De la an la an, familiaritatea cumparatorilor din Romania cu marcile proprii creste semnificativ, semn ca eforturile retailerilor de a le promova dau roade. Va oferim, in cele ce urmeaza, cele mai importante concluzii ale studiului Shopper Trends 2011 care a urmarit, printre altele, schimbarile majore in atitudinea consumatorilor fata de aceste produse.
1. EFORT RASPLATIT
Romanii incep sa perceapa diferentele dintre marcile unuia sau altuia dintre retailerii existenti pe piata, pe masura ce oferta de branduri proprii si exclusive ale acestora se imbunatateste. In general, spun 63% dintre cumparatorii intervievati de Nielsen, cu cat magazinul este mai bun, cu atat marca proprie este mai buna. Procentul celor care cred acest lucru a crescut cu 2% in 2010 fata de 2009. De aceea, pentru a nu dezamagi consumatorii, specialistii Nielsen recomanda comerciantilor sa se asigure ca produsele lansate pe raft sunt in linie cu imaginea generala a magazinului si la calitatea promisa. Studiul arata ca in topul preferintelor consumatorilor se afla Winny (Cora), K (Kaufand), Nr. 1 (Carrefour) si Clever (Billa).
2. MAI MULTI CUMPARATORI
In 2010, nivelul de incercare a marcilor proprii a fost mai mare in comparatie cu anul trecut. In consecinta, baza de cumparatori care au achizitionat astfel de produse a continuat sa creasca, pe masura ce si familiaritatea cu aceste tipuri de branduri s-a imbunatatit. De pilda, in noiembrie 2010, ponderea non cumparatorilor din Bucuresti era de doar 10%, iar in orasele de marime medie de 12%.
3. PERCEPTIE BUNA
Peste 65% dintre cumparatorii intervievati considera ca aceasta este este in general la fel de buna ca a marcilor producatorilor. In 2010, 68% dintre participantii la studiu au fost de acord si ca ambalajele marcilor proprii arata la fel de bine ca cele ale brandurilor de producator.
4. EXTINDERE TARGET
Cum majoritatea marcilor proprii induc inca ideea de pret scazut, aceasta ramane principala motivatie pentru achizitionare, indiferent ca vorbim despre produse alimentare sau nealimentare. Interesant este si faptul ca a scazut semnificativ (cu 7%) procentul celor care tind sa creada ca marcile proprii se adreseaza persoanelor cu un buget restrans. Sa fie un efect al faptului ca retailerii si-au diversificat in ultima vreme portofoliul, lansand la raft produse premium, bio, organice s.a. ce tintesc un alt segment de consumatori? Specialistii in retail confirma. Pentru produsele nealimentare se inregistreaza o perceptie mai buna a raportului calitate – pret oferit de marcile proprii, fata de cele consacrate.
5. DISPONIBILITATEA DE INCERCARE
Categoriile cu cel mai mare nivel de incercare pentru marcile proprii sunt produsele din hartie, alimentele de baza si produsele pentru ingrijirea locuintei. Disponibilitatea de a lua in considerare achizitia marcilor proprii s-a marit, cumparatorii dand dovada de deschidere pentru experimentarea brandurilor propuse de marii retaileri din Romania. Concomitent, receptivitatea cumparatorilor pentru aceste branduri creste constant in toate categoriile, astfel ca, la finele lui 2010, rata de penetrare era de peste 85% pentru toti indicatorii evaluati.