Achizitii centralizate pentru brandul Ramada

Cu sase unitati Ramada deschise in prezent si alte opt in diverse stadii de executie, nu este de mirare ca Trend Hospitality, partenerul strategic de dezvoltare al lantului hotelier american Wyndham, se gandeste tot mai serios la posibilitatea de centraliza activitatea de achizitii. Proiectul ar putea deveni operational in prima parte a anului viitor.

Potrivit Stefaniei Nita, purchasing manager Ramada Plaza, cele sase hoteluri Ramada care functioneaza ca francize ale companiei Trend Hospitality pe piata romaneasca, nu exclud posibilitatea de realize achizitii la comun.

„Atunci cand actionezi la nivel de grup, poti realiza parteneriate strategice cu furnizorii, beneficiind, in acest fel, de o serie de facilitati pe care nu le poti avea individual. In primul rand, puterea de negociere, ca si cea de cumparare, este mult mai mare, si atunci, si preturile obtinute pe categorii de produse sunt mai avantajoase, cu discounturi substantiale. Totodata, funizorii vor cauta permanent sa-si imbunatateasca oferta din punct de vedere calitativ, sa faca importuri noi, iar achizitorii vor putea obtine, in acest fel, produsele dorite”, explica buyerul de la Ramada North Hotel.
Astfel, potrivit acesteia, este foarte posibil ca hotelurile Ramada sa isi centralizeze cumparaturile, chiar incepand de anul viitor.
In prezent, potrivit Stefaniei Nita, fiecare dintre cele sase hoteluri, respectiv trei in Bucuresti – Ramada Majestic, Ramada Plaza si Ramada North – si inca trei in tara – Sibiu, Brasov si Iasi isi organizeaza activitatea de achizitii independent, bineinteles cu respectarea unui anumit standard Ramada. De pilda, departamentul de achizitii al Ramada North, compus dintr-o echipa de 12 oameni, se bazeaza pe o lista destul de restransa de furnizori agreati. Ceea ce nu inseamna ca hotelul lucreaza numai cu furnizori si produse exclusive, fiind acceptati si aceia care pot aduce un plus hotelului atunci cand piata devine suprasaturata de anumite produse.

„Un client care gaseste peste tot aceleasi produse va fi placut surprins sa constate ca intr-un hotel Ramada poate gasi si altceva”, spune Stefania Nita.

Daca pe partea de food sunt preferati exclusiv furnizorii interni, dotarile hoteliere incepand de la lenjerie pana la mobilier sunt importate. Din totalul cheltuielilor operationale, materia prima – partea de food – reprezinta cea mai mare pondere atat ca nivel al cheltuielilor, cat si ca frecventa.

Asteptari
Fluctuatia preturilor este, si pentru Stefania Nita, cea mai stringenta problema in organizarea activitatii de achizitii. Pentru a tine sub control fenomenul, contractile cu furnizorii sunt renegociate periodic.

„Daca incheiem un contract pe un an, furnizorul sigur va incerca in acest timp majorari de preturi, variatii care ne dezavantajeaza, intrucat noi schimbam meniul doar de doua ori pe an. Practic, pentru a nu iesi in piedere, trebuie sa previzionam niste cresteri, atunci cand negociem contractele”, explica purchasing managerul de la Ramada North Hotel.

Potrivit Stefaniei Nita, produsele proaspete, in special legumele si fructele, dar si lactatele sau carnea, sunt cele care ridica cele mai multe probleme in mentinerea unui cost relativ stabil de achizitii. Din acest motiv, datorita pierderilor minime, de multe ori sunt preferate si produsele congelate, incepand de la carne pana la paine si alte produse de panificatie. Stefania Nita spune ca acestea sunt preferate pentru ca permit o anumita lejeritate in activitatea de aprovizionare, data si de faptul ca pierderile sunt minime. O al ta problema cu care se confrunta departamentul de achizitii al hotelului in colaborarea cu furnizorii este lista de vinuri.

„Nu de putine ori, am listat anumite vinuri si, ulterior, am avut neplacuta surpriza sa constatam ca nu le mai gasim la furizori, din cauza epuizarii stocului sau, in cazul vinurilor straine, din cauza faptului ca furnizorul nu le mai importa”, adauga achizitorul-sef de la Ramada.

Aceasta este de parere ca odata cu cresterea sectorului horeca, se vor imbunatati si serviciile oferite de furnizori. „Daca nu cu mult timp in urma, noi eram cei care ii cautam pe furnizori, in prezent, acestia au o deschidere mult mai larga catre acest sector, trimitandu-ne in permanenta ofertele lor. Din ce in ce mai multi furnizori au inceput sa se indrepte spre Horeca, iar eu cred ca, incetincet, lucrurile se vor aseza”, concluzioneaza interlocutoarea noastra.

Lantul hotelier Ramada, creat in anul 1954, face parte din cel mai mare grup de profil din Statele Unite ale Americii, Wyndham Hotel Group, cu peste 6.550 de hoteluri in intreaga lume. In tara noastra, brandul Ramada este reprezentat de compania Trend Hospitality, care detine exclusivitate de francizare pe piata romaneasca si care, pana in prezent, a deschis sase hoteluri sub acest brand, dintre care trei in Capitala: Ramada Plaza, Ramada Majestic si Ramada North. Hotelul Parc, administrat pana in prezent de Best Western a fost integrat in lantul hotelier Ramada. Prin aceasta preluare, partenerul strategic al Ramada in Romania, compania Trend Hospitality va crea Ramada Convention Center, cel mai mare complex hotelier Ramada din Europa. Acesta va cuprinde hotelul de patru stele Parc, cu o capacitate de 267 de camere si Hotelul Plaza, clasificat tot la patru stele, dar cu o capacitate de 300 de camere. Trend Hospitality, partenerul strategic al Grupului Wyndham Hotels pentru Romania, Moldova si Bulgaria, a mai anuntat doua noi hoteluri Ramada in Romania, in orasele Iasi si Brasov.

„Asa cum am anuntat la inceputul anului, continuam extinderea locatiilor Ramada in Romania. Trend Hospitality scaneaza permanent piata pentru a gasi oportunitati de a veni in intampinarea cererilor de servicii hoteliere in marile orase. Avem, practic, odata la patru-cinci luni o deschidere de hotel in tara sub brandul Ramada. Am tintit toate orasele mari inca de acum trei ani, acum, unele dintre aceste proiecte fiind aproape de finalizare. Negociem deschiderea de hoteluri sub brandul Ramada in alte patru orase importante ale Romaniei (Cluj Napoca, Timisoara, Oradea, Craiova), incadrandu-ne in planul de dezvoltare care prevede dechiderea, pana in 2015, a 30 hoteluri sub brandul Ramada. Ne propunem ca in doi ani Ramada sa devina lider de piata ca lant de hoteluri international prezent in Romania, atat prin numarul de locatii deschise sub acest brand, cat si prin distributia in cele mai importante orase ale tarii noastre”, a declarat Tinu Sebesanu, CEO Trend Hospitality.

text: Adriana Popescu