Nicoleta Scarlat, Eisberg: „Pregatim noi solutii pentru cresterea vizibilitatii categoriei in retailul modern”

Eisberg, unul dintre cei mai importanti jucatori din segmentul produselor fresh-convenience de pe piata romaneasca, si-a imbogatit recent portofoliul cu trei noi articole, pregatind in paralel implementarea unei noi strategii de crestere a vizibilitatii categoriei salatelor proaspete in retailul modern. Am invitat-o pe Nicoleta Scarlat, managerul de vanzari al companiei, sa puncteze cele mai importante directii si prioritati pentru 2013, precum si previziunile pentru evolutia categoriei de produse pe care activeaza.

Ati pregatit pentru aceasta toamna si cateva lansari de produse. Despre ce este vorba?
Am lansat din aceasta toamna mixuri de salate formate din frunze tinere si sensibile. Ele formeaza o categorie de produse mai putin prezenta pe piata romaneasca, care ne completeaza intr-un mod fericit sortimentatia actuala. Un prim produs lansat recent de noi este Salata Misticanza. Ambalata in pungi de 100 de grame, Misticanza este un mix de frunze tinere de laptuca (rosie si verde), ruccola, baby spinach si valeriana. Combinatia celor patru tipuri de frunze tinere, unica pe piata romaneasca, este un amestec specific bucatariei italiene, fiind conceput ca urmare a colaborarii noastre strategice cu SAB Ortofrutta, companie italiana specializata in producerea si comercializarea produselor proaspete.
Tot in categoria frunzelor tinere si sensibile, am mai lansat Eisberg Baby Spinach si un mix clasic italienesc denumit Fantasia Dell’orto, „nota de varf” a acestuia din urma fiind valeriana. Am lansat aceste trei noi articole uitandu-ne si catre oportunitatile existente in piete mult mai dezvoltate, atat din punct de vedere al consumului cat si al ofertei, cum ar fi Italia. Nu in ultimul rand, am lansat, pentru al doilea an consecutiv, salata Rapsodia, un mix de frunze disponibil exclusiv in sezonul de toamna. Va urma Craciunita, prima noastra salata de sezon lansata in Romania, in 2010.

Luna septembrie a acestui an a adus si o serie de schimbari in pozitionarea grupului la nivel international. Ce noutati doriti sa comunicati catre consumatori?
Incepand cu luna septembrie 2012, compania a operat pe plan international o serie de schimbari la nivel de comunicare si pozitionare. „Salad Company” s-a transformat in „Simply fresh”, schimbare ce va fi vizibila si pe ambalaje din ianuarie 2013. Practic, dorim sa comunicam faptul ca la nivel global nu suntem doar un producator de salate, ci un furnizor al unei game largi de produse proaspete: salate, produduse complementare (sosuri), supe, piureuri de fructe, sucuri de fructe s.a. Cum spuneam, modificarea ambalajelor se va face gradual, odata cu finalizarea stocurilor actuale. Prima tara in care aceasta schimbare a fost deja implementata este Ungaria. Noi vom opera schimbari la nivel de ambajal odata cu Polonia, piata cea mai dinamica din grupul Eisberg, ca ritm de dezvoltare.

Revenind la produsele recent lansate, care au fost motivele care v-au determinat sa alegeti frunze tinere si sensibile?
Cum spuneam, categoria nu este atat de bine dezvoltata in Romania. Mai mult, credem ca aici putem veni cu un avantaj competitiv extreme, extreme de important: continuitatea. Baby spinach exista si in portofoliul altor competitori directi, insa am constatat ca produsul nu are continuitate 365 de zile. Nu este usor sa gasesti astfel de materii prime pe tot parcursul anului, iar noi asta aducem: garantia continuitatii. Suntem singura companie din piata care atunci cand lanseaza un produs garanteaza disponibilitatea lui 365 de zile. Nu este putin lucru, iar buyerii asta cauta: disponibilitate si continuitate. Un alt motiv care ne-a determinat sa le lansam este deschiderea consumatorilor catre produse noi. Credem ca prin imbogatirea portofoliului putem contribui atat la cresterea categoriei cat si la educarea consumatorilor. Aceasta din urma joaca un rol deosebit de important in evolutia segmentului pe care activam.
nicoleta11
Pregatiti si noi solutii pentru cresterea vizibilitatii categoriei in retailul modern. Cum credeti ca s-ar putea atinge acest obiectiv?
Exista loc pentru imbunatatirea vizibilitatii categoriei in retailul modern, iar noi trebuie sa venim cu solutii concrete care sa-i ajute atat pe buyeri, sa grupeze mai bine produsele in raft, cat si pe consumatori, sa identifice mai usor tipurile de mixuri oferite. Ceea ce vom face diferit este sa incadram produsele in cateva categorii cu nume sugestive si cu explicatii generale pentru fiecare gama in parte. De exemplu, mixurile de salate care au ingrediente comune sau un ingredient dominant (ruccola prazul, sfecla rosie) vor fi grupate in familii de produse. Ele vor fi usor de recunoscut in raft datorita culorilor ambalajelor si altor elemente de diferentiere. In momentul in care vom vedea harta Italiei pe anumite mixuri vom sti ca este vorba de un meniu mediteranean, de frunze specifice acestei bucatarii. In acest fel, consumatorul va avea posibilitatea sa isi repereze mult mai repede produsele preferate, iar buyerul sa le grupeze mai bine pe categorii, dand in acelasi timp mai multa culoare raftului. Nu intamplator, vom iesi cu aceste produse la inceputul lui 2013, primele patru luni ale anului fiind cele mai bune pentru categoria pe care activam. Asadar, pentru consumatori dorim sa venim cu o comunicare relevanta, iar pentru buyeri cu solutii pentru cresterea eficientei.

Ce alte noutati pregatiti pe termen mediu?

Luam in calcul noi modalitati de ambalare a produselor, caserola de plastic fiind o optiune ce protejeaza mai bine frunzele de salate. Incercam sa fim cat mai bine prezenti in retailul modern si in general acolo unde consumatorul isi doreste sa ne gaseasca. Nu in ultimul rand, pe termen mediu si lung ne mentinem strategia de comunicare a avantajelor pe care produsele noastre le aduc consumatorilor. Vrem ca sloganul „Din punga direct in farfurie” sa fie si mai vizibil in randul consumatorilor.

Cum a evoluat piata salatelor proaspete ambalate in 2012? Ce obiective are Eisberg Romania pentru 2013, din punct de vedere vanzari?
In 2012, in ciuda contextului economic, piata salatelor proaspete ambalate a continuat sa creasca usor. Deschiderile de magazine din retailul modern nu au mai influentat atat de mult volumele realizate, asa cum o faceau in anii trecuti, dar usor, usor consumul a crescut pe fondul penetrarii categoriei in retailul modern si al educarii consumatorilor. Suntem optimisti pentru 2013, ne-am propus o crestere de 10% a business-ului, insa trebuie sa recunoastem ca piata este din ce in ce mai grea. Desi ne adresam unui segment de consumatori cu venituri medii si mari, exista si aici o mare ingrijorare pentru viitor. Oamenii sunt precauti, iar formarea unor noi obiceiuri de consum presupune un proces de durata.

Acest articol este un advertorial.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.