300 de produse nationale se incadreaza in sistemele de calitate europene

0
123

Un numar de 300 de produse la nivelul României se pot incadra in sistemele de calitate nationale și europene, iar, dintre acestea, 100 au fost incadrate la potentiale produse cu denumiri care respecta sistemele de calitate europene, a anuntat Ministerul Agriculturii si Dezvoltării Rurale (MADR), intr-un comunicat de presă transmis AGERPRES.

Identificarea celor 300 de produse care pot fi incadrate ca fiind produse traditionale, respectiv in categoria celor cu Denumire de Origine Protejata (DOP), Indicatie Geografica Protejata (IGP) si Specialitate Traditionala Garantata (STG) a avut loc in urma primelor intalniri de lucru organizate de catre directiile agricole in perioada martie — august 2017, in 40 judete.

Ministerul Agriculturii precizeaza ca, prin intermediul intalnirilor de lucru, s-a urmarit cresterea numarului de produse atestate ca produs traditional si inregistrarea in Registrul National al Produselor Traditionale care va fi recunoscut pe piata, prin utilizarea logo-ului de ”produs traditional”, proprietatea MADR.

Pana in anul 2019, un numar de aproximativ 20 de produse sunt in atentia ministerului pentru finalizarea documentatiei conform Regulamentului european nr. 1151/2012 si a legislatiei nationale, dintre care: Telemea de Vaideeni (judet Valcea), Telemea de Sibiu, Branza de burduf de Bran, Gem de rabarbar, Branza de Gulianca, Salata deltaica cu icre de stiuca, Virsli de Hunedoara, Paine de Pecica, Salam de Nadlac, Salinate de Turda, Usturoi de Copalau, Ceapa de Pericei, Sunca ardeleneasca, Varza de Toboliu, Bere nemteana, Cobza cu pastrav afumat de Valea Putnei, Covrigul muscelean, Prune afumate de Samburesti, Carnati oltenesti, Mere de Voinesti etc.

Obiectivul „Programului de incurajare a produselor traditionale” din Capitolul Politici Agricole si Dezvoltare Rurala a programului de guvernare 2017-2020 il constituie inregistrarea unui numar de 14 produse pentru Romania pe sisteme de calitate europene, pana in anul 2020.

„Timp de 5 luni (…), la initiativa MADR cu sprijinul Directiilor pentru Agricultura Judetene, 3 echipe de specialisti din cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale au purtat un dialog interactiv cu toti factorii implicati, explicand legislatia nationala si europeana pentru incadrarea pe sisteme de calitate europene si nationale. S-au prezentat cazuri concrete de inregistrare a produselor alimentare pe sistemele de calitate nationale ca produs traditional sau ca reteta consacrata romaneasca si etapele de inregistrare pe sisteme europene, cat si impartasirea experientei romanesti in implementarea regulamentelor europene din domeniu”, se arata in comunicatul citat.

Un alt subiect abordat s-a referit la accelerarea implementarii legislatiei nationale in vederea acordarii dreptului de utilizare a mentiunii de calitate facultativa „produs montan”, Romania avand o treime din suprafata in zona montana, respectiv 658 de Unitati Administrativ Teritoriale din 27 de judete.

In urma intalnirilor de lucru, la care au participat peste 2.000 de fermieri, producatori agricoli, operatori si procesatori din domeniul agro-alimentar, reprezentanti ai Grupului de Actiune Locala-GAL si reprezentanti ai fundatiilor si asociatiilor din domeniu, au fost identificate 300 de produse cu potential de incadrare in sistemele de calitate nationale si europene.

In prezent, Romania are inregistrate ca indicatii geografice patru produse alimentare: Magiunul de prune de Topoloveni (IGP), Salamul de Sibiu (IGP), Novac afumat din Tara Barsei (IGP), Telemea de Ibanesti (DOP).

De asemenea, alte trei produse se afla in analiza la Bruxelles, respectiv Carnati de Plescoi ((IGP), Scrumbie de Dunarea afumata (IGP) si Cascaval de Saveni (IGP). Tot pentru obtinerea de indicatii geografice protejate se afla intr-un proces de verificare si un numar de noua bauturi spirtoase: Vinars Tarnave, Vinars Segarcea, Vinars Murfatlar, Vinars Vaslui, Vinars Vrancea, Palinca, Horinca de Camarzana, Tuica de Arges si Tuica Zetea de Mediesu Aurit.
.

Totodata, pentru sectorul industrie, operatorii economici vor fi consiliati pentru inregistrarea pe retete consacrate romanesti si pentru extinderea documentatiei tehnice aferente retetei consacrate romanesti.