Care sunt cei mai mari 10 retaileri europeni in 2016

Anul 2016 s-a dovedit a fi plin de provocari pentru marii retaileri alimentari, in contextul in care deflatia preturilor la alimente le-a afectat performantele. Discounterii germani au continuat sa se extinda in toata Europa, si sa-si optimizeze ofertele astfel incat sa fie accesibile unui target cat mai extins de clienti. Potrivit unui top care cuprinde cei mai mari 10 retaileri europeni, realizat de Planet Retail, grupul german Schwarz ramane lider si in 2016, cu o cifra de afaceri estimata la 77,3 miliarde euro.

“Puterea discounterilor nu trebuie subestimata, previziunile noastre arata ca Schwarz Group si Aldi vor detine primele doua pozitii din acest tip pana in 2023. De altfel, pana in 2021, aceste doua grupuri vor deschide aproximativ 1.500 de magazine”, spun analistii Planet Retail.

top-10-retaileriSchwarz Group va continua sa-si consolideze pozitia

Se estimeaza ca Schwarz Group, cel mai mare retailer inca din 2014/2015, isi va majora avansul fata de rivali in urmatorii ani. Cu vanzari de aproape 78 miliarde euro in 2016, retailerul german are un avans de circa 10 miliarde euro fata de ocupantul locului doi, retailerul francez Carrefour. Acest rezultat este sustinut de extinderea rapida a discounterului Lidl pe multe piete, precum a strategiei adoptate de acest lant, de a-si optimiza conceptul si sortimentatia pentru a atrage mai multe tipuri de clienti. In acest sens, Lidl testeaza in prezent un nou concept, “Store of the Future”, un tip de magazin mult mai apropiat de supermarket, cu o sortimentatie ce cuprinde mai multe produse fresh, panificatie proaspata, precum si cu o zona de relaxare si grupuri sanitare pentru clienti. Cu un astfel de concept, Lidl va atrage si consumatori cu putere financiara mai mare, ceea ce va duce la cresterea vanzarilor gamelor sale proprii premium.

Retailerii din segmentul medium isi vor stopa declinul

Chiar si asa, exista semne ca operatorii din segmentul medium se vor redresa in fata amenintarii reprezentate de discounteri, iar primele semne au aparut deja: Tesco, in Marea Britanie si Carrefour in Franta, ambii reusind sa-si imbunatateasca performantele pe pietele de origine. Cresterea lenta previzionata pentru Tesco pana in anul 2021 se datoreaza in principal fluctuatiilor de schimb valutar si nu este un rezultat al unei performante slabe.

Aceste semne de redresare pot fi atribuite, cel putin partial, politicilor de pret agresive. La Tesco s-a observat o abordare a strategiei EDLP (everyday low price), in timp ce Carrefour a admis chiar recent, odata cu comunicarea rezultatelor financiare aferente Q32016, ca investitiile in promotii si politica de reducere a preturilor a atras clientii in hipermarketurile sale.

Previziuni

Intr-un astfel de context, una dintre putinele moduri de a se extinde va fi prin fuziuni si achizitii. Un astfel de exemplu este Carrefour, care a achizitionat Dia si a convertit aceste magazine in divizia sa de proximitate. Prin aceasta achizitie, retailerul si-a extins aceasta divizie cu 600 de magazine. O astfel de expansiune intr-o piata saturata precum Franta nu ar fi putut fi realizata numai prin expansiune organica. De asemenea,

Retailerii isi se pot dezvolta si isi pot extinde capabilitatile prin diverse parteneriate sau achizitii. Achizitia lui Argos de catre Sainsbury’s este un bun exemplu: Sainsbury’s si-a imbunatatit capacitatile logistice si ce sistemul de distributie.

O alta tendinta observata in modul de operare al acestor retaileri, se refera la acordarea unei mai mari autonomii managerilor de magazine si lansarea unor locatii-concept. Carrefour si-a adaptat formatele, lansand si concepte premium. O astfel de adaptabilitate ii va ajuta pe retailerii din segmentul mediu sa atraga mai multi cumparatori si din segmentul premium, in incercarea de a compensa presiunea asupra marjei descendente inregistrata la nivelul intregului business.

„Desigur, cei mai activi retaileri in urmatorii cinci ani vor fi Aldi si Schwarz Group, care actioneaza din ce in ce mai mult ca supermarketuri, si nu dau semne ca intentioneaza sa-si incetineasca avantul. Pentru a contracara aceasta amenintare in crestere, operatorii din segmentul medium trebuie sa investeasca in politicile de pret, solutie care insa va afecta marjele, si sa se diferentieze prin alte mijloace, cum ar fi calitatea produselor alimentare, prospetimea produselor, servicii customizate pentru clienti, servicii de colectare drive-through etc. Presiunea preturilor ii va determina pe retaileri sa caute alte cai de a reduce costurile. Acest lucru are deja ca rezultat incheierea mai multor aliante de achizitii in mai multe tari europene, si este de asteptat ca acest trend sa continue. Am observat o colaborare stransa intre Cora si Carrefour, chiar si pe partea de marci proprii. Pentru producatori, solutia salvatoare ar putea veni din partea autoritatilor de concurenta, daca acestea ar decide sa intervina. Insa, autoritatile europene sunt renumite pentru interventiile destul de intarziate, astfel ca numai timpul de va spune ce sa va intampla”, spun analistii Planet Retail.