Spania, Italia si Polonia − principalii furnizori de legume-fructe din UE

0
129

Cu o suprafata de 942.000 de hectare (sau 33% din totalul UE) alocata productiei de fructe, Spania s-a situat in 2016 pe primul loc in randul statelor membre, in timp ce Italia a fost lider la capitolul legume, cu o suprafata cultivata de 420.000 de hectare (19,8% din totalul UE), arata un raport Eurostat, preluat de Agerpres.

Impreuna, Italia (35,5% din totalul productiei din UE) si Spania (28,2%) au livrat aproape doua treimi din tomatele produse anul trecut in Uniunea Europeana, in timp ce trei state membre — Spania, Polonia si Olanda — au fost responsabile pentru doua treimi din productia de castraveti a UE.


Polonia a avut si anul trecut cea mai mare productie de mere din Uniunea Europeana (28,7% din productia totala), inaintea Italiei (19,6%) si Frantei (14,5%). De asemenea, Polonia a fost principalul producator de cirese din UE (29,3%), urmata de Spania (11,9%), Italia (11,2%), Ungaria (9,9%), Romania (8,2%) si Grecia (7,9%).

Merele ocupa prima pozitie in randul fructelor, cu o productie de 12,5 milioane tone recoltata in 2016 (aproape 25 de kilograme pe cap de locuitor din UE), iar tomatele cu 18,5 milioane tone (sau 36 de kilograme pe cap de locuitor din UE) ocupa prima pozitie in randul legumelor.

Italia (33,9%), Spania (33,6%) si Grecia (23,3%) au produs aproape intreaga cantitate de piersici din UE (91%), iar Spania (31,6%) a fost principalul producator de capsuni, urmata de Polonia (17,4%) si Germania (12%).


In Uniunea Europeană (UE), o suprafata de teren de peste 2,8 milioane de hectare a fost alocata, in 2016, pentru productia de fructe, la care se adauga o suprafata de 2,1 milioane de hectare pentru productia de legume.