fost un excelent prilej de a pune în valoare potențialul oeno-gastronomic al regiunilor cu Indicație Geografică Protejată, sporind notorietatea brandului de țară Vinul Moldovei și a vinurilor de calitate cu IGP.

„DeVin & DeGust” a reunit peste 25 de vinării din Rep. Moldova, fiind primul eveniment de acest gen post pandemie. Festivalul a fost centrat pe cele 3 regiuni IGP ale Moldovei – Codru, Ștefan Vodă, Valul lui Traian – și a oferit o ocazie unică publicului larg de de a călători, într-o singură zi, imaginar și gustativ, prin toate și de a descoperi potențialul vitivinicol, gastronomic, turistic și cultural al acestora.
Pentru prima dată, la festivalul „DeVin&DeGust”, au fost înmânate şi premii pentru performanțe în sector și pentru producerea vinurilor cu Indicație Geografică Protejată (IGP) vinificatorilor și vinăriilor implicate în dezvoltarea și promovarea sectorului, dar și a vinului cu însemne de calitate. Vinăriei Asconi i-a fost oferită diploma de recunoștință „Vinul Moldovei. O Legendă Vie” pentru cea mai bună vinărie din regiunea IGP „Codru”. Pentru zona cu Indicație Geografică Protejată „Valul lui Traian”, cea mai bună vinărie a fost desemnată Fautor. Vinăria Sălcuța a fost apreciată ca cea mai bună vinărie din regiunea cu IGP „Ștefan Vodă”. Au mai fost oferite şi
În cadrul evenimentului au mai fost oferite și diplome de recunoștință pentru performanță în dezvoltarea piețelor pentru vinuri cu Indicație Geografică Protejată (IGP). Vinăria Purcari a obţinut locul întâi, locul doi a fost oferit vinăriei Chateau Vartely, iar locul trei a fost câștigat de către DK Intertrade SRL .
Elizaveta Breahnă, director interimar al Oficiul Național al Viei și Vinului a declarat pentru presa locală: „Prin intermediul acestui eveniment, ne propunem să familiarizăm oamenii cu specificul regiunilor cu Indicație Geografică Protejată și să le explicăm motivele pentru care vinul ce provine dintr-o regiune cu IGP este diferit și trebuie apreciat la justa valoare. Denumirile de origine și indicațiile geografice sunt expresia juridică și comercială a legăturii vinurilor cu aria geografică din care provin, terroir-ul (clima, compoziția solului, poziția geografică), inclusiv tradiția (exprimată prin obiceiurile și metodele de vinificație, soiurile de struguri). Oaspeții festivalului „DeVin & DeGust.”
Programul evenimentului a inclus și o serie de masterclassuri dedicate vinurilor din cele trei regiuni cu IGP, reunite sub umbrela „Școala Vinului”.

Nu au lipsit nici momente artistice asigurate de artiștii Silvia Zagoreanu și Ansamblul de Lăutari din orașul Ungheni, Ansamblul Folcloric „Cimișarii”, conducător artistic Sergiu Pleșca, dar și Ansamblul Etnofolcloric „Ștefan Vodă”. Seară s-a încheiat cu un concert susținut de formația „Ciubul”, Tania Cerga și DJ Marcus Lawyer.



