Bruxelles – Reducerea nivelului de acrilamida din produsele alimentare

0
92

Reprezentantii statelor membre au votat in favoarea propunerii Comisiei Europene de a reduce prezenta acrilamidei in produsele alimentare. De indata ce va fi implementat, noul regulament va impune operatorilor din sectorul alimentar sa aplice masuri obligatorii vizand reducerea nivelurilor de acrilamida.

Acrilamida este o substanta cancerigena care se formeaza din asparagina libera (un aminoacid) si din zaharurile prezente in mod natural, mai ales in produsele pe baza de cartofi sau de cereale, in cafea si in inlocuitorii de cafea, in timpul proceselor de preparare la temperatura ridicata, cum ar fi prajirea si coacerea.

Comisarul pentru sanatate si siguranta alimentara, Vytenis Andriukaitis, a salutat acest vot: „Am facut astazi un pas important in directia protejarii sanatatii si a bunastarii cetatenilor. Noul regulament va contribui nu numai la reducerea prezentei acestei substante cancerigene, ci si la sensibilizarea publicului cu privire la modul de a evita expunerea la aceasta, care are loc adesea in momentul gatitului la domiciliu.”

Textul aprobat pe 19 iulie va fi transmis Consiliului si Parlamentului European. Cele doua institutii au la dispozitie trei luni pentru a-l examina inainte de adoptarea sa finala de catre Comisie. Intrarea in vigoare ar putea fi prevazuta pentru primavara anului 2018.

Comisia intentioneaza, de asemenea, sa initieze discutii cu privire la masuri suplimentare cum ar fi stabilirea fara intarziere, imediat dupa adoptarea regulamentului, a nivelului maxim de acrilamida din anumite produse alimentare.

Prezenta acrilamidei in produsele alimentare a fost depistata initial in 2002 si, de atunci, s-au facut cercetari pentru a se identifica masuri de reducere a nivelurilor acestei substante in produsele alimentare.

In 2015, Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA) a confirmat faptul ca acrilamida este o substanta cancerigena si ca actualele niveluri de expunere alimentara la aceasta starnesc preocupari cu privire la efectele sale cancerigene. De asemenea, EFSA a declarat ca nivelurile de acrilamida nu au scazut substantial in ultimii ani. In plus, investigatiile realizate de statele membre pe baza unei recomandari a Comisiei au demonstrat ca implementarea masurilor voluntare de atenuare menite sa reduca prezenta acestei substante difera foarte mult de la un operator la altul.
Ca urmare a avizului EFSA, Comisia a initiat discutii cu autoritatile statelor membre pentru a stabili masurile de reglementare adecvate pentru reducerea prezentei acrilamidei in produsele alimentare.