Din toamna, pungile din plastic cu maner vor deveni istorie. Retailerii au obligatii noi in zona procesului de reciclare

In aceasta toamna, Romania trebuie sa transpuna in legislatie nationala o directiva europeana – Directiva (UE) 2015/720 – al carei obiectiv este acela de a limita consumul de pungi din plastic. In acest sens, Ministerul Mediului a suspus consultarilor un proiect de act normativ pentru modificarea si completarea Legii nr. 249/2015, una dintre cele mai importante noutati fiind introducerea unei prevedri care mentioneaza ca „se interzice introducerea pe piata nationala si comercializarea pungilor de transort din plastic subtire cu maner”. Acestea din urma sunt definite in Anexa 1 a proiectului ca fiind pungi de transport din plastic cu grosimea peretelui mai mica de 50 de microni. Proiectul de lege ar putea incuraja mult introducerea la scara larga a pungilor de hartie in retailul modern.

Marii retaileri trebuie sa organizeze un sistem pentru colectarea pungilor de transport din plastic de la consumatori

In proiectul de lege redactat de Ministerul Mediului se mai precizeaza ca „operatorii economici care introduc pe piata nationala produse ambalate in ambalaje reutilizabile si operatorii economici care comercializeaza pungi de transport din plastic sunt obligati sa organizeze un sistem pentru colectarea ambalajelor reutilizabile si a pungilor de transport din plastic de la utilizatori sau consumatorii finali. Nu in ultimul rand, acestia sunt obligati sa informeze consumatorii asupra sistemului de colectare si returnare a valorii de depozit platita pentru acestea, devenind ulterior responsabili pentru deseurile generate de respectivele ambalaje.

Membrii Asociatiei Marilor Retele Comerciale din Romania (AMRCR) se vor intalni in perioada imediat urmatoare pentru a putea transmite cateva observatii comune pe marginea proiectului de lege. „Preocuparea pentru un mediu mai curat si mai sanatos este imbucuratoare. Ceea ce este mai putin imbucurator este faptul ca sunt o serie de neclaritati cu privire la modul in care se va implementa acest proiect, iar noi, retaulerii dorim sa stim clar ce avem de facut care sunt pasii s.a. Pana acum, cea mai buna veste este ca vom fi si noi consultati. Se vorbeste in aceasta lege de faptul ca vor disparea pungile de plastic cu manare, dar ca vor ramane altele care vor avea in interiorul lor o fractie degradabila, neprecizandu-se insa ce se va intampla cu fractia de plastic care nu se va degrada niciodata. Referitor la realizarea unor sisteme proprii de colectare a pungilor de transport de la consumatori, lucrurile sunt destul de neclare pentru noi in acest moment. Noi stim cel mai bine sa vindem, este dificil sa ne transformam in operatori de sisteme complicate de colectare. Ne vom intalni in urmatoarele zile pentru a analiza acest proiect si pentru a veni cu un punct de vedere comun”, a precizat pentru Modern Buyer Florin Capatana, Vicepresedinte AMRCR.

Incepand cu data de 27 mai 2018, Ministerul Mediului raporteaza cu privire la consumul anual de pungi de transport din plastic subtire atunci cand furnizeaza catre Comisia EuropeanA date privind gestionarea ambalajelor si a deseurilor de ambalaje.

Ambalajul reutilizabil se considera introdus pe piata atunci cand este facut disponibil pentru prima oara, impreuna cu produsul pe care este destinat sa il conţină, sa il protejeze, sa il manipuleze, distribuie sau sa il prezinte. Ambalajul reutilizabil nu se considera deseu de ambalaj atunci cand este returnat pentru a fi refolosit. Ambalajul reutilizabil nu se considera ambalaj introdus pe piata atunci cand este refolosit pentru ambalarea unui produs si facut disponibil din nou. Ambalajul reutilizabil nu se considera ambalaj introdus pe piata atunci cand este refolosit pentru ambalarea unui produs si facut disponibil din nou.